Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

Szegedi gyerekeknél járt a humoros rímzsonglőr

Szeged - Varró Dániel költő tegnap a tarjáni két tannyelvű általános iskolában vendégeskedett. Az író-olvasó találkozó után végignézte meseregénye, a Túl a Maszat-hegyen próbáját, amelyben a tanintézmény összes diákja szerepel. A zenés-táncos darabot március végén a Szegedi Nemzeti Színházban adják elő a gyerekek.
– Szevasz, Dani! Hogy vagy? Hali! Megvettük a könyvedet, s a röhögéstől fetrengtünk eleget – harsogta egyszerre 530 diák a tarjáni két tannyelvű általános iskolában, amikor Varró Dániel a tornaterembe lépett. A fővárosban élő költő az általános iskolások meghívására érkezett Szegedre annak apropóján, hogy az iskola diákjai március 29-én előadják Túl a Maszat-hegyen című meseregényét. A költő végigülte a háromórás főpróbát, előtte pedig az író-olvasó találkozón válaszolgatott türelmesen a gyerekek kérdéseire. „Honnan tudsz kitalálni ilyen fura neveket a szereplőknek?"„Melyikük a kedvenced?" – záporoztak a kérdések Dani felé, akit a gyerekek hatalmas szeretettel és rajongással fogadtak.

Az előadás ötletgazdája, az iskola ének-zene szakos tanárnője, Szentendrei Adrienn elmondta: minden évben készülnek kulturális műsorral, amelyet a szülőknek adnak elő a gyerekek. Eddig azonban csak kis színdarabokat mutattak be.

Próba a tornateremben – premier a színházban. Fotó: Schmidt Andrea
Próba a tornateremben – premier a színházban.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az idei rendhagyó előadás lesz. Nagyon szeretem Varró Dani műveit, szófordulatait és egyedi humorát. Régóta gondolkodtam rajta, hogy milyen jó lenne előadni a Túl a Maszat-hegyent. Először a baráti társaságomra gondoltam, majd jött az ötlet: az iskola tanulói szerepeljenek – hallottuk Szentendrei Adrienntől. Több hete próbálnak az osztályok, az utóbbi időben mindennap. A táncos-énekes betétek koreográfiáját a pedagógusok tanították be, a jelmezeket és a kellékeket a szülők segítettek beszerezni, legyártani. Kék pólóban, fehér csíkos matrózgallérban lép színpadra az egyik osztály, mások lila felsőben, fejükön csörgő szarvacskákkal parádéznak.

– Örülök, hogy itt lehetek, ez a gyerekeket is lelkesíti – hallottuk a költőtől, aki a tornaterem szélén foglalt helyet. Az osztályok egymás mögött sorakoztak a padokon – felpattantak, amikor az ő jelenetükre került a sor. Az egyik főszereplő, a sovány elefántot alakító Tamás Tünde Dóra hatalmas ormánya alól pislogott ki társaira, akik kedvencük jelenlététől kissé megilletődve ugrabugráltak a tánctéren.

A tarjáni két tannyelvű összes diákja játszik Varró Dani meseregényében. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Bár a tegnapi próba még nem ment zökkenőmentesen, az iskola tanárai bíznak benne, hogy a március 29-i előadáson, amelyet a Szegedi Nemzeti Színházban tartanak, minden rendben lesz. A premiert azonban Varró Dániel nem nézi meg. – Akkor születik a kisfiam – árulta el büszkén a 33 éves költő.

Névjegy

Varró Dániel 1977-ben született Budapesten. Első verseit 12 évesen írta. Gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. Három önálló kötete jelent meg, emellett több kötet társszerzője. A rímzsonglőr 1999-ben Daniként robbant be a köztudatba, Bögre Azúr című művével. Otthonosan ír évszázados versformákban, éles humorral találja meg a karikatúra lehetőségét. Második kötete, a Túl a Maszat-hegyen verses meseregény, amely 2003-ban az év gyerekkönyve lett. Presser Gáborral bábmusical formában dolgozták fel.

Olvasóink írták

  • 1. soligor 2010. március 07. 16:31
    „na jó, rózsát....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenütt az ellenzék mondja meg, mi a látványberuházás

Ahelyett, hogy munkahelyet teremtett volna, látványberuházásokat indított: ezt rója fel ellenzéke jó néhány pozícióban lévő politikusnak. Tovább olvasom