Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Szegedet sem kíméli a ménkű - 1 millió volttal is becsaphat a villám

Szeged - Az utóbbi néhány hónapban négy ember halt meg villámcsapás következtében Európában, egy Magyarországon. Szegedet sem kíméli a ménkű.
– Ha valakibe közvetlenül belecsap a villám, meghal, amikor a közelében történik a villámcsapás, és átütés következtében áramütés éri, akkor túlélheti, ilyenkor elsősegélynyújtással megmenthetjük az életét – mondta Aszalos István meteorológus.

Több olvasónk jelezte: egyre több villámot lát az utóbbi hetekben az óriási viharoknál. Kíváncsiak: veszélyben vannak-e.

A szakértőtől megtudtuk: a zivatarokban a villámok száma szélsőségesen alakul, független a csapadékmennyiségtől, szélerősségtől, jégesőtől. Léteznek olyan egycellás, helyi hőzivatarok, amelyekben csak 4–5 villám van, de az egyes szerveződött zivatarrendszerek akár 8–10 órás élettartama alatt több százezer, akár több millió villám is kialakulhat.

A szakkönyv szerint egy villámlás alkalmával a keletkezett feszültség 40 ezertől 1 millió voltig is terjedhet. Aszalos István szerint éppen ezért a szabadban a kiemelkedő tárgyakat kerülni kell, lehetőleg épületben vagy autóban, és a fémes, vezető felületektől távol kell tartózkodni. Így lényegesen csökken a villámcsapás kockázata.

1 millió volttal is becsaphat a villám. Illusztráció: DM/DV
1 millió volttal is becsaphat a villám.
Illusztráció: DM/DV

Terhes István cége villámhárítókkal foglalkozik. Szerinte a villámhárító a villám energiáját mechanikai sérülés veszélye nélkül levezeti. Megtudtuk tőle: a villám nem más , mint nagy energiájú ív, amely rövid ideig létezik. Ezalatt az ívben lévő áram hatására elektromágneses tér keletkezik, így az ív néhány centiméteres környezete igen magas hőfokra hevül fel. Ezért, ha ménkű csapódik egy kéménybe, nagy valószínűséggel szétrobban.

Mennydörgős ménkű

A mennydörgés a villám hangja. A villámlás következtében a levegőben kialakuló keskeny villámcsatorna extrém módon hirtelen felhevül, és a környezetével szemben kialakult óriási hőmérséklet- és emiatti nyomáskülönbség következtében hirtelen erős lökéshullám alakul ki, amely a hangsebességnél gyorsabb, ezért hallatszik a dörgés. Mivel a hangsebesség nagyságrendekkel kisebb a fénysebességnél, a dörgést a villámlás után bizonyos időkülönbséggel érzékeljük, a villám tőlünk lévő távolságától függően.

Olvasóink írták

 • 16. Wacky 2011. július 16. 23:31
  „15. csafe 2011.07.16. 21:06
  nem érted:D... én a felhővillámnál beszéltem a felhő magasságáról... és nem a lecsapónál!!”
 • 15. csafe 2011. július 16. 21:06
  „10. Wacky
  Eldorádó jól mondta és te ugyenezt próbáltad elismételni. Az mindegy milyen magasan van a felhő, akkor is igaz, hogy a villámcsapás (kisülés helye ) olyan messze volt kilométerben, ahányszor 3 mp múlva ér oda a hangja. Az is érdekes, hogy a messzebbi villámok nem egyszeri durranásként hallatszik, hanem néha hosszú "dörögésként" Ez azért van, mert ugyan a villám szinte egyszerre csap, de mivel nagyon hosszú, a távolabbi részeitől később ér ide a hang.”
 • 14. cumania 2011. július 16. 18:36
  „Én is erre lennék kíváncsi, a DM semmit nem ír róla, pedig az egész környék sötét volt...”
 • 13. Nórikám 2011. július 16. 16:36
  „Nem tudja valaki mi okozta az áram ellátási zavart, már a vihar után? A Molnár- Tabán u. környékén? A világítás rövid idő alatt vissza jött, de tv, internet ,telefon, csak ma, valamikor 12 után.”
 • 12. Wacky 2011. július 16. 13:54
  „9. Queenmargareth 2011.07.16. 12:56

