Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi az év ultimate-frizbi-csapata

Szeged - Mindössze egy éve alakult meg Szeged első ultimate-frizbi-csapata, a SZUFLA. A különleges sport ötvözi az amerikaifoci, a rögbi, a kosárlabda és a labdarúgás elemeit. Legnagyobb különlegessége mégis az, hogy bíró nélkül játsszák.
– Nincs játékvezető, a játékosok beszélik meg, ha szabálytalanság történik – mesél egy nem hétköznapi sportról Nagy Csaba. Az ultimate frizbi kevesek számára ismert. Két 5 vagy 7 főből álló csapat feszül egymásnak tornateremben vagy nagypályán. Egy korongot kell eljuttatni az ellenfél zónájába egy pontért. Nehézsége, hogy a játékosok csak akkor mozoghatnak, ha nincs náluk a korong. Azaz: tovább kell passzolni az eszközt a csapattársnak úgy, hogy egyet sem szabad lépni. Erre legfeljebb 10 másodperc áll rendelkezésre, sikertelen passz esetén az ellenfél szerzi meg a korongot.

Repül a frizbi: ki tudja hol áll meg? Az első szegedi ultimate frizbis pick-up verseny a Radnóti-gimnáziumban. Fotó: Schmidt Andrea
Repül a frizbi: ki tudja hol áll meg? Az első szegedi ultimate frizbis pick-up verseny a Radnóti-gimnáziumban.
Fotó: Schmidt Andrea

– Tilos az ellenfélhez érni, de bíró nélkül döntjük el, hogyan tovább – magyarázza a szegedi csapat, a SZUFLA vezetője. – A hibát vétő fél szabálytalanságáig megy vissza ilyenkor a játék. A „Szegedi Ultimate-es Fiúk, Lányok, Adjunk bele!" rövidítés is jelzi: itt baráti társaságok jönnek össze, sportszerűen, tisztán sportolni. Csapatukban egyetemisták, PhD-hallgatók, dolgozó fiatalok vannak, összesen 15-en.

Eredet

A frizbi William Russel Frisbee-ről kapta a nevét, aki cukrászmester volt. Süteményeit Frisbee feliratos, kerek fémtálcákon kínálta. Amikor Walter Frederick Morrisonnak támadt egy ötlete, hogy készít egy csészealj formájú játékot, amelyet dobni és elkapni lehet, a Yale Egyetem kertjében meglátta, hogy a diákok a Frisbee süteményestálcával játsszák ugyanezt. Találmányát ezért elnevezte frisbee-nek.

Szombaton rendezték az első szegedi ultimate-frizbi-bemutatót, ahol véletlenszerűen osztottak csapatokat a jelentkezőkből. Ez az úgynevezett „pick-up" verseny.

– Aki nem tudja eldobni a korongot, annak nem ajánlom ezt a sportot, de azért nem túl bonyolult. Fontos, hogy az ember tudjon csapatban játszani, mert egymásra vagyunk utalva – mondja Csaba.

A sport Magyarországon a 90-es évek végén vált ismertté. A szegedi gárda nemrégiben megkapta az év csapata díjat a Magyar Frizbi Szövetségtől. Áprilisban indultak első komolyabb versenyükön, épp ezért rendkívül büszkék az elismerésre. Az országban Nagy Csaba szerint rajtuk kívül körülbelül 6–10 aktív, versenyekre járó csapat létezik, ezért is nagy dicsőség, hiszen a többiek szavazatai alapján kapták a díjat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabálytalan képregény Szegedről

Nógrádi Claudia és Kun Áron két éve döntött úgy, hogy közös képregények iránti szenvedélyét formába önti, és megírja saját történetét. Tovább olvasom