Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Szegedi civilszervezetek: viking és Kolumbusz

Szeged -16 oldalt tesz ki a szegedi székhelyű alapítványok nevének, címének felsorolása. Az önkormányzat 75 szervezetnek ad bérbe helyiségeket kedvezményesen.
– Azt szokták mondani, hogy kétféle civilszervezet van: a viking és a Kolumbusz típusú. A viking típusú pályázattól pályázatig lavírozik. A másik megfogalmaz egy célt, és abba az irányba megy, bárhogy is próbálják eltéríteni – fogalmazott meg találó, bár ahogy mondta, „copyrightos" szempontrendszert Bojtos Ferenc, a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője.

A szegedi székhelyű alapítványok és egyesületek – csak a név, cím – felsorolása 16 A4-es oldalt tesz ki. Az APEH honlapján található 2009-es érvényes civil kedvezményezettek listája alapján dolgoztunk, tehát csak azokat vettük számításba, amelyek kaptak adó egy százalékot, vagyis feltehetőleg végeznek valamilyen valódi tevékenységet. Mint kiderült, ez nem mindig függ össze. A valódi munkát végző szervezeteket nem cél teljes körűen bemutatni, de íme néhány példa:

75 preferált szervezet

Az általa preferált szervezeteknek közgyűlési döntés alapján kedvezményesen ad bérbe helyiségeket az önkormányzat. 75 ilyen szervezet van jelenleg Szegeden, például az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány, az Esély a Stabilitásra Közalapítvány, de a Kövér Béla Bábszínház és a Pinceszínház Művészeti Kft. is.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület üzemelteti az ebrendészeti telepet. A Csemete részt vett Szeged csatornahálózatának bővítésében, természetvédelmi értékfeltáró és -megőrző munkát végez, közreműködött több terület védetté nyilvánításában. Környezetvédelmi nevelést folytat: 15–20 szegedi oktatási intézménnyel állandó kapcsolatban vannak. A szervezet lobbitevékenységet is végez, a Magyar Természetvédők Szövetségének tagszervezeteként része van például abban a szakmai ajánlásban, amelyet a kormányzatnak készített ötven zöld szervezet a környezet- és természetvédelemről.

Az 1993 óta létező Értelmesebb Életért Alapítvány megalakulásakor a megyében élő mozgássérültek életminőségének javítását tűzte ki célul, egyénre szabott segítséget nyújtanak. Viszonylag új, de fontos profil, hogy a mozgáskorlátozottak munkához jutásáért is dolgoznak.
Működik alapítvány a legtöbb oktatási intézmény érdekében, többet valamilyen képzésért – szerves kémikus, fogorvos, védőnő, divattervező – hoztak létre. Rengeteg az egészségügyi alapítvány, és a sportot támogató szervezet – csak a tájékozódási futásért kettő van Szegeden.

Létrehoztak alapítványt a lelki és a reprodukciós egészségért, a veterán járművekért, a cserkészéletért. Egy másik a hazai sci-fi-élet fellendítését szeretné elérni, és van, aminek a honlapján „ez nem jött be" felirat fogad: a keresett fájl nem található.

Olvasóink írták

 • 3. E! 2010. július 09. 00:47
  „"fogalmazott meg találó, bár ahogy mondta, ,,copyrightos" szempontrendszert"
  elmegy könyvtár, kikölcsönöz bármilyen stratégiai menedzsment könyvet és jé, mindegyikben le lesz írva :P”
 • 2. K.T. 2010. július 08. 22:59
  „"Azt szokták mondani, hogy kétféle civilszervezet van: a viking és a Kolumbusz típusú."

  Kíváncsi lennék, hogy Bojtos Ferenc melyik típushoz sorolná a Csemetét?”
 • 1. mattil 2010. július 08. 20:57
  „Attól, hogy valaki nem kap egy százalékot, és nincs bevétele az APEH-nál nyilvántartva még nagyon is valószínű, hogy valós tevékenységet folytat. Egyrészt minimum 3 évnek el kell telnie ahhoz, hogy valaki kaphasson az 1%-ból, másrészt a civil szervezetek egy része táradalmi munkát végez ami nem jövedeltermelő tevékenység. És bár pályáznak, de nem nyernek. Attól tehát még lehetnek nagyon is működő szervezetek, hogy sem az APEH, sem a média figyelmét nem keltik fel!
  Az érem másik olala: vannak olyan szervezetek is, amelyek ugyan kapnak 1%-ot, meg van bevételük is, sőt pályázatokon is nyernek, ám valós tevékenységet nemigen végeznek..
  Azokról szót se ejtsünk akik lenyúlják a "pénzeket" mert sajnos vannak akik direkt ezért jönnek létre igencsak rontva a többi civil szervezet megítélését és jóhírnevét is.(Gondoljunk például a Zuschalag kör által csak a lenyúlásra alapított sokszáz nem valódi szervezetre.)

  üdv: mattil
  http://www.szegedikisvasut.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuktaképző, pancsiparti

Megtanulhat úszni, varrni vagy akár főzni is a lurkó a szünidei táborban, amelyből idén majd 60-féle közül választhattak a szülők és a gyerekek Szegeden. Tovább olvasom