  Nagy szerencséje volt...

  amúgy 1 FONTOS dolog!! Ha villám csapás ér minket, vagy meg ráz minket valami, akár fiatal akár idős az illető, azonnal el kell menni kórházban és mondani hogy megrázott az áram!! egyből beraknak megfigyelésre!!
  Na de miért is?? ahogy áthalad az áram a testen, a szívet is érinti melynek ritmusában zavart okozhat... ez nem egyből derül ki, mert eleinte csak kicsi az eltérés, de később szívritmus zavart és akár megállást is eredményezhet!! Tehát áramütés esetén, egyből orvoshoz kell menni!! kórházba!!

  Ha túléltük, mit NEM szabad csinálni?? Nem szabad meleg helyen tartózkodni, viszont sok-sok folyadékot kell inni!!
  DE alkoholt semmi esetre sem legalább 48 órán át!! Mert kivonja a vizet a szervezetből, melynek hatására sűrűbb lesz a vér, az érfalon letapadhat, majd egyszer csak leszakadhat akár 1-2 nappal később is, mely aztán érelzáródáshoz vezet!! aminek ugyebár tudjuk milyen következményei vannak!!:((

  Tehát, ha villámcsapás ér vagy csak megráz a konnektor, esetleg valamilyen gépezet akkor irány a kórház... az egészség és a biztonság legyen az első!! rem. tudtam ezzel segíteni a jövőre nézve 1-2 embernek!!”
 • 11. Wacky 2011. július 16. 13:43
  „9. Queenmargareth 2011.07.16. 12:56

  úgy gondolom, téged nem a közepe kapott el, hogy engem se, csak láttam, mi folyt benne... hidd el, nem volt egy picinyke zivatar... sőőt ez zivatar lánc volt, sok-sok kis gócból felépülve!!”
 • 10. Wacky 2011. július 16. 13:41
  „7. eldorádó 2011.07.16. 12:19

  hűű most nagyot mondtál:D... 340métert tesz meg a hang másodpercenként... ergo ha 1 mp volt a villámlás és a dörgés közt akkor kb. 340méterre csapott le a villám... megjegyezném, hogy a felhővillámnál figyelembe kell venni hogy milyen magasan van a felhő amiben láttuk a villámot, mert ugye nem egymagasságban helyezkedünk el vele így eltérések lehetnek, ha valaki pontos feljegyzéseket akar készíteni!!”
 • 9. Queenmargareth 2011. július 16. 12:56
  „Egy ismerősömet kétszer!!!!!!!!!érte villámcsapás.
  Túlélte iszonyú fájdalmakkal.
  Szerintem szép volt és nem volt annyira megvilágítva az ég, mint nagy viharoknál szokott.
  Ez kicsi volt. Kicsi zivatar.”
 • 8. Wacky 2011. július 16. 12:51
  „4. Zsoltee0716 2011.07.16. 10:58

