Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Szegedi fiú a 2010-es év legjobb capoeristája

Szeged - Két és fél éve kezdte, idén capoeira országos bajnok lett a szegedi Maróti Tamás. A 16 éves fiút a brazil harcművészet összetettsége fogta meg.
Mindig is vonzották a küzdősportok és a harcművészetek Maróti Tamást. A 16 éves fiú két és fél éve tette le a voksát a capoeira mellett az egyik ostálytársa javaslatára. Megnézett egy edzést, ami nagyon megtetszett neki, bár akkor még csak akrobatikus capoeira tréningeket tartottak Szegeden. Egy évvel később egy brazil mester, Mestre Marcelo látogatott a megyeszékhelyre, azóta havonta egy-két alkalommal megnézi a dél-alföldi tanítványokat. Most itt, az Aqua de Beber (jelentése: ivóvíz) nevű klubbnál edz Tamás, a szegedi tréningeket Lucz Roland tartja.

- A capoeira az összetettsége miatt tetszett meg. Táncolunk, a samba elemei fedezhetőek fel benne. Emellett megtanulunk többféle hagyományos hangszeren játszani, énekelni. A mozgás közben előfordulnak rugások, ütések, könyöklés, térdtechnika, földharc és akrobatika. Az edzéseken általában portugálul beszélünk, így még egy új nyelvet is megtanulunk - magyarázta a fiatal harcművész.

Fotó: Frank Yvette (galéria)

Maróti Tamás korábban csak bemutatókon vett részt, idén januárban indult élete első versenyén. A három fordulós megmérettetésnek március végén lett vége, az eredmény pedig magáért beszél: a szegedi fiú a korosztályában elnyerte a 2010-es év legjobb capoeiristája címet, és nyert egy ingyenes utazást a szeptemberi portugáliai világbajnokságra - egyéb más ajándékok mellett. A budapesti országos versenyre a fővárosból, Szegedről, Békéscsabáról, Sopronból és Fótról érkeztek játékosok. Körülbelül egytudású játékosok ellen kellett küzdeni, de Tamás büszkén magyarázta, hogy az utána következő második és a harmadik helyezett magasabb fokozattal rendelkezett. Ő maga citromöves, ami a felnőtt kategóriában a tízből a negyedik szint.

- Előfordult, hogy az osztálytársaim gúnyolódtak rajtam, hogy a capoeirával nem tanulom meg az önvédelmet, mert edzés közben nem rugjuk, ütjük meg egymást, hanem megállítjuk a mozdulatot a test előtt, igaz, olykor becsúszik egy-egy ütés. A mesterem erre azt mondta, hogy ha valaki így gondolja, az próbálja ki és tegye oda a fejét. Ha ez valóban csak tánc, akkor tényleg nincs félni valója - mesélte Tamás.

Fotó: Frank Yvette (galéria)

A Gábor Dénes középiskola informatika szakos diákjának a harcművészetben azok a külföldi mesterek és professzorok a példaképei, akikkel az övvizsgán találkozott. Kedvenc tantárgya a matematika, a fizika és az informatika, később programozó szeretne lenni. Barátnőjét is a dél-amerikai sportnak köszönheti: az edzéseken ismerték meg egymást.

A capoeirát bemutató néhány perces videót itt nézheti meg.

A capoeira kialakulása

A capoeirát úgy emlegetik, hogy a táncba rejtett harcművészet. Illetve mindenki azt mondja rá, hogy csak valami tánc, mert zenére mozognak - magyarázta Maróti Tamás. Majd elmesélte: valójában rabszolgák találták ki ezt az önvédelmi sportot. Elegük lett az elnyomásból, s a felelésre készülve gyakorolták a mozdulatokat. Mikor a földbirtokos arra sétált, hogy megnézze, mit csinálnak az emberei, az ütéseket és rugásokat tánccal álcázták - így nem derült ki, hogy harcra készülnek. A felkelés után jó pár évre betiltották a capoeirát. Néhány éve visszatért és egyre népszerűbb Európában is. Két film készült róla: Capoeira - Csak az erős győzhet (Only the Strong, 1993), és Besoura (a film, 2009).

