Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Szegedi egyetem: a diákok harmada gólya

Szeged – Nincs szenzáció: az elmúlt évekhez hasonlatosan idén is közel ezer, pontosabban most 931 fiatal jutott be pótfelvételivel, kizárólag költségtérítéses képzésre – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Pukánszky Béla.
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatási rektorhelyettesi feladatát 7 éve ellátó professzor kiemelte: a jogi, a pedagógusképző és az egészségtudományi kar fogadja a legtöbb új gólyát. A felvételi második körében a diákok elsősorban alap-, illetve osztatlan képzésre jelentkeztek, legjobban teljesítő 10 százalékuk átkerülhet az állami finanszírozású képzésbe.

A nyári felvételin 8199 fiatalt vettek föl az SZTE-re. A pótlólag felvételizőkkel együtt idén szeptemberben összesen 9130 gólya kezdi meg felsőfokú tanulmányait Szegeden, az egyetem harmincezer diákjának csaknem egyharmadát adva. Ezzel – a fővárosi ELTE mögött – a második legtöbb elsőévessel büszkélkedhet Szeged.

– A magas pontszámú és az intézményt első helyen megjelölő jelentkezők szabják meg, hogy az egyetem miként töltheti ki a keretszámokat. Bár többletmunkát jelent az oktatóknak, támogatom a szóbeli felvételi újbóli bevezetésének tervét – válaszolt kérdéseinkre a professzor, aki szerint a személyes találkozáson pontosabb képet lehet alkotni a jelentkezőkről.

Olvasóink írták

 • 2. allegro 2010. szeptember 02. 19:08
  „Az 1/3 gólya 2 évfolyamon (BA, MA)
  2/3 azaz 2-szer annyi a már hallgató 3 évfolyamon összesen + az 5 éves osztatlan képzések 4. évfolyamán található (ezzel együtt számoljunk 3,3 évfolyammal). Ez azt is jelenti, aki bekerül általában el is végzi. Biztos? Ilyen válogatott társaság? Szinte hihetetlen.
  Hozzá kell még venni, hogy a felvettek száma évről évre nőtt. Tavaly kb. 8000 elsőéves volt, 23%-kal több, mint 2008-ban, akkor ennek alapján kb. 6500 fő, most, 2010-ben 9130 fő elsőéves a BA/MA szakokon. Ez szép növekedés, és úgy gondolom többségében az MA szakokon nőtt a felvettek száma.
  Az összlétszámban benne kell, hogy legyen továbbképzések, másoddiplomás képzések hallgatóinak száma is. Ott is vannak ezen felül is "gólyák"! Másrészt ezekkel együtt állhat az 1/3-nyi gólya létszám, különben még nagyobb arányt is képviselhetnek.

  Reméltem volna, hogy legalább a deszkás által említett tagok nem jutnak el a diplomáig. De igaza van, és abban is, hogy belőlük lesznek a jövő vezető emberei, abból a fajtából akik mindent megengedhetnek maguknak, tekintet nélkül másokra, alapvető normákra.”
 • 1. deszkás 2010. szeptember 01. 19:54
  „A jövő vezető emberei után láttam már a második lepusztult(kilincsek ajtók leszaggatva,csikknyomos parketták) albérletet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden készülnek a Herz termékek

A korábban a pesti Gubacsi úton működött 128 éves múltú Herz eszközeinek egy része Szegedre került. Ezeken készül most 9 új termék. Tovább olvasom