Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2014. 11. 23. vasárnap - Kelemen, Klementina

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Szegeden, Vásárhelyen és Szentesen fizetős a parkolás

Szegeden, Vásárhelyen és Szentesen fizetős a parkolás

Szeged - A díjak és a büntetési tételek szempontjából is Szegeden a legdrágább a parkolás a megyében. Szentes és Vásárhely árai hasonlóak, bár a bliccelőkkel szigorúbban bánnak az utóbbi városban. Csongrádon és Makón viszont nem tervezik a fizetőparkolás bevezetését.

Munkatársunktól - 2008.08.21. 01:00
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Tizenkét évvel ezelőtt vezették be a fizetőparkolási rendszert Szegeden, így a megyeszékhely lakóinak már volt idejük hozzászokni a zónákhoz és a jegyérvényesítés elsőre talán kicsit körülményesnek tűnő szabályaihoz. A másik megyei jogú városban, Vásárhelyen viszont – ahogyan Szentesen is – csak egy évvel ezelőtt látták elérkezettnek az időt a városvezetők ahhoz, hogy pénzt kérjenek a parkolásért.

Mindkét utóbbi városban azonos a tarifa: a parkoló helyétől függetlenül 100 forintot kérnek óránként, a pénzt automatába kell dobni, a kapott szelvényt pedig értelemszerűen a kocsiban jól látható helyre kell kitenni. A gépek úgy működnek, hogy nemcsak egész és fél órára válthatunk jegyet, hanem a bedobott érméknek megfelelően akár például 36 percre is – három darab húszasért. Szentesen ráadásul van egy „húsz perc húsz forint"-opció is azoknak, akik épp csak beugranak a boltba vagy ügyet intézni valahová. Mindkét belvárosban hétköznap reggel 8 és délután 5 óra között kell fizetni, hétvégén ingyenes a parkolás. A pótdíjak mértéke is hasonló, legalábbis az első körben. Szentesen a tartozását 8 napon belül rendező autós 1200 forintot fizet, azon túl pedig 2400 a tarifa. Vásárhelyen szigorúbban lépnek fel, hiszen bár 5 napon belül csak ezer forintot kell fizetni, a következő három napban 5 ezret kérnek, ezt követően pedig postázzák a fizetési felszólítást, amely már egyéb adminisztrációs költségeket is tartalmaz, és 8 ezer forint körüli összegről szól.

Nincs pardon Szentesen sem, a parkolóellenőrök résen vannak. Fotó: Tésik Attila
Nincs pardon Szentesen sem, a parkolóellenőrök résen vannak.
Fotó: Tésik Attila

Szegeden azonban ennél is megrázóbb büntetésre számíthatnak a gondatlan autósok. Aki ugyanis nem áldoz zónától függően óránként 120-310 forintot (mobiltelefonon váltott jegy esetében 180-390 forintot) a parkolásra, 6510 forintos csekket kap, amelynek rendezésére 8 napja van. Ezen túl az összeg megháromszorozódik, 18 ezer 910 forintba kerül a további késlekedés. Jegyet váltani csak negyed, fél és egész órára lehet, és hétköznap reggel 8 és délután 6 között kötelező. A Mars téri piac környékén szombaton délelőtt is fizetni kell.

Nem kérnek viszont pénzt a parkolásért Csongrádon és Makón. Megtudtuk: egyik városban sem tervezik a rendszer bevezetését, de a helyzet nem is indokolja egyik településen sem, hogy pénzt kérjenek az autósoktól a várakozásért.

Nem éri meg bliccelni. Fotó: Tésik Attila
Nem éri meg bliccelni... Fotó: Tésik Attila

Változatos tarifák a Balaton partján

Fizetőparkolási rendszer működik a legtöbb turistát csalogató Balaton-parti településeken is. Siófok belvárosában 270 forintot kérnek egyórás várakozásért, a pénzt automatába kell dobni. A tihanyi apátság közvetlen szomszédságában 250 forintot kell fizetni, és minden megkezdett 60 perc egész órának számít. Badacsonyban, a Balaton közelében 240 forintot kérnek, míg Keszthelyen, a Festetics-kastélynál 220 forint egy óra. Érdekesség, hogy a kikötőnél, a parti sétány mellett csupán 120 forintba kerül hatvan perc – igaz, mindennap fizetni kell. A Balaton egyik fővárosában arra is felkapjuk a fejünket, hogy a pótdíj csupán 1500 forint, plusz még egyórányi parkolás díja, ha a figyelmetlen autós két napon belül rendezi tartozását.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 1. D95 2008.08.21. 14:44

Nem alkotmanyellenes a kozteruletek hasznalataert dijat szedni?
Hansulyozom en nem tudom. De jo lenne ha valaki hozzaerto megosztana velem



Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...