Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Szegedi egyetemi oktatók közleménye Bátyai Edina leváltásával kapcsolatban

Szeged – Az SZTE BTK négy tanszékvezetője közös közleményt adott ki. Szó szerint közöljük.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának vezető szakoktatóiként, a vallás és a művészetek terén folytatott kutatásaink fényében, de egyszerű szegedi polgárként is aggodalommal figyeljük azokat a lépéseket, amelyek egy képzőművészeti installáció apropóján előbb megkérdőjelezik a művész közintézménybeli önkifejezési jogát, majd kétségbe vonják a REÖK kurátorának szakmai hozzáértését, végül a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltását kezdeményezik. Aggodalmunkat fokozza, hogy mindez alig néhány nap leforgása alatt, minden szakmai körültekintés, előkészítés és megalapozottság nélkül történik.

A modern művészetnek alapgesztusa a provokáció, a határhelyzetek létrehozása, az erős érzelmi reakciók kiváltása. Egy installáció esztétikai értékéről kinek-kinek más véleménye lehet, sokan érezhetik botrányosnak, az erkölcsi vagy vallási érzékenységet sértőnek, egyesek akár vallásgyalázónak is. Ez azonban senkit nem jogosíthat fel arra, hogy egyértelműsítő, kisajátító és kizárólagos értelmezéssel inkrimináljon bármely műalkotást, még kevésbé, hogy ezt az egyoldalú elítélést egészen más jellegű és más szintű ítéletek (például az intézményvezető személyét érintő döntések) alátámasztására használja.

Szegedi polgárként büszkék vagyunk a REÖK friss szellemére és a Szegedi Szabadtéri Játékok patinás hagyományára. Egyetemi polgárként ugyanakkor érzékenyek vagyunk az alkotás szabadságára is, különösen, amikor ez a szabadság csorbulni látszik. Ezért egyedül olyan döntéshozatalt tartunk szakmailag elfogadhatónak, melyben meghatározó szerep jut az érintett művészeti ágak belső véleményezési és kiválasztási fórumainak.

Szeged, 2012. december 12.

Dr. Fogarasi György, tanszékvezető egyetemi docens, Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék
Dr. Füzi Izabella, tanszékvezető egyetemi docens, Vizuális Kultúratudomány és Irodalomelmélet Tanszék
Prof. Dr. Gyenge Zoltán, tanszékvezető egyetemi tanár, Filozófia Tanszék
Prof. Dr. Máté-Tóth András, tanszékvezető egyetemi tanár, Vallástudományi Tanszék

Olvasóink írták

 • 12. shalomka 2012. december 13. 22:07
  „Ezek a "tisztelt" véleménynyilvánító urak súlytalan, a szakmában és tudósvilágban kevéssé elismert emberek. Csak 10 másodperc hírnév jutott nekik, vagy pontosabban annyi, míg végigfutunk a nevükön a cikk végén”
 • 11. bánki 2012. december 13. 13:59
  „10. pala1964 2012.12.13. 12:22

  Ha Te mondod biztos így van !

  Jöhetsz hozzám figuránsnak, gödörásónak a média, filozófia ( Lukácsista), összehasonlító <moderálva> szakos és nem beszélve a vallástudomány szakos okostojásokról.

  Azért egy Iq tesztet vagy matekot lejátszanék veled !”
 • 10. pala1964 2012. december 13. 12:22
  „9, majd te döntesz arról, mi komoly, mi nem... vagy lehet, hogy magyarból 3-asod volt, matekből megbuklál, azért írod azt, amit? beszéljünk róla?

  művészeti-kulturális kérdésekben sajnos nincs mit tenni, ezek a tanszékek mégiscsak kompetensebbek, mint pl. a szervetlen kémia vagy informatika...

  amúgy pedig elárulom neked, csak neked, mert másoknak ez természetes, hogy egy bizonyos szintig minden diszciplína (neked, hogy értsd: tantárgy) többé-kevésbé könnyen elsajátítható... persze az MÉG NEM az egyetemi szint, ugyanakkor MÁR NEM is a te szinted”
 • 9. bánki 2012. december 13. 11:10
  „Komoly megélhetési tanszékek !

