Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Szegedet is elérte a nyugat-nílusi láz

Szeged - Nyugat-nílusi lázas beteget kezelnek Szegeden. Úgy tudjuk, hogy a 65 éves férfi jól van. Idén két ilyen megbetegedést észleltek hazánkban, a másikat Hajdú-Bihar megyében. Szerbiában az utóbbi hetekben három ember halt meg a trópusi betegségben, 37 pedig megfertőződött.
Elérte Szegedet a nyugat-nílusi vírus: egy 65 éves férfit kezelnek ezzel a betegséggel a klinikán. Úgy tudjuk, hogy augusztus második felében diagnosztizálták nála a kórt. Lapunk értesülése szerint már jól van a 65 éves férfi. Információinkat leghamarabb hétfőn tudja megerősíteni az ÁNTSZ, az Országos Epidemiológiai Központ Vírusdiagnosztikai Laboratóriumában azonban bejelentették, hogy Hajdú-Bihar megye mellett eddig Csongrád megyében igazolták idén a betegség előfordulását.

A ritka trópusi betegség azért van most a figyelem középpontjában, mert több országban halmozottan fordul elő. Olaszországban már júliusban felbukkant az egyébként nyár végén jelentkező vírus, amely a fertőzésveszély erősödését mutatta. Szerbiában három ember meghalt, és 37 másik megfertőződött az utóbbi hetekben, az Egyesült Államokban pedig az év eleje óta 1993 esetet tartanak nyilván a hatóságok, ebből 87 halállal végződött. Ott már járványról beszélnek.

Eltűnt és egzotikus betegségek támadnak

Az idő forrósodásával olyan vírusok és baktériumok is felütik fejüket hazánkban, amelyek korábban csak trópusi éghajlaton élősködtek. Nem a nyugat-nílusi láz azonban az egyetlen olyan betegség, amelynek felbukkanása félelemre adhat okot. A világ különböző pontjain ugyanis eltűntnek hitt fertőzések jelentek meg ismét. Ugandában ebolajárvány van, a halálos betegség pedig már Kongóban is fertőz. Egy amerikai kislány pedig bubópestissel fertőződött meg nemrégiben – az elmúlt években ráadásul nem ő volt az egyetlen beteg az Egyesült Államokban.

Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos elmondta: nem új keletű hazánkban a nyugat-nílusi vírus, Csongrád megyére is minden évben jutott néhány eset az utóbbi időben. – 2008-ban két makói kislány fertőződött meg a Maros-parton, azóta pedig minden évben volt egy-egy eset. Mindenki túlélte a betegséget. Elképzelhető, hogy ennél több fertőzés is előfordult, de sok esetben ez csak enyhe tünetekkel, hőemelkedéssel, fejfájással jár, így az érintettek nem is foglalkoznak vele.

Bár a fertőzöttek 80 százalékánál a lázon kívül semmilyen tünettel nem jár a betegség, a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást is okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy a beteg halálához vezethet. A nyugat-nílusi láz előfordulása augusztustól októberig várható. Vírusát először 1937-ben Ugandában diagnosztizálták, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírusgazdák főképp madarak, az emberre – esetlegesen lovakra, szarvasmarhákra – történő átvitel szúnyogcsípés útján történik. Hazánkban a dalos és a foltos szúnyogok terjesztik ezt a betegséget, védekezni pedig csak úgy lehet ellene, ha magától a csípéstől óvjuk magunkat rovarriasztó vagy szúnyogháló segítségével. 