  ajjjjjj... ez hülyeség... próbálkoztak már vele... de nem lehetséges a jelenkori technikával... + ha fizikát tanulsz kicsit akkor magad is rájössz hogy miért is nem!!”
 • 7. eldorádó 2011. július 16. 12:19
  „ha már "kézzelfogható" okosságot is akartok itt olvasni: a villámlás és a mennydörgése közti minden 3. másodperc kb. 1 km távolságot jelent az égi jelenségtől.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Vill%C3%A1m#A_vill.C3.A1ml.C3.A1s_t.C3.A1vols.C3.A1ga”
 • 6. eldorádó 2011. július 16. 12:13
  „A fizikusok, mérnökök már kiszámolták, hogy egy villámnak nincs akkora energiatartalma, hogy érdemes lenne a "befogására" vmi erőműfélét kreálni!!”
 • 5. balihoho 2011. július 16. 11:56
  „A természet által produkált villám, az egyetlen olyan energia, amelyet az emberiség, dacára az energia szegénységnek, máig nem tud hasznosítani.”
 • 4. Zsoltee0716 2011. július 16. 10:58
  „Érdekes senki nem próbálkozott még a villám energiájának be fogására.”
 • 3. Wacky 2011. július 16. 10:56
  „"Szegedet sem kíméli a ménkű - 1 millió volttal is becsaphat a villám"

  Uff hát ez nagyon gáz... Aki valamennyit is ért a fizikához, az nem írja ezt meglepődésnek!! Nem a volt hanem az amper számít!!

  Az emberek hajában is van 10.000 volt... mégse halunk bele...”
 • 2. mazsolaszolo 2011. július 16. 10:02
  „1. Tragédia, bizony! :( A nagyapám egészen kicsi gyerek volt, amikor a csoda folytán mneekült megy egy villámcsapástól. Akkorban nem volt traumafeldolgozás, az én drága jó kisöregem nagyon okos, érzékeny gyerek volt, egy életre nyomot hagyott benne. Valamiért lemaradt egy kislány mellől, a csoporttól távol, akikkel együtt a vihar elől hazafelé hajtották a libákat. A kislányba belecsapott a villám, azonnal meghalt. A nagyapám csak pár méternyire volt tőle. Nyolcvanévesen is tisztán emlékezett mindenre.

  Talán ezért is mesélte nekem már kora kisgyerekként a villámcsapás elleni védekezéseket.

  Na szóval: a szegény párocskának már mindegy, de ha valaki hasonló helyzetben van, annak nem: fennsíkon, vagy pusztán, ahol nincs a közelben semmiféle fa, ház, egyéb tereptárgy (egyedülálló fa alá sem szabad állni, akkor inkább a lefekvés a talajra!) villámlás idején le kell feküdni szépen a talajra, és tökmindegy, hogy mennyire ázik meg az ember, lehetőleg mozdulatlanul feküdve kibírni, amíg a zuhé továbbmegy. De még jobb, ha keres egy gödröt, egy mélyedést, ami csak pár centivel, is de mélyebb, mint a környezete és oda fekszik: ekkor méginkább egy síkban lesz a teste a környezettel és sokkal kevesebb az esély arra, hogy belé csap a villám. Hamarabb fog kapni a susnyás vagy egy magasabb fűszál, mint ő.”
 • 1. szpirigonzálesz 2011. július 16. 08:09
  „Tragédia Pádison
  2011. június 24. péntek, 09:20
  Ma reggel (06.24) szörnyű tragédia történt a Pádis fennsíkon. A reggeli viharban egy lengyel házaspár villámcsapás következtében életét vesztette a Pádis Menedékháztól mindössze 2-300 méterre.
  A Bihar Megyei Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat munkatársa Nagy Iván lapunknak elmondta, hogy a 34 éves férfi és a 33 éves nő egy lengyel csoport tagjaként érkezett a Pádis fennsíkra. Péntek reggel úgy döntöttek, a viharos időjárás ellenére elindulnak tejet vásárolni. Mint ismeretes a Pádis menedékház és a fennsíkon lévő víznyelő közötti útszakasz teljesen nyitott, füves, fa nélküli terület. Itt érte a lengyel házaspárt a villámcsapás 9.20 perckor.
  A mentőszolgálat tagjai 24 percen belül helyszínre érkeztek, de a fiatalok életét már nem lehetett megmenteni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőtől javítják a Kölcsey burkolatát

Hétfőn elkezdődik a Kölcsey utcai díszburkolat sérült kősávjainak végleges, garanciális helyreállítása. Tovább olvasom