Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Szegedi hallé, elvitelre

Szeged - Karácsonykor a legtöbb család asztalára halászlé is kerül. Egyre kevesebben készítik saját kezűleg az ünnepi menüt, túl hosszadalmas, inkább készen megvásárolják. Az éttermek akciókkal és különböző kedves gesztusokkal csalogatják a vendégeket.
„A nagy adagban lefőzött halászlé finomabb" – állította a szegedi Fejes Ildikó, aki már hat éve minden karácsonykor hazaviszi az étteremből a vegyes filézett ételt.

– Mindig az édesapám főzte a karácsonyi halászlét, és nagyon finomat tudott készíteni, de mióta nincs közöttünk, készen vásároljuk az ünnepi menü első fogását – mondta a háziasszony. Úgy tudja, sok családban tradíció, hogy a férfiak főzik a halászlét.

Egyre kevesebben készítik saját kezűleg az ünnepi menüt.
Fotó: Frank Yvette

Szegeden több csárdában is vásárolhatunk elvitelre halászlét, más extra finomságokkal együtt. Az előre elkészített ünnepi ételekre évről-évre nagyobb a kereslet. Az általunk meglátogatott vendéglátóhelyeken a filézett ponty, a harcsa és a vegyes halászlé közül lehet majd válogatni – más, különleges halételek mellett. Mindenütt a harcsa a legdrágább.

Az Öreg Kőrössy halászcsárdában a paprikás lisztben forgatott szegedi fogasfilé és a szivárványos pisztráng grillen sütve a legkülönlegesebb halétel – az összes többiből is 10 százalék engedményt adnak 24-én. A Kiskőrössyben az egészben roston sült süllő képviseli a nem mindennapi ízeket.

Felszentelt halászlé

1997 óta hagyomány, hogy megszentelik a Roosevelt téri halászcsárda kiosztásra váró halászlevét karácsonykor. A szertartást idén 24-én reggel 9 órakor Kondé Lajos, a szegedi dóm plébánosa celebrálja a Belvárosi híd alatt.

A Roosevelt téri csárdában a „Dankó Pista hegedűje" fantázianevet viselő roston sült harcsát, fogas szeletet, illetve szegediesen elkészített pontyfilét tartalmazó ínyencség keltette fel az érdeklődésünket. A kolbászos pirított burgonya körettel, hegedű formájú fatálon felszolgált étel a legkülönlegesebb és a legdrágább – halból készült – fogás az étlapon.

– 24-én száz forint engedményt adunk a halászléből és a többi ételből, ha a vendégek elővételben vásárolják meg azokat – mondta Ferenczi Dezső a halászcsárda tulajdonosa. A halászlé árusítása alatt ingyenes forralt bor, mézes tea, bejgli és aprósütemény várja a sorban állókat.

A Kárász csárdában szintén az egészben sült harcsa és süllő, illetve a frissen sült hagymakarikákkal elkészített makói haltepertő a nyerő – a halászlé mellett.

A legtöbb helyen elég, ha 24-én sorba állnunk az ünnepi ebédért, vacsoráért, de ha a Kárász csárdából szeretnénk a menüt, előző estig elő kell jegyeztetni. A Csepp a tenger halászcsárdában is érdemes igényünket előre bejelenteni.


– Ha 22-e késő estig jelzik a vásárlási szándékukat a vendégek, 23-án kedvezményes áron töltött káposztát is vihetnek haza – mondta Zsikai Mihály, a Csepp a tengerben halászcsárda séfje.

A fehértói halászcsárdából egészen késő estig elhozható a ponty, a harcsa és a vegyes filézett halászlé.

Olvasóink írták

 • 6. peters 2008. december 03. 22:29
  „Évek óta a Pick étterméből hozzuk a halászlét, és úgy látom ez idén sem lesz másképp:

  http://www.picksorozo.hu/pdf/picksorozo.pdf”
 • 5. madártej 2007. december 22. 14:27
  „Az Eko-étteremben 650 a filézett ponty hallé Németh János módra, nála jobbat egyik csárda sem ad...”
 • 4. Wura 2007. december 20. 16:48
  „El Nyomottka igazad van. Már teljesen elveszíti a karácsony a szépségét, meghittségét. Mindenki a másikat akarja túllicitálni.
  Ez a mi kis országunk az írigységben előljár.
  Tehát drága ajándékok helyett én is javasolnám, hogy inkább szeretet, tisztelet és meghittséget varázsoljunk otthonunkba.”
 • 3. racz erzsébet 2007. december 20. 12:35
  „Hol készitenek baja halászlevet?
  Ha tud vki forrast, megkoszonnem, Zsoka”
 • 2. El Nyomottka 2007. december 20. 08:23
  „"Mindig az édesapám főzte a karácsonyi halászlét, és nagyon finomat tudott készíteni, de mióta nincs közöttünk, készen vásároljuk az ünnepi menü első fogását - mondta a háziasszony."

  Ha ti sem akartok teszkó garázdaságos kaját tenni a család elé, akkor kérjétek meg az idős rokonaitokat, hogy mutassák meg nektek is a régi receptjeiket, és néhányszor segítsenek elkészíteni azokat! Mi marad belőlünk, ha lassan már a hagyományainkat is elveszítjük???

  Higyjétek el nekem, az lesz a nagyi legszebb karácsonyi ajándéka, ha megtaníthatja nektek a diós bejglijét! Szóval ne plazma tévét tegyetek a karácsonyfa alá, mert a nagyi is csak egy kis szeretetre vágyik! ;-)”
 • 1. zexxen 2007. december 20. 05:36
  „Azt a piszkos rabló éltbe!!!! Milyen árak ezek? Ráadásul elvitelre! Nem is a fenyőfa árúsítás a nagy üzlet, inkább a halászlé főzés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkoboztak 177 kiló húsfélét és édességet

Szeged - Kevesebb szabálytalