Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Szegedi az év érmekészítője

Szeged - Közel ezer érmét készített már Fritz Mihály, amelyek közül az egyiket nemrégiben az év érméjének választották. Negyvenéves pályafutása alatt megmintázta többek között az összes magyar királyt, neves zeneszerzőket, valamint több nagyváros neves helyszíneit, épületeit is.
Szegedi művész készítette az év érméjét: Fritz Mihály ötezer forintos névértékű ezüstérméje nyerte el a közönségdíjat a világ egyik legnagyobb numizmatikai kiadója, az amerikai Krause pályázatán. Az alkotás még 2009-ben készült a „Budapest mint a világörökség része" témában. Előlapján az Andássy út az Operaházzal és az egykori Balettintézet épületével, hátlapján pedig a Duna-part látszik a Lánchíddal.

A szegedi tervezőművésznek nem ez volt az első ilyen jellegű sikere: 1988-ban szintén ő készítette az év érméjét. Az ugyanekkora méretű, szintén ezüst korona értéke akkoriban éppen a tizede volt a mostaniénak – ennyit romlott azóta az árfolyam. Fél éve pedig megkapta a szakma elismerését, a Ligeti Erika-díjat is, vagyis ő lett az év érmésze.
Fritz Mihály 1971-ben kezdett el érmékkel foglalkozni, aztán pedig – ahogy fogalmazott – „rászokott". Gyűjtőktől egyre-másra kapta a megrendeléseket – jóval többet, mint szobrászművészként köztéri vagy egyéb alkotásokra.

A közönségdíjas érmékkel. Fotó: Schmidt Andrea
A közönségdíjas érmékkel.
Fotó: Schmidt Andrea

– Nagyon szeretik a helytörténeti dolgokat, így több nagyvárosról, Szegedről is érmén örökítettem meg a legjellegzetesebb személyeket, eseményeket és épületeket – mesélte a művész, s közben mutatta is az árvízről, Dankó Pistáról vagy éppen a dómról készült alkotását. De külön sorozatot kapott például az összes egyetemi kari épület is.

– Az utóbbi évekig az érme nagyon kedvelt reprezentációs ajándék is volt, hiszen ez a legolcsóbb szobrászati műfaj – mesélte, és néhány újabb tárolóból előkerültek a középiskolákról, cégekről, eseményekről készített darabok.

– Az összes magyar királyról készítettem érmét, és mivel szívügyem a zene, zeneszerzőkről is van sorozatom. De ha a kedvencemet kellene megnevezni, akkor az az egyik első érmém lenne, amely Móricz Zsigmondot ábrázolja, illetve az a darab, amelyen Danaé látható. Ez utóbbit használom egyébként névjegyérmeként – kártya helyett.

Fritz Mihály negyven év alatt 900 darabot tervezett. Fotó: Schmidt Andrea
Fritz Mihály negyven év alatt 900 darabot tervezett.
Fotó: Schmidt Andrea

Fritz Mihály azt mondja: az, hogy művészként éppen az érmekészítés mellett tette le voksát, több véletlen összejátszásán múlott. Például Szegeden van az ország egyetlen jelentős éremverdéje, amely nagyban megkönnyíti munkáját, de fontos szempont volt, hogy pályája kezdetén nagyon aktív volt az érmegyűjtő egyesület is. Jelenleg nagyjából kilencszáz darabos a gyűjteménye, mindegyiket saját maga készítette. Munkásságát egyébként nemcsak országosan ismerik el: megkapta már a Szegedért emlékérmet is. Az ünnepségen saját alkotását vehette át, de azt mondja, már ehhez is lassan hozzászokik.

Legalább tízezret ér az ötezer forintos

Az ezüst ötezer forintos év érméje két évvel ezelőtt, szeptemberben került forgalomba, és elméletileg rendes fizetőeszköz. Természetesen azonban azok, akik hozzájutottak, nem ezzel rendezik a hétvégi bevásárlás költségeit, hiszen a gyűjtők értékének legalább a dupláját kínálják érte.

Olvasóink írták

 • 3. antikos 2011. március 07. 20:53
  „Osztom az 1-es hozzászóló véleményét!!! Gratulálok!!!”
 • 2. nemtudom11 2011. március 07. 17:39
  „Gratulálok neki, gyönyörű érmeket készít”
 • 1. tromi 2011. március 07. 11:27
  „Mi is szavaztunk, és ez óriási dicsőség! Sorozatban magyar érme nyer!
  Érdemi munkával lehetne csak előrébb jutni Magyarországnak, nem fikciókkal és légbe emelt szavakkal...

  Gratulálunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetőparkoló: mínusz 500

2600-ból 300 fizetős parkolóhely tűnik el három év alatt a szegedi belvárosban, 200-at pedig ingyen lehet használni. Tovább olvasom