Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Szegedi csepp a vásárhelyi-makói választási tengerben

Szeged - Csongrád megye hivatalos választási térképén a hódmezővásárhelyi–makói választókerületben az Atkai-holtág és környéke a szegedi 1-es körzethez tartozik. Az itt élők azonban mégsem a szegedi, hanem a hódmezővásárhelyi–makói képviselőjelöltekre szavazhatnak az április 6-i parlamenti választáson.
A Csongrád Megyei Területi Választási Iroda vezetője, Vadász Csaba és helyettese, Somosi Krisztina március 7-én a megváltozott választási szabályokról tartott sajtótájékoztatót a megyeházán. Ezen bemutatták a megye hivatalos választási térképét, amelyen a 4-es, hódmezővásárhelyi–makói választókerületben egy sziget a szegedi 1-es körzethez tartozik. Az Atkai-holtág és környéke egy szegedi csepp a hatalmas hódmezővásárhelyi–makói tengerben.

Kik laknak az Atkaszigeten és hol szavaznak majd április 6-án Szegeden? Erre voltunk kíváncsiak, amikor felkerestük a holtág környékén élőket.

– Algyőre megyünk orvoshoz, ha bajunk van, a postás Algyőről jár ki, Algyőn szavazunk a zöld iskolában – mondta az Irma-majorban élő Kiss Túri Ferenc, aki közel lakik az Atkaszigethez. A horgászok között nagy népszerűségnek örvendő Atkai-holtág mintegy 20 kilométerre található Szegedtől és 5 kilométerre Algyőtől. – Nagyiván Laci bácsin és a remetén kívül nem tudok másról, aki az Atkasziget környéki tanyákon él. A holtág mellett nyaralók és horgásztanyák állnak, de ott nem laknak „állandóra" – mondta a 64 éves Kiss Túri Ferenc.

Bárhogy legyen is választási térképen, a Gorzsa-tanyán élő Handl Attila biztosan elmegy szavazni. Fotó Karnok Csaba
Bárhogy legyen is választási térképen, a Gorzsa-tanyán élő Handl Attila biztosan elmegy szavazni. Fotó Karnok Csaba

Az atkaszigeti gátőrháztól nem messze él egy tanyán a Kiss Túri Ferenc által csak remetének nevezett férfi. Handl Attila készségesen mutatja a helyi választási irodától kapott levelét. Ebben az áll, felvették a szavazóköri névjegyzékbe. Az 59 éves férfi, aki elmondása szerint tizenhét éve él a Gorzsa-tanyán, a 4-es, hódmezővásárhelyi–makói választókerület négyes szavazókörében voksolhat április 6-án Algyőn, a Kosárfonó utcai zöld iskolában. – Valaki azt mondta, hogy Szegedhez tartozunk, de erről még nem kaptam papírt, írásban még senki sem közölte ezt velem – magyarázta a férfi, aki azt mondta, elmegy szavazni.

Piri József: Ugye nem kell mondanom, hogy miért?

Atkasziget 1973-ig Hódmezővásárhelyhez tartozott – mondta lapunknak Piri József. Algyő korábbi polgármestere elmondta, amikor 1973-ban Algyőt Szegedhez csatolták, az Atkai-holtág és környéke is Szegedhez került. – 1997-ben Algyő levált Szegedről. A vagyonmegosztásról szóló tárgyalás során Szeged felajánlotta Algyőnek az Atkai-holtágat, cserébe a Mol-területek egy részéért. Nem fogadtuk el a cserét, mert nem volt értékarányos. Ugye nem kell mondanom, hogy miért? – magyarázta Piri József. Atkasziget azóta is Szegedhez tartozik közigazgatásilag.

Nagyiván László a feleségével, a fiával és az unokájával él együtt Handl Attila tanyájától mintegy nyolcszáz méterre. A 77 éves férfi is megmutatta a helyi választási bizottságtól kapott levelét, amelyből kiderült, ő is a 4-es választókerülethez tartozik, és Algyőn, a zöld iskolában szavaz. A nehezen mozgó férfi elmondta, elmegy szavazni.

Hogyan lehet az, hogy a szegedi 1-es választókörzethez tartozó terület lakói a 4-es, hódmezővásárhelyi–makói választókerület képviselőjelöltjeire szavaznak? – kérdeztük levélben Vadász Csabát. A megyei területi választási iroda vezetője azt írta: „a szóban forgó tanyák összesen 11 választópolgárt érintenek és a terület azért kérdéses, mivel Szeged és Algyő elválásakor ennek a területnek a státusza rendezetlen maradt. Az Atkai-holtág közigazgatásilag Szegedhez tartozik, viszont az ott lakók állandó lakóhelyének Algyő van megjelölve, így a névjegyzékben is itt szerepelnek. Lakcímkártyájukon is ez szerepel. Így választójogi szempontból helyesen vannak beosztva az algyői szavazókörbe."

Kérdésünkre, ha választójogi szempontból az Atkai-holtág és környékén élők a 4-es választókerületben szavaznak, akkor miért szerepel a megye hivatalos választási térképén úgy az Atkai-holtág és környéke, mint ami a szegedi 1-es választókörzethez tartozik, Somosi Krisztina írásban azt felelte: „A térkép poligon foltjai a rendelkezésünkre álló közigazgatási területbeosztás szerint kerültek színezésre. Ezen állománynál a kérdéses terület státusza a már ismertetett előzmények miatt tér el az egységes országos címnyilvántartáson alapuló körzetesítő rendszer által képzett választási körzetektől. Választójogi szempontból ez utóbbit kell hivatalosnak tekinteni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kártérítés 28 év után?

Rovatunkban dr. Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke válaszol az olvasóink által feltett, jogi esetekkel foglalkozó kérdésekre. Tovább olvasom