Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Szegeden vízen járnak a városnézők

A Matthias Rex helyett idén a Zebegény szállítja a sétahajózó turistákat a Tiszán, illetve Csongrád és Szeged között. Aki jegyet vált a szegedi vízi városnézésre, egy órán keresztül ismerkedhet a látnivalókkal.
Fotó: Schmidt Andrea
Hosszú sor áll a szegedi hajóállomásnál: a városban élők és a turisták egyórás vízi városnézésre fizettek be. A hajót vezető Bálint László még indulás előtt megmutatja a Zebegény hajóbizonyítványát, mely szerint a 230 személyes, termes személyszállító 1981-ben épült – Moszkvában. Hossza 37,9, legnagyobb szélessége 6,5 méter. Vízkiszorítása 129,06 köbméter, a főgép teljesítménye 221 kilowatt. Az idei sétahajózási szezon a Tisza magas vízállása miatt csak június 4-én kezdődött, s nem a Matthias Rex szolgál a folyón – a hajót a Dunára vitték –, hanem a Szegeden felújított Zebegény.

Nem sokkal öt óra után útjára indul a sétahajó. Az alsó utastérben egy idős házaspár meggyet csipeget a nejlonzacskóból, két nagymama az unokáival pedig előpakolja a csipszet meg az üdítőt. A tisztára mosott ablakon át nézzük a Tiszát, amikor sisteregni kezd a hangszóró: Somorjai Ferenc idegenvezető köszönti az utasokat – felvételről. A Maros-torkolat felé hajózunk, s közben megtudjuk, hogyan készül a bélbe töltött fűszerezett nyers húsból a Pick szalámi; hogy a Bertalan híd hazánk második leghosszabb közúti hídja; hogy Hóbiárt basa a török időkben tarjáni szőlőjébe csábította a halászfeleségeket – míg csak a fölszarvazott férjek agyon nem ütötték. A Maros-torkolati forduló előtt megismerjük a tiszai halászlé autentikus receptjét.

Telt ház a Zebegényen. Hetente háromszor indul a szegedi sétahajó. Fotó: Schmidt Andrea
A fedélzeten fapadokon üldögélnek a városnézők. – Az unokáinkat hoztuk el hajózni, tetszik nekik, hogy az utazás a Tiszán – mondta a budapesti Varga Aladárné. Hadlac Katalint a szabad színházak találkozója hozta a városba. – Először azt hittem, unalmas lesz az egy óra, a barátnőm kedvéért jöttem el. Tetszik, hogy sok olyat dolgot megtudok Szegedről, ami az útikönyvekben nem szerepel.

A kapitányi fülkébe be-bekukucskálnak a gyerekek. Ijedten néznek össze, amikor a hangszóróból a bácsi arról mesél, hogy bizony, a szegedi boszorkányokat nem szimplán kivégezték, előbb meg is kínozták.
A szigetnél újra fordulunk, a hajóállomásnál kiköt a Zebegény. Két kisfiú kiszálláskor arról beszélget, hogy hajóskapitánynak lenni csak úgy éri meg, ha az embernek saját hajója van. Akkor az egész családja akár minden nap utazhat fel-alá a Tiszán.


Csongrádra is hajóznak

A Zebegény heti három alkalommal indul egy órás útra. Szerdán, pénteken és vasárnap 5 órakor. A felnőttek 800, a 6–15 éves gyerekek 500 forintért válthatnak jegyet. A kisebbeknek nem kell fizetni. Augusztus 6-án a hajó Csongrádra megy, a Körös-toroki napokra viszi az érdeklődőket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazoltan maradtak távol

Kalmár Ferenc MKDSZ-es önkormányzati képviselő maradt a legtöbbször távol a szegedi közgyűlés… Tovább olvasom