Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Szegedi családoktól kér kölcsön a REÖK

Családok tulajdonában lévő, eddig ismeretlen alkotásokat is vár a szegedi képzőművészetet a tizenkilencedik századtól a nyolcvanas évekig bemutató, január végétől látható kiállítására a REÖK.

Közös értékeink címmel nyílik az év első nagyszabású REÖK-kiállítása. Anyagának egyik részét azok az alkotások teszik majd ki, amelyeket szegedi családoktól kap kölcsön a kiállítóház. Már keresik a fellelhető, lappangó műveket. A január 27-én nyíló kiállítás jelentősége, hogy történetileg próbálja rekonstruálni az elmúlt száz év szegedi képzőművészetét.

Elsősorban az alábbi művészek alkotásainak felkutatásában kéri a segítséget a REÖK: Vadász Endre, Kukovetz Nana, Moholy-Nagy László, Csáky József, Szöri József, Csejtei Joachim Ferenc, Heller Ödön, Gergely Sándor, Kass János – tőle kifejezetten festményt keresnek –, Fischer Ernő, Tápai Antal, Nyilasi Sándor, Zombory Lajos, id. és ifj. Vastagh György.

Tavaly, a legendás szegedi festőművész, Zoltánfy István életművét bemutató kiállítás alkalmával az intézmény már megtapasztalhatta, mekkora kedv és hajlandóság mutatkozik a magángyűjtők és képtulajdonosok között arra, hogy egy-egy gyűjteményes kiállításra kölcsönadják alkotásaikat, ha azzal egy reprezentatív tárlatot gazdagíthatnak. Akkor az ország több pontjáról érkeztek festmények.

– Szegeden sosem volt festőiskola úgy, mint például a közeli Vásárhelyen, mégis van a városnak egy olyan képzőművészeti hagyománya, amely történetileg legalább a tizenkilencedik század végére tekint vissza – mondja Nátyi Róbert, a REÖK művészeti vezetője. – Dédelgetett álmunk, hogy ezzel a Közös értékeink tárlattal bemutassuk azokat a helyi alkotókat, akik, bár nem biztos, hogy országosan ismertek, mégis sokat adtak a magyar képzőművészetnek, és iránymutatók annak szegedi fejlődésében.

Tulajdonképpen egy hiánypótló művészettörténeti szemlét kíván a nagyközönség elé tárni a REÖK. A különálló értékekből szeretnék folyamatosságában bemutatni a szegedi képzőművészet közel százéves történetét Nyilasi Sándortól Vinkler Lászlóig. Várják tehát a lappangó művek tulajdonosainak jelentkezését a program@reok.hu e-mail címen vagy a 62/471-411-es telefonszámon.

Januárban még látható a Csáki-tárlat

A REÖK a téli szünet után január 11-étől ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Január 21-éig még lesz lehetősége megtekinteni Csáki Róbert kiállítását annak, aki eddig kihagyta a kortárs festőművész impulzív tárlatát.

(x)

Olvasóink írták

  • 1. andlui49 2011. január 07. 14:02
    „Gratulálok!
    Ragyogó ötletnek és kezdeményezésnek tartom ezt a leendő kiállítást.
    Javasolom kortársi Amatőr Művészek kiállításának szervezését is.

    Üdv. www.andlui.fw.hu”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hrisztos se rodi - Krisztus megszületett

Szeged - Az ortodox karácsonyt a pravoszlávok, nálunk elsősorban a szerb és román közösségek… Tovább olvasom