Olvasóink írták

 • 14. sebajtóbiás 2012. szeptember 10. 20:56
  „12. uborka!
  Nóóórmáális?!”
 • 13. Khts 2012. szeptember 10. 15:47
  „Kedves Linka:
  Tavaly kora nyáron tengernyi belvíz volt Szeged körül, mégis jól sikerült a védekezés. Nem az aszály miatt nincs szúnyog, és nem az esős idő termeli őket, nagy tévedésben vagy. Csak vízi biol lárvaírtásra váltottak ami persze nem látványos, de hatékony, így nem nagyon hagyják kirepülni őket, hogy repülővel kelljen kergetni és súlyos vegyszerrekkel permetezni minden élőt és mozgót.”
 • 12. uborka 2012. szeptember 10. 11:00
  „NEM JÖTT IDE SEMMI, NE FOGLALKOZZUNK VELE, ROMBAN AZ ORSZÁG, NYUGDÍJAT ELVESZIK, MOST EZZEL PRÓBÁLNAK FÉLRE TERELNI, NYUGODJATOK MEG NINCS ITT SEMMI,HA CSAK A KORMÁNY VALAMILYEN VÍRUST KI NEM SZABADITOTT,AMI A NYUGDIJASOKRA MEGRÁZÓ LEHET. FELEJTSÉTEK EL EZT A HÍREKET HAZUG....”
 • 11. mirjam 2012. szeptember 09. 09:51
  „Na most ugyan milyen védő oltást akarnak kötelezően beadatni? Mert ez a beetetés,nekem mondhatják ,nem hiszek a higanyos "védő" oltásukban.”
 • 10. Linka11 2012. szeptember 09. 09:49
  „Az utóbbi száraz nyarakban nem nagyon kellett permetezni a szúnyogokat tehát az erre szánt pénz megmaradt.
  Ha esetleg jövőre csapadékosabb és szúnyogosabb lesz a nyár reméljük nem azt kell majd hallgatnunk,hogy sajnos nincs pénz a szúnyog irtásra .”
 • 9. UtólagKapitány 2012. szeptember 09. 09:22
  „Szegediek! Készüljetek a halálra, itt a nyugat-nílusi láz!”
 • 8. booo 2012. szeptember 09. 06:45
  „6. 6664 - Biztos igaza lehet, DE egy szúnyog élettere kb 10Km sugarú kör. Viszont ha tudják az okosok hogy milyen járvány, fertőzés közeleg, miért nem tesznek ellene? Hogy hogyan? Nagyon egyszerűen: PERMETEZÉSSEL, IRTÁSSAL!
  Sajnos mindenre van már pénz ebben az országban, az egészségügyet és a dolgozó embereket kivéve!”
 • 7. qrumpli 2012. szeptember 09. 04:36
  „Hát mióta megnyílt a Magyar-Ugandai határ,a hajléktalanok minden marhaságot behordanak.
  A fenejó jólétnek ,vagy okos politikának meg lehet köszönni.
  Beteggé tesznek utána jó pénzé meggyógyítanak vagy elpusztítanak.”
 • 6. 6664 2012. szeptember 08. 21:10
  „5. cumania 2012.09.08. 18:32 Elnézést, ha félreérthető lettem volna. Nem pánikoló vagyok (ha rám célzott), de a nyugodjál meg, nincs itt semmi baj-nál többre lettem volna kíváncsi.
  4. booo 2012.09.08. 18:20 Nagy valószínűséggel igaza is lehetne, ha az éghajlatváltozás miatt nem kerülnének ide olyan kórokozók, amik eddig - vagy az utóbbi évszázadban - nem forultak itt elő. Az információ hiánya néha hamis biztonságérzetet kelt.”
 • 5. cumania 2012. szeptember 08. 18:32
  „Most megy a beetetés, aztán nemsokára ajánlgatnak valami védőoltást! :)
  Már van is pár pánikoló (lent)... :)”
 • 4. booo 2012. szeptember 08. 18:20
  „Ebben a nagy "nyugodtságban" csak a DM kelt pánikot??
  Ha nem cikkeznének ilyeneket, akkor lenne nyugalom.
  Kell mindig valami szenzáció!!”
 • 3. MW2012 2012. szeptember 08. 16:45
  „A másik véglet volt, amikor "szétoltattuk" magunkat minden hülyeség miatt, most meg ugyan már, milyen vírus? Hogy is szól a mondás: persze, tatárok, oszt´ hogy jönnek ide, lóháton ??”
 • 2. 6664 2012. szeptember 08. 15:55
  „Tudhatunk többet is annál, hogy "nyugodtság van"? Mindig, mindenki azt gondolja, hogy ő a kivétel, és vele ez úgysem történhet meg. Jó az egészséges optimizmus. Egy ideig...”
 • 1. Mike3 2012. szeptember 08. 14:40
  „nyugodtság van? hazajár? ez nagyon jó volt! :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem akart megállni a szerbiai embercsempész

Két helyszínen három embercsempészt és tucatnyi határsértőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei az éjszaka folyamán. Tovább olvasom