Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Szegedi Erika, a Vígszínház művésznője visszavágyik Szegedre

Szegedi Erika gyermekkorában néhány évig élt szüleivel Szegeden. A színművésznő több évtized múltán visszatért a városba, s bár a címet nem tudta, ösztönösen megtalálta egykori házukat. Szegedi családnevűeket találtunk a város telefonkönyvében, közülük ketten mesélték el: itt élnek ugyan, de nem itt születtek.
Budapesten született Szegedi Erika, 1965 óta a Vígszínház tagja. A vidéki közönség többek között a Barackvirág és a Néma levente című filmben láthatta. A színésznő nem ismeri családneve történetét. Szüleivel ugyan élt rövid ideig pici korában Szegeden, de rokonai nincsenek a városban.

– A diploma megszerzése után egy évre a kecskeméti Katona József Színházba szerződtem. Akkor elutaztam Szegedre. A szüleim ugyan nem emlékeztek már, melyik utcában laktunk, én mégis szerettem volna látni a házat, ami gyermekkoromban az otthonom volt – emlékezett a színésznő. Elindult hát a városban, ment, amerre a lába vitte. S egyszer csak ott állt a ház kapuja előtt. Érdekes módon a Szegeden töltött időszakból rengeteg emléke volt, így talált rá az egykori házra. Az utca nevét ma már ő sem tudja felidézni. Később első férjével, Fazekas Lajos filmrendezővel több nyarat töltöttek a városban. – A testvérei laktak Szegeden, sokat jártunk hozzájuk. Strandoltunk az úszóházon a Lapossal szemben, rengeteget eveztünk a Tiszán. A Szegedi Nemzeti Színházban egyszer játszottuk az Össztánc című darabot Marton László rendezésében.
Hét név – egy város

A Tisza-parti várost IV. Béla király 1246-ban emelte városi rangra, ekkor kapta meg Szeged Buda és Székesfehérvár kiváltságait. A város neve szlovákul Segedín, lengyelül Segedyn, románul Seghedin, németül S(z)egedin, törökül és szerbül Segedin, olaszul Seghedino, a helyiek pedig Szögedként emlegetik szerette városukat. Az ízes szögedi nyelvjárást sokan próbálják utánozni, közülük sokan Szegödre keresztelik át a várost. Ezen azonban a szögediek csak mosolyognak...

Ahogy megérkeztünk Szegedre, rögtön a Roosevelt téri halászcsárda felé vettük az irányt. Halászlét ettünk. És persze voltunk a Virág cukrászdában is. Legutóbb, 2005 júniusában vendégszerepeltünk a szegedi színházban: a Vígszínház társulatával Eszenyi Enikő rendezésében Osztrovszkij A lónak négy lába van, mégis megbotlik című darabját játszottuk nagy sikerrel.

Szegedi Erika vágyakozik Szeged után. Férjével, Sára Sándorral már többször elhatározták, hogy pár napra eljönnek, de ez egyelőre csak terv maradt. A színésznő nagyon szereti a város hangulatát és klímáját. – Szeged a kedvenc városaim közé tartozik. Mintha nem is Magyarországon járnánk, hanem délebbre, egy mediterrán országba utaznánk el.
A hírműsorokból ismert Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. szóvivője sem szegedi születésű, neki sem élnek rokonai a városban.
Kíváncsiak voltunk a szegedi Szegediekre is, ezért felütöttük a telefonkönyvet. Harminc Szegedi vezetéknevű előfizetőt találtunk. Szegedi Béláék Szőregen laknak, a család sokáig csak nevében volt Szegedi. – Én Kelebián születtem, amikor férjhez mentem, Pusztamérgesre költöztem a férjem családjához – mesélte Szegedi Béláné. – Később jöttünk Szegedre. Szeretem ezt a várost, nagyon tetszik, nem mennék el máshová lakni – osztotta meg lokálpatriotizmusát velünk az asszony.

Véletlenül került a városba Szegedi László is. Budapest mellett nőtt fel, és testnevelés szakon szeretett volna tanulni a főiskolán.
– Eger, Szombathely és Szeged intézményei közül választhattam. Szeged mellett nem a nevem miatt döntöttem, hanem mert egy barátom is ide jött tanulni – mondta a tápéi Bálint Sándor Általános Iskola földrajz–testnevelés szakos tanára. Mosolyogva tette hozzá: ha osztálykirándulásokat szervez, és szállást keres, mindig derültséget vált ki, amikor telefonon bemutatkozik: Szegedi László vagyok Szegedről. A férfi nem bánta meg, hogy ezt a várost választotta otthonául, pedagógus feleségével három gyermeket neveltek fel, jól érzik itt magukat. A Szeged-napi rendezvényekre természetesen ők is kilátogatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keleti kényelem az országúton

A rendszerváltást megelőző években ritkaságszámba ment egy nyugati gyártmányú autócsoda feltűnése az… Tovább olvasom