Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Szegedi cégnek vette fel a pénzt, egymilliárd forint adót kell fizetnie

Szeged, Budapest - Jogerősen elutasította a Kúria a NAV-tól egymilliárd forintos sárga csekket kapó férfi keresetét, aki azt kérte, hogy ne tekintsék az ő jövedelmének azt a másfél milliárd forintot, melyet egy szegedi székhellyel bejegyzett cég megbízottjaként vett fel 2008-ban különböző bankfiókokból - írta az Index.
A férfi nem saját nevén, hanem Istvánként nyilatkozott, az internetes portálnak, ezért lapunk is így nevezi. A szegedi székhelyű cég és a számlájáról hatalmas összeget kivevő férfi ügyében a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága kezdett el vizsgálódni és jutott arra az álláspontra, hogy István vagyongyarapodásának minősül a kivett összeg. A másfél milliárd forint kivétele után ugyanis nem készült hivatalos irat arról, hogy ezt a pénzt István valóban átadta a cégvezetésnek. Emiatt az összes elmaradt adót és bírságot a NAV szerint Istvánnak kell kifizetnie. Ez egymilliárd forint.

A férfi tavaly beperelte a NAV-ot, de a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság az adóhatóságnak adott igazat. Azért tárgyalták ügyét Szegeden, mert a közigazgatási határozatokat a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága hozta meg, amely az ügy alperese volt.

– Budapest környékén élek, sosem jártam a cég szegedi székhelyén. Újságban figyeltem fel az építőipari vállalkozás hirdetésére, ahol hivatalosan sosem jelentettek be, de alkalmaztak. Azt mondták, hogy Budapest felé terjeszkednének, amint ez megtörténik, bejelentenek, ezért vállaltam el a munkát – mondta lapunknak telefonon István. A férfinek elmondása szerint annyi volt a feladata, hogy megbízottként vegyen fel pénzt a bankból, és adja át a megjelölt személynek. – Az első alkalommal a cég ügyvezetőjével mentem a bankba, ahol kitöltöttük a pénzfelvételi megbízásról szóló meghatalmazást. Minden szabályszerű volt, ez a mai napig így működik, tiszta a lelkiismeretem. Fel sem fogom, hogy ezt a megfellebbezhetetlen döntést hozta most a Kúria. Nem tudom, hogyan fogom kifizetni ezt a hatalmas összeget – mondta zaklatottan.

A NAV álláspontja az, hogy nem fogadhatják el bemondásra, hogy valaki pénzt kapott valakitől, de azt továbbadta. Erre ugyanis bárki hivatkozhatna, ha adózatlan jövedelmet találnak nála.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt örül a pék, a kutas az autós: ennyiért tankolhat a megyében!

Együtt örül a pék, a kutas az autós: ennyiért tankolhat a megyében!
Napok óta esik az olaj világpiaci ára, ami hozzánk is begyűrűzött. Többet autózunk. Összegyűjtöttük, megyénkben hol mennyiért lehet tankolni. Tovább olvasom