Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Szegedi cserediák Tajvanon

Szeged - Hosszú utas cserediák programban tíz hónapot töltött Tajvanban egy 17 éves szegedi diáklány, Vajda Krisztina. A távol-keleti kaland hasznosnak bizonyult: Kriszta már javában készül a kínai középfokú nyelvvizsgára.
Még 17 éves sem volt a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanulója, Vajda Krisztina, amikor a nyakába vette a világot: egy cserediákprogram keretében két hónap híján egy teljes esztendőt töltött a messzi Tajvanon. Az akkor tizedikes diáklány ötletét nem fogadták kitörő lelkesedéssel a szülők, próbálták meggyőzni a lányukat, hogy fél év távollét is megtenné, de végül megbarátkoztak a gondolattal.

Kriszta tavaly augusztus 21-én indult útnak. Kétszáz kilométerre a fővárostól, egy húszezres kisvárosban, Shui Liban iskolázták be. – Reggel héttől, délután ötig tartott a suli, de a vívóleckék miatt mindennap ráhúztam egy pluszórát. Egyébként mi magunk dönthettük el, hogy milyen órákat veszünk fel. Én többek között főzést, sütést és a koktélkeverést választottam. Egyik tantárgyból sem kellett vizsgáznunk, mégsem volt könnyű dolgunk – beszélt a tapasztalatairól a diáklány.

Csúszik ez a banán

Kriszta kezdetben nem volt elragadtatva a távol-keleti konyhaművészettől és a pálcikával való étkezést is nehezen szokta meg. Az első étel ami igazán ízlett neki egy zöld teás édesség volt. A citromos fekete teát kannaszámra itta, sőt később szárított polipot nassolt chipsként. – A piacon kapható zöldségek és gyümölcsök nyolcvan százalékát még csak nem is ismertem. De azoknak is teljesen más íze volt, amelyeket otthon kóstoltam már. Mondhatom, a banán Tajvanon az igazi – állapította meg a diáklány.

Kriszta első szálláshelye negyven kilométerre volt az iskolától. Az első este kicsit pityergett a szokatlan körülmények miatt, de aztán gyorsan alkalmazkodott. Azt azonban nehezen tudta megérteni, hogy a család vele egykorú fiúgyermeke miért nem akar szóba állni vele. – Idővel rájöttem, hogy a tajvaniak nem nézik jó szemmel, ha a fiatalok más neműekkel barátkoznak. A suliban összehaverkodtam egy amerikai cserediákkal, Chris-szel, akitől egyszerűen eltiltottak. Pedig fölösleges volt az aggodalmuk, hiszen a fiú meleg volt.

A Tajvanon töltött tíz hónap alatt összesen öt családnál fordult meg. A legtöbb helyen csupán a kommunikációval akadt gondja, de a negyedik famíliánál borzalmas körülmények fogadták. – Az egész ház tele volt bogarakkal és óriási csótányokkal. A szobámban nem volt ágy, kénytelen voltam egy vastag matracon aludni. Arról nem is beszélve, hogy szekrények és polcok sem voltak – elevenítette fel a megpróbáltatásait. Két hónapot húzott le itt, amikor másik családnál helyezték el.

Az utolsó három hónapban már nemcsak tanult, de tanított is. 6-14 éves gyereknek adott angol órát, miközben egyre jobban elsajátította a kínai nyelvet. Kriszta június közepén tért haza és már javában készül a kínai középfokú nyelvvizsgára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz sziréna áll készenlétben megyeszerte

Mivel szerencsére nem kellenek, nem is figyelünk oda, hol vannak a környezetünkben lakossági… Tovább olvasom