Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi egyetemisták a pécsi tragédiáról

Szeged - Néhány órával a pécsi lövöldözés után találgatásokba kezdtek a szegedi egyetemisták is, akiket megrendített az eset. Van, aki úgy véli, elkerülhetők lennének az ilyen tragédiák, ha jobban odafigyelnénk egymásra.
Szegedi egyetemistákat kérdeztünk néhány órával a pécsi lövöldözés után a történtekről. A fiatalokat megrendítette a tragédia. Az elsőéves jogászhallgató, Friebert Balázs elmondta: az utóbbi időben több hasonló esetről hallhattunk. Amerikában, nemrég pedig Németországban volt példa iskolai lövöldözésre. A fiatalember eddig bele sem gondolt igazán, hiszen olyan távolinak tűnt a dolog. – Ijesztő, hogy már Magyarországon is megtörténhet ilyen. Ennyi erővel akár Szegeden is lövöldözhetett volna. Tiszta Amerika! Megdöbbentő, hogy egy egyetemista hogy juthat el addig a pontig, hogy a társaira lőjön – mondta.

– Hihetetlen. Arra tudok gondolni, hogy a fiú valamilyen gyógyszert szedhetett. Ha például leáll az ember az antidepresszánsokról, szinte fel sem tudja fogni, ami körülötte történik – hallottuk Karskó Lucától, aki csoporttársnőjével, Fehér Ágnessel kezdett találgatásokba a pécsi lövöldözéssel kapcsolatban. A másodéves orvostanhallgatók szerint a vizsgák miatti stressz, szerelmi bánat vagy valamilyen kudarc válthatott ki a 23 éves fiatalemberből ilyen reakciót. A lányokban is felvetődött a kérdés: honnan juthatott lőfegyverhez egy fiatal egyetemista, és hogy nem vette észre senki, hogy valami nincs rendben vele.

Friebert Balázs (balról az első) és barátai szerint ijesztő, hogy ilyen Magyarországon is megtörténhet. Fotó: Frank Yvette
Friebert Balázs (balról az első) és barátai szerint ijesztő, hogy ilyen Magyarországon is megtörténhet. Fotó: Frank Yvette

– Sajnos nem figyelünk oda eléggé embertársainkra – mondta egy ötödéves történészhallgató, aki elmesélte: a gólyatáborukban egy autista fiú is részt vett. Ő a szemeszter elején amiben csak tudott, segített neki, a fiút azonban elütötte az autó, és meghalt. – Igaz, hogy nem lehetünk ott mindig minden rászoruló mellett, ám jó lenne, ha nyitott szemmel járnánk – mondta.

Összevesztek?

Egy Csongrád megyei, de Pécsett tanuló gyógyszerészhallgató lány, aki nem járult hozzá, hogy a nevét leírjuk, megerősítette azt az információt, hogy a lövöldöző fiú szerdán összeveszett a barátaival, ezért támadt rájuk csütörtökön. Kettejüket lelőtte, a harmadik úgy menekült meg, hogy kiugrott a tanterem ablakán. Az ámokfutó diák ezután – a lány szerint – maga hívta fel a rendőröket. – Nem gondoltam volna, hogy Magyarországon ilyen előfordulhat. Bár lettek volna óráim csütörtökön, de szerdán hazautaztam. Nagyon örülök, hogy így döntöttem – mondta a hallgató, aki diáktársaival telefonon beszélt az esetről, így tudott meg részleteket.

Olvasóink írták

 • 7. CID 2009. november 27. 20:03
  „Flexi : Ez a te véleményed, de mivel nem vagy ember, nem mérvadó. Lehet persze az a gond, neked és novaknak, nem ugyan azt jelenti a megrendülés, mint másoknak. Persze, tudjuk, te csak a kommentek miatt írsz, szóval a véleményed annyit sem számít, mint a lőtéri kutyáé :) Mármint számomra.
  Szar ügy, sajnálom az áldozatokat, és a családot, de ez nem megrendülés, és sírni sem fogok, hisz nem vagyok érintett.
  Tudod, megkérded, hogy vagy, elmondom, hogy ez meg az a tragédia történt velem, aztán te mondod, milyen jó filmet láttál a moziban, meg örülsz , hogy találkoztunk. ........
  Lehet sok ember nem túl empatikus, de legalább nem álszent.”
 • 6. flexsnake 2009. november 27. 16:57
  „akit nem rendít meg az valójában egy ostoba érzéketlen ember. Az értelmetlen halál az embereket megrendíti. A kommentelő betűhalmazokat nem mindig”
 • 5. novaklaszlo56 2009. november 27. 02:31
  „Benq, CID!
  Én azért nálatok többre becsülöm a megszólaló egyetemistákat. Lehet, hogy abban igazad van, CID, hogy amit a nyilatkozó srácok éreznek, az nem "megrendülés", de hogy megérinti és gondolkodóba ejti őket a tragédia, abban azért eléggé biztos vagyok. Bár az ország minden polgára legalább annyira érintve érezné magát e történtek miatt IS, mint ők!
  Gyorsulva, egyre kisebb súrlódási ellenállással csúszunk a lejtőn, emberek!
  "- Sajnos nem figyelünk oda eléggé embertársainkra - mondta egy ötödéves történészhallgató" Ennyi! És egyre kevésbé, amint nő bennünk a holnaptól való félelem, pedig egymás nélkül biztosan nem éljük túl a megpróbáltatásokat.
  Erről beszélnek a fiatalok. Higgyünk már nekik, az ég szerelmére!”
 • 4. novaklaszlo56 2009. november 27. 02:21
  „Úgy jön ide a gázolós sztori, hogy a gázolás áldozata autista volt, aki még ma is élne, ha kellően figyeltek volna rá. Azt, hogy autistaként hogyan tudott eleget tenni a felvételi követelményeknek, nem az én tisztem megítélni, de elképzelhetőnek tartom, hogy valami módon képes volt számot adni a tudásáról. (Az autisták között sok a tényleg intelligens, átlag felett értelmes ember, viszont a környezetükkel nagy nehézségek árán kommunikálnak, mintha "nem ebben a valóságban" léteznének, s ez, mint az említett baleset példája is mutatja, gyakran sodorja veszélybe őket. A történet az egyre általánosabb szkepszisről, az egymás iránti közömbösségről, mint az agresszió "előszobájáról" szól az értők számára.)”
 • 3. m.á. 2009. november 27. 00:12
  „ez a gázolós sztori elég meredek, de hogy jön ide?”
 • 2. CID 2009. november 26. 21:29
  „"Néhány órával a pécsi lövöldözés után találgatásokba kezdtek a szegedi egyetemisták is, akiket megrendített az eset" ..... rendítette meg őket. Miért kell ilyen álszentnek lenni ? Nem rendítette meg őket( engem sem ), max. elgondolkoztak, hogy itt is elborulhat az agya valamelyik csoporttársuknak, és esetleg őket lövik agyon. De ez nem megrendülés....”
 • 1. benq 2009. november 26. 20:16
  „ez egy rendkívül jó média reklám arra, hogy ötletet merítsenek az idióták belőle..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődik a belváros rekonstrukciója

Szeged - Még az idén elkezdődik a szegedi belváros rekonstrukciója. Tovább olvasom