Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi Csárdáskirálynő sikere Triesztben

Szeged - Az olasz napilapok színházkritikusai kedvező kritikákat írtak a trieszti nemzetközi operettfesztivált a múlt héten megnyitó Csárdáskirálynő-előadásról – írta tegnap Sárközy Júlia, az MTI római tudósítója. A Corriere kritikusa ötössel osztályozta az „eredetiséggel és jellemmel" vezénylő Pál Tamást, a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának első karmesterét.
A július 22-éig a trieszti Teatro Verdi színházban látható Kálmán Imre-operettel nyílt meg az északolasz városban a 41. Nemzetközi Operettfesztivál; a Csárdáskirálynőt a csütörtöki megnyitó után szombaton is bemutatták.

A trieszti és a Szegedi Nemzeti Színház koprodukciójában színre vitt Csárdáskirálynő sikerét bizonyítja, hogy nemcsak a helyi sajtó számolt be róla: az előadással az olasz országos napilapok is foglalkoztak. „Könnyed és érzéki operett. Kálmán megmosolyogtatja Triesztet" – ez volt a címe a Corriere della Sera színházkritikusa, Enrico Girardi hétfői írásának. A lap cikke szerint a gazdasági válság csak a pénzt vette el, a látványtól nem tudta megfosztani a fesztivált. A szerző kiemelte: bár nem volt könnyű újat alkotni A vígözvegy és a Denevér után a harmadik legnépszerűbb operettből, az olasz–magyar Csárdáskirálynőnek ez mégis sikerült. Enrico Girardi azt írta, hogy a magyar operett Triesztben megtalálta az egyensúlyt a darab eredeti változata és aktualizálása között. Nem száz évvel ezelőtti Csárdáskirálynő lépett színpadra, de nem is túl modern.

A trieszti Teatro Verdi színházban nagy sikerrel mutatták be a Csárdáskirálynőt. Fotó: DM/DV
A trieszti Teatro Verdi színházban nagy sikerrel mutatták be a Csárdáskirálynőt.
Fotó: DM/DV

„Pezsgős előadást láttunk, túlzott buborékolás nélkül"– fogalmazott a Corriere kritikusa, aki ötössel osztályozta az „eredetiséggel és jellemmel" vezénylő Pál Tamást, a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának első karmesterét. A cikkíró elégedett volt a Silvia szerepét játszó Alisa Zinovjevával, elfogadhatónak nevezte az Edwin Ronald herceget alakító Vadász Dánielt, egyedül a Boni szerepét játszó Gennaro Cannavacciulóval volt elégedetlen. A Corriere hangsúlyozta, hogy a trieszti publikum lelkes tapssal díjazta az előadást.

Ennél is lelkesebben szólt a La Repubblicában Dino Villatico, aki fergeteges trieszti királynőről írt. A lap dicsérte a válság miatt megtizedelt trieszti tánckart helyettesítő szegedieket, az „alkalmazkodó" karmestert és Tasnádi Csaba „szellemes" rendezését. Az énekesekről pedig annyit jegyzett meg: egyik jobb volt, mint a másik.

A trieszti fesztivál másik olasz–magyar koprodukciója a Sisi a történelem helyszínein című produkció, amely Ernst és Hubert Marischka műve alapján készült, szintén Pál Tamás vezénylésével. Trieszt után mindkét előadást a gödöllői kastélyban is bemutatják.

Olvasóink írták

 • 3. kiszy 2010. július 13. 18:43
  „A szegedi bemutató: október 1.
  Sylvia: Bucsi Annamária, Kónya Kriszta
  Edvin: Kóbor Tamás, László Boldizsár
  Cecília: Fekete Gizi, Vajda Júlia
  Bóni: Gömöri Krisztián, Savanyu Gergely
  Stázi: Csorba Kata, Erdélyi Tímea
  Feri bácsi: Rácz Tibor
  Miska: Jakab Tamás
  Leopold herceg: Flórián Antal”
 • 2. joy 2010. július 13. 16:59
  „Apropó!!!

  Mikor lesz a Szegedi Nemzeti Színház

  Gregor József Színházá ???”
 • 1. joy 2010. július 13. 16:58
  „Szívből gartulálok!

  A SzNSz-ban is szinpadra állítják az előadást?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíjas rajzolóink: Andrea és Benjámin

Mint azt korábban megírtuk, nemrég lezárult rajzpályázatunkon zsűrink két alkotást is különdíjjal jutalmazott. Tovább olvasom