  Köszönöm, moderátor !”
 • 8. zoolii 2012. december 13. 11:09
  „A kerényi-féle, tákolmányt népszerűsítő mázolmányok, legalább ennyire gusztustalanok! Na de az persze más...”
 • 7. AlbertZ 2012. december 13. 10:54
  „@6: Na, én meg ezzel értek teljesen egyet.”
 • 6. szeti 2012. december 13. 01:56
  „Szánalmasok vagytok, hogy félreértelmeztek egy képet (nem tudom, hol hasonlít az utolsó vacsorára, hiszen 12 tányér van csak, és körben, nem sorban), és ez alapján ítélitek meg az azt jóváhagyó vezető TELJES munkásságát. Ha ez így megy, akkor Orbánt már a magánnyugdíj lenyúlásánál le kellett volna váltani, vagy még hamarabb, amikor a beígért 2 hét alatt nem sikerült rendbe tennie a közbiztonságot.
  Attól még, hogy egy számotokra ízléstelen mű kiállítását nem tiltotta meg, attól még sikeressé tette a szabadtérit. És ez a lényeg, a szabadtéri, mert az 80 éve Szeged egyik legfőbb fesztiválja, és örüljünk, hogy Bátyai ehhez csak hozzáadott. Komolyan azt szeretnétek, hogy egy hozzá nem értő senki tönkretegye azt, amiért majdnem egy évszázada keményen dolgoznak profi szakemberek?”
 • 5. jozko 2012. december 12. 23:43
  „Korrekt közlemény.
  "Büszke és érzékeny" , kiművelt emberfők nyilatkozata.
  Világos és érthető.

  Egyetlen apró gond van nálunk a "művészeti " oktatással.
  Éppen csak egy hangyányi /nem a művészek képességével és képzettségével, hiszen sokak sokak zsenialitása megmutatkozik a "végtermékben"/:
  a népet, a fizető tömeget nem tanították meg arra, hogy értékelni kell a lelki terror számba menő alkotásokat is -
  és a kultúra műhelyeiből kikerülő , netán bizarr vagy "kísérleti jellegű" alkotásokat illik állva megtapsolni.
  Van egy gyanúm /A. Rajkin után szabadon/ : a nép nem volt ott az értekezleten...”
 • 4. Fatboy35 2012. december 12. 20:40
  „Végbélterméket tálaló "művészet" sok jóérzésű embertársunknál kiverte a biztosítékot.Velük együtt egyetértek a leváltással.Nem folytatom mert még kimoderálnak,de lehet hogy még így is.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. december 12. 17:49
  „2#-es ! teljesen egyetértek a véleményeddel, és ajánlanám a nagytudású oktatói kar figyelmébe is... Az óbégatók által sokszor előrángatott"demokratikus jogállam(ok)ban" ilyenkor önként szoktak távozni...
  1#-es ! B.E. segédletével legutóbb, nem kultúra került a szegediek asztalára !”
 • 2. willdataa 2012. december 12. 16:27
  „"A modern művészetnek alapgesztusa a provokáció, a határhelyzetek létrehozása, az erős érzelmi reakciók kiváltása."

  Érdekes hogy az úgynevezett "modern művészet" mindig csak a keresztény vagy muszlim vallást találja meg célpontjának, az izraelitát valamiért sosem. Tehát a modern művészek a keresztény vallással kapcsolatban 12 tányér ürüléket állítottak össze, de például tóratekercset vécépapírként még sosem alkalmaztak pedig az is lenne olyan művészi értékű. A modern művészek valamiért a saját nagyszüleik vallását nem szeretik gyalázni csak a másokét.”
 • 1. Olajfa14 2012. december 12. 15:40
  „Tisztelt Oktatók! Csütörtökön négy órára oda kell menni a közgyűlésre és meg kell hallgatni koháriék indoklását. Hátha Polgármester Úr felteszi a kérdést nekik, hogy honnan merik venni a bátorságot, hogy olyan szakembert kritizálnak, üldöznek, aki már sokat tett le SZEGED KULTÚRÁJÁNAK AZ ASZTALÁRA. Koháriék mit tettek, tesznek a képviselői fizetésükért, járnak kulturális programokra, kiállításokra, színházba, a REÖK-be stb. stb.????? Hamarosan megméretnek és biztosan könnyűnek találtatnak a 2014-es választásokon - ha lesz választás. Bátyai Edina tett valamit és ezért köszönet jár. Lehet, hogy most nehéz hónapjai lesznek, de túl kell élni! Egyszer minden elmúlik és a sötétséget a fény követi. Szeged meg fogja találni a módját a kárpótlásának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ELI: januárban az EB elé kerül a projekt

Befejeződött az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa. Tovább olvasom