Zenére küzdeni

Körülbelül ötféle hangszert használnak a capoeristák. A dal vagy a berimbau által diktált ritmushoz igazítják mozdulataikat, így ebben az értelemben a zene a mozgás vezető eleme - olvastuk az interneten. A zenekart alkotó zenészek egy sorban állnak a roda (kör) szélén. A zenekar magja általában három berimbauból (íjra emlékeztető acélhúros hangszer) áll. Emellett használnak még pandeiro-t (csörgődobot), reco-reco-t (kaparóhangszert), valamint egy agogo-t (dupla kolompot). Az atabaque (nagy állódob) szintén gyakori hangszer az önvédelmi sport mellé.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Traktato 2010. április 15. 13:37
  „Szerintem az a legjobb, ha szülőként elmész megnézni az edzéseket, és eldöntöd, melyik csoportra bíznád a gyereket. Jelenleg igazi tróger, lehúzós bandáról nem tudok Szegeden. Agua de Beber a Szvse pálya tornatermében, Grupo Capoeira Brasil a Hattyas soron, az Acrocap meg a régi 624-esben, illetve az Arany János általános iskolában tart edzéseket. Mindegyik mellett szól valami, és valami ellene, de ennél mélyebben nem akarok ebbe belemenni, pont a jó diplomáciai kapcsolatok megőrzése miatt. Igazából állandóan jelen lévő profi edzője csak az Acrocapnak van, viszont amit ők csinálnak, azt nem lehet teljesen capoeirának nevezni. A másik két csoport mögött egy jókora szervezet áll, de akik hétről hétre az edzést tartják, azok jellemzően egyetemisták. Távlatosan mindenképpen az utóbbi csoportok a jobbak, de egy szülőnek az is számít, hogy ki vállal a gyerekért felelősséget.”
 • 24. lidocain 2010. április 15. 12:25
  „23
  ugy látom legjobban te vagy otthon a témában. hol van szegeden olyan csoport ahová érdemes beiratni egy 7 éves gyereket? a hattyas utcai pl ilyen?”
 • 23. Traktato 2010. április 15. 11:09
  „http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/capoeirat_oktat_szegeden_a_brazil_exdivattervezo/140424/
  Ez a cikk például még az előző szegedi capoeira-csoportról szól. Marcos azért erőltette, hogy írjanak róla, mert fogyni kezdtek a tanítványai. Marcos egyébként nem divattervező volt, hanem textilüzemben varrt, és végül úgy távozott Brazíliába, hogy mikor a régi tanítványai otthagyták- kirúgták az edzőteremből, mert beszedte a pénzt, de nem fizette ki a termet - akkor gyerekekből verbuvált új csoportot új helyen, beszedett egy csomó pénzt nadrágra meg pólóra, és ebből hazarepült Brazíliába. Ennyit a capoeira meg a sajtó kapcsolatáról, körülbelül ennyi igaz a magyar bajnokságból is.”
 • 22. Traktato 2010. április 15. 10:46
  „Először is gratulálok. Másodszor arra lennék kíváncsi, hogy milyen országos bajnokság van capoeirából? Ugye kontakt nincs, akkor pontozzák, mint a tornát? (Pont most beszéltem az Acrocap vezetőjével, ők ilyen versenyben gondolkodnak, de mondjuk az érthető, mert ők elsősorban a látványra koncentrálnak.) A másik, hogy milyen országos bajnokság az, amire a többi csoportot vagy egyesületet vagy tudja a fene, pontosan milyen keretek között működnek ezek, nem hívják meg? Abból, amit itt olvasok, körülbelül az jön ki, hogy az Aqua de Beber házi bajnokságáról van szó. Szerintem a capoeirában eleve hülyeség bajnokot hirdetni. De úgy meg külön nincs értelme, hogy a magyarországi capoeirások kétharmada nem is tud az egészről. Ez nem kisebbíti a srác érdemeit, nagyon ügyes, csak a helyén kell kezelni a dolgot.
  Kívülállóknak: A capoeirában csoportok vannak, amelyek rivalizálnak egymással, a Magyarországon aktív csoportok közül az Aqua de Beber csak egy, tudomásom szerint nem is a legnagyobb. Jellemzően van csoportonként egy-három brazil oktató Budapesten, azoknak a magyar tanítványai tartanak edzéseket vidéken. Ezek az edzéspénz terembérleten felüli részét odaadják a mestereknek, akik hálából lejárkálnak továbbképzéseket tartani, meg szerveznek rendezvényeket Budapesten, biztosítják a fejlődés lehetőségét. De mivel a brazilok ebből akarnak itt megélni, a pénzen gyakran összekülönböznek, egy-két brazil kiválik, és alapít egy új csoportot, ezért elég nagy a káosz. Más esetben magyarok alapítanak csoportot, kombinálva a capoeirát valami mással. (pl. Szegeden az Acrocap effektíve tornát meg karatét rakott bele, kidobálta viszont az éneket, a portugál nyelvet, meg a hangszereket: nagyon okosan, mert a fiatalok nem azért jönnek, hogy énekelgessenek, hanem hogy megtanuljanak flikket ugrani.)
  A csoportok a potenciális tanítványokért is rivalizálnak. A sajtó ebben kézre esik, mert a capoeira még mindig egzotikus különlegesség, így bármilyen marhaságot mond is egy capoeirista, azt kritika nélkül leírják, lényeg, hogy mellé lehessen tenni képeket, amin valaki látványosan ugrál.”
 • 21. Odin 2010. április 15. 08:33
  „Szövegértelmezés....Nem fikáztam le Tamás eredményeit,sőt még a sportágat se.Leírtam,hogy nem vagyok irigy rá,csinálja ha tehetséges és szereti is.Én tuti,hogy nem tudnám megcsinálni utána,ja és jómagam is sportolok,szóval ennyit arról,h csipsz zabáló lennék,és csak a gép elött tudok pofázni”
 • 20. gróf 2010. április 15. 07:52
  „14. hozzászólás brazil5 2010.04.14. 19:24

  Teljesen félre értetted a hozzászólásomat, vagy rosszul fejeztem ki magam.
  - már az első hsz-ben gratuláltam Tamásnak, melyben azt is megállapítottam, hogy nagyon tehetséges lehet.
  - 5. hsz-ben Odinnal beszélgettem és felidéztem egy 80-s évekbeli film hatalmasan poénos jelenetét(a Vörös Csillag moziban néztem 8 ft-os jeggyel).
  - majd 8 évig karatéztam, de mivel a sorkatonaság után kezdtem el, nem értem el nagy eredményeket...most a gyerekeimet hordom sportolni...1-2 év múlva szeretném küzdősportra.
  - Tamásnak és neked is jó sportolást.”
 • 19. Keresztapa 2010. április 14. 23:32
  „Kedves Tomi !

  Gratulálunk, és sok sikert kívánunk ehhez a kitűnő sporthoz !
  A VB.-hez meg mindent bele !”
 • 18. 3évesférfi 2010. április 14. 21:41
  „Hallod Odin, ha nézel K1-et vagy MMA-t, akkor tudod hogy MINDEN küzdősport képviselőjét kiütötték már a vérbe kivétel nélkül. És akkor?”
 • 17. brazil5 2010. április 14. 19:49
  „Szia Tomi!

  Nagyon klassz amit csinálsz!Mindig csodálattal nézem azokat a fiatalokat akik züllés helyett kitartóan,tiszta szívvel sportolnak és tudják mit akarnak!A barátnődnek és neked is további sok sikert!A Világbajnokságra szorítok neked!”
 • 16. brazil5 2010. április 14. 19:40
  „Odin!

  Ha nem hiszed hogy harcművészet,akkor nézz utána,vagy iratkozz be a csoportba!Bírom akinek a szája nagy,közben olyan irigy,hogy csak lefikázni tudja a nála 100* értékesebb embereket!Állj a srác elé és miután összekanalaztak várom a hozzászólásod!”
 • 15. Reni81 2010. április 14. 19:35
  „Gratulálok Tomi! Sok sikert kívánok neked és a barátnődnek is!”
 • 14. brazil5 2010. április 14. 19:24
  „Gróf!
  A fegyver ellen egy!!! küzdő sportot űző ember se rughat labdába!De ha neked ez meglepő akkor gratulálok!
  Hát igen!!!Erre mondják hogy tehetség, és van érzéke hozzá!!Hallottál már ilyet???Inkább sportolj te is kritizálás helyett!!”
 • 13. katicaa 2010. április 14. 16:40
  „Gratulálok neki,nagyon ügyes!”
 • 12. Odin 2010. április 14. 15:44
  „ja gondolom akrobatikával akarta leverni a másik tagot..nagy volt az arc,pörgött kicsit,aztán úgy kiütötték mint a szart”
 • 11. Odin 2010. április 14. 15:43
  „nem nem.Gróf linkjére gondoltam:D”
 • 10. Evelyn_26 2010. április 14. 15:33
  „greg: de nagy .... vagy. :/

  HAJRÁ!”
 • 9. sanci22 2010. április 14. 14:21
  „Odin amit te láttál az egy FILMJELENET a címe Never back down. Amit a srác csinál ott az akrobatika semmi köze nincs a capoeirahoz, sajnos sok emberben ez a kép él hogy a capoeira az csak ugra bugra. Viszont teljesen mindegy hogy milyen küzdősportot csinál az ember lehet az karate, kick-box vagy akár ketrecharc ezekben is van aki gyengébben tud teljesíteni a másikkal szemben. Itt van kettő rövidke film milyen a capoeira:

  http://www.youtube.com/watch?v=e0KfQE2-ZqA
  http://www.youtube.com/watch?v=Y_VsfoEy8vU”
 • 8. gróf 2010. április 14. 13:14
  „Én sem irigykedem, jóval idősebb koromban is sportoltam rendszeresen.
  Viszont megdöbbentett, hogy 2 és fél év után ilyen magas szintre került. Más küzdősportokban 8-10 év után kerülsz dobogóra.”
 • 7. Odin 2010. április 14. 12:56
  „newdog

  nem irigykedek,csinálja csak,ha szereti,és tehetséges hozzá.Én csak a küzdősport oldalát vitatom.”
 • 6. newdog 2010. április 14. 12:54
  „Sok sikert Tamás így ismeretlenül is! Sajna ma nem divat a mozgás és a sport, így míg az egyik (beszűkült látókörű chipszabálók) fél csak irígykedik (lsd. lentebb is) a másik csodálva nézi, s elismeri tehetségedet!
  Biztos vagyok benne, hogy ez utóbbiak vagyunk többen! ;-)”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS-t küldeni a fokhagymaföldről

Kivonták a forgalomból április 1-jétől az alkalmi munkavállalói könyvet, a kék könyv helyett az egyszerűsített szerződést vezették be. Tovább olvasom