Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Szegedi egyetemisták tudósítanak az EU-ról

Szeged - Hivatalos publikációk helyett könnyedebb hangvételű cikkeket írnak majd az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségéhez kapcsolódó eseményekről a Fiatal Európa Szerkesztőség újságírói. Az uniós tudósítók közül öt Szegeden egyetemista.
– Korosztályunk legtöbb tagja viszonylag keveset tud az Európai Unióról, az EU magyarországi elnökségéről. Ha benn maradok a 20-ban, a fiatalok hangján, lazább megfogalmazásban közvetíthetem nekik az eseményeket. A pályázat szakmai ugródeszka is lehet, hiszen ha jól teljesítünk, olyan emberekkel találkozhatunk, akikkel máshogyan nem – fogalmazott Sümegi Nóra. A 21 éves, kommunikáció szakos egyetemista az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium kezdeményezésére meghirdetett felhívásra jelentkezett: fiatalokat buzdítottak arra, vegyenek részt az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségéről tudósító csapat, a Fiatal Európa Szerkesztőség munkájában. Nórán kívül négy szegedi egyetemista: Faragó Emese, Makovits Zsolt, Trogmayer Éva és Endrődi Gábor jutott be a csapatba. 160 jelentkezőből választott a zsűri.

Önkéntesként, huszonhatodikként csatlakozott a tudósító gárdához Trogmayer Éva. Jelenleg Erasmus-ösztöndíjjal a belga fővárosban tanul, így ő a soros elnökség brüsszeli eseményeiről tudósít majd a magyar állandó képviseleten dolgozó kommunikációs csapat és a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet segítségével.

Faragó Emese, Makovits Zsolt és Sümegi Nóra már megkezdte a felkészülést. Uniós tudósítók lesznek. Fotó: Frank Yvette
Faragó Emese, Makovits Zsolt és Sümegi Nóra már megkezdte a felkészülést. Uniós tudósítók lesznek.
Fotó: Frank Yvette

A szerkesztőség tagjai e-learning képzésen és kétnapos felkészítő tréningen vesznek részt: bővítik EU-s és újságírói ismereteiket. A képzésen legjobban teljesítő 20 diák közelebbről is megismerheti a hazai és európai döntéshozók soros elnökséghez kapcsolódó munkáját, részt vehet a sajtónyilvános szakmai rendezvények mellett az elnökséghez kapcsolódó kulturális programokon is. Ha valamelyikük mégsem tudja vállalni a programmal járó kötelezettséget, az öt beugró újságíró közül kérnek fel valakit a feladatra.

– Közéleti, kulturális események, az EU keleti partnerség kiemelt programja, a gazdasági unitárius bizottság ülései – sorolta azokat a programokat Faragó Emese, amelyekről szívesen tudósítana. A 22 éves lány filozófia, valamint nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakos hallgató. Nem jönne zavarba a feladattól: ifjúsági magazinba, napilapokba publikált, és rádiózott is. – Nem az lesz a feladatunk, hogy hivatalos interjúkat készítsünk a politikusokkal, komoly témákról, hanem hogy könnyed hangvételű cikkeket írjunk, amelyeket az is szívesen olvas, akinek a száraz publikáció "nem megy le a torkán". Próbáljuk a témát közelebb hozni a fiatalokhoz: a Twitter- és Facebook-fórumok mellett blogon keresztül is tudósíthatunk majd az elnökség eseményeiről.

Villámteszt

Teszteltük a három szegedi egyetemista EU-elnökséggel kapcsolatos ismereteit. A következő kérdésekre vártunk választ: 1. Ki az EU-elnökség kulturális kísérőrendezvényeinek háziasszonya? 2. Mely vidéki városokban tartják az elnökséghez kapcsolódó rendezvényeket? 3. Melyek a magyar elnökség prioritásai? 4. Mekkora a magyarországi elnökség költségvetése? 5. Ki az EU-elnökség magyarországi koordinátora? A fiatalok ötből három kérdésre tudták a választ – kapásból.

Olvasóink írták

  • 2. ascendum 2011. március 22. 19:35
    „De rég hallottam utoljára Zsoltról.”
  • 1. vidai 2011. február 15. 11:53
    „Szép eredmény, hogy Szegedről öten kerültek be a fiatal tudósítók csapatába.
    Milyen honlapon lehet majd olvasni az írásokat (a cikkben említett Twitter- és Facebook-fórumok mellett)?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől: vonalfelújítás

3-4V jelzésű villamospótló buszok viszik az utasokat kedden üzemkezdettől Szegeden Tarján és a Dugonics tér között. Tovább olvasom