Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Szegeden tölti az év felét Shirin

Szeged - 1987-ben orvostanhallgatóként került Szegedre, és itt is telepedett le az iráni Shahram Madani, akit 9 éve szülei, 6 esztendeje pedig Shirin húga is követett a Tisza-parti városba. A festőművész húg és a szülők kétlaki életet élnek. Shirinnek most készül bemutatkozó művészeti albuma egy vásárhelyi nyomdában.
Különös, perzsa és angol nyelvű művészeti albumot készít az egyik vásárhelyi nyomda, Shirin Madani iráni festőművész Silence blue című könyvét. Shirin a teheráni egyetemen szerzett diplomát festészetből, majd pszichológiából. 6 esztendeje az év egy részét Szegeden, a másikat Teheránban tölti. Nem véletlen a kétlakiság, hiszen bátyja, Shahram Madani fül-orr- gégész a szegedi klinikán, szüleik pedig 9 éve töltik az év egyik felét a Tisza-parti nagyvárosban.

– Mindenképpen orvos szerettem volna lenni, ezért számos egyetemnek írtam levelet világszerte, arról érdeklődve, folyik-e náluk angol nyelvű orvosképzés. Egyik Romániában tanuló ismerősöm ajánlotta Magyarországot. A konzulátustól megtudtam, Szegeden, Debrecenben és Pécsett is tanulhatok, de ezek közül Szeged tetszett a legjobban. Így jöttem ide tanulni még 1987-ben – árulta el Shahram Madani. Aki, mert magyar lányt vett feleségül, és három gyermekük született, nálunk telepedett le. 9 éve családegyesítés címén elhozta ide szüleit is. – Shirin húgomat is addig csalogattam Szegedre, míg 6 éve engedett, követte szüleinket, akikhez ma is erősen kötődik – avatott be bennünket a családi történetbe.

Shirin, a festőművész 6 éve, bátyja, az orvos Shahram Madani 22 éve él Szegeden. Fotó: Frank Yvette
Shirin, a festőművész 6 éve, bátyja, az orvos Shahram Madani 22 éve él Szegeden.
Fotó: Frank Yvette

– Kicsi korom óta grafikus szerettem volna lenni, középiskolában is ezt tanultam. Arra, hogy a festészet jobban érdekel, már a teheráni egyetemen ébredtem rá, ahol előbb festőművészetből, majd pszichológiából szereztem diplomát. Egyik kedvencem Salvador Dalí és a szürrealizmus – árulta el Shirin, akinek a képein jellemzően kékben tűnnek fel a képzeletszülte alakok. Shirin tehetséges fotóművésznek is bizonyult, munkái elismeréséül tagjává választotta a Kanadai Fotóművész Szövetség. Iránban legutóbb Budapesten készült fotóiért kapott első díjat. Munkáival Japánban, Törökországban, Romániában és hazájában is számtalan kiállításon kapott különféle díjakat. De láthatta alkotásait a kanadai, az olasz, a kínai, a belga és a budapesti művészetkedvelő közönség is. Alkotói világába weblapján, a www.mybluepaint.com oldalon pillanthatunk bele.

3 kontinensen élnek

Három földrészen szóródtak szét a Madani testvérek. Az Európa és Ázsia között ingázó festőművésznő egyik lánytestvére ugyanis orvos Amerikában, míg húga odahaza maradt Iránban, háziasszonynak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi toplista: Szeged a második

Szeged - Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vonzotta a legtöbb, felsőoktatásba jelentkezőt:… Tovább olvasom