Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Szegeden ünnepel a Republic

Szeged - Különleges, megújult, ünnepi koncertműsorral áll a szegedi közönség elé a 22 éves Republic zenekar március 15-én, 19 órától a Városi Sportcsarnokban. A hagyománnyá vált ünnepi műsorról és a kezdetekről is beszélgettünk Boros Csabával, a zenekar egyik zeneszerző frontemberével.
– A kezdetek óta magyar zenekarnak tartjuk magunkat, így sajátunknak érezzük a magyar zene, a magyar dallamok és a szövegvilág ügyét. Ezt a hagyományt 1995-ben a Budapest Sportcsarnokban kezdtük, amelyet a legjelentősebb megyei városokban is folytatunk, az idei állomás a magyar kultúra egyik fellegvára, Szeged lesz. Mára több mint másfél évtizedes hagyománya van annak, hogy a Republic március 15-én ünnepi előadást tart – mondta el lapunknak Boros Csaba. A Republic zenekar alapító tagjától megtudtuk: idén az újszegedi Városi Sportcsarnokban koncerteznek a piros betűs ünnepen. A 19 órától kezdődő eseményen megújult, különleges ünnepi koncertműsorral állnak a közönség elé, ahol természetesen a régi nagy slágerek is elhangzanak.

A Republic február végén ünnepelte megalakulásának 22. évfordulóját. Ebből az alkalomból különleges helyszínen, a Fővárosi Nagycirkuszban adtak nagy sikerű, telt házas születésnapi koncertet a tavaly karácsonyra megjelent legutóbbi lemezük, a Miért, maga bohóc? apropóján.

Március 15-én a Városi Sportcsarnokban koncerteznek. Fotó: DM/DV
Március 15-én a Városi Sportcsarnokban koncerteznek. Fotó: DM/DV

– Közönségünk a kezdetek óta állandósult, hűségesen tart velünk. Két–három generációt is magáénak tudhat a zenekar. Ismerünk olyanokat, akik a koncertünkön ismerkedtek meg, majd összeházasodtak, és mára gyerekeikkel járnak a koncertekre. Mások azóta már nagyszülők, és az unokáikkal jönnek el. A Republic mindig is szabadabb, családiasabb légkört alakított ki a közönségével. Számunkra öröm, ha azok az emberek, akik évek óta a koncertjeinkre járnak, jól érzik magukat azon az estén. Véleményem szerint egy zenekar attól válik alkotóvá, ha munkássága az emberek emlékezetében is mély nyomot hagy.

Huszonkét év az huszonkét év, múlik az idő felettünk is, de ahogy idősödik az ember, úgy bölcsebb is lesz, és ez a dalszövegeinken is megmutatkozik – magyarázta a basszusgitáros, zeneszerző, aki négy zenésztársa mellett egyben a zenekar egyik dalszövegírója is.

– Kezdetben csak a Cipő által írt dalokat játszottuk republicos hangzásban. Később Tóth Zoli, Patai Tamás és jómagam is bekapcsolódtunk a zeneszerzésbe, és Zolival a szövegírásba is. A Republic számait valójában öt zeneszerző alkotja. Öt ember gondolatait, zenei világát fejezik ki a dalok. Szövegeinket a hallgatóság többféle módon fogadja be, saját, mindennapi érzelmei és gondolatvilága alapján értelmezheti, éppen milyen élethelyzetben van. Az első lemez idején sokat vendégeskedtünk Boros Lajos rádióműsorában. Amikor a Repül a bálnát elkezdték játszani, hallgatók tucatjai telefonáltak be azért a műsorba, hogy elemezzék a szöveget – emlékezett vissza a zenész, aki a jövőbeli tervekről is beszélt.

– A Republic idén is az egész év során, legfőképp a tavasztól késő őszig tartó szezonban koncertezik, ott leszünk minden nagyobb rendezvényen és fesztiválon, ahol csak tudunk. Nyáron összeáll a következő CD anyaga is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komolyan vette Orbán kérését - fekete lyuk a hivatal

Zsűri válassza ki és az állam menedzselje a legjobb magyar találmányokat – szorgalmazza Paku Sándor. Javaslatát a miniszterelnök 2010-es levelére válaszul küldte el - egy éve semmi hír róla. Tovább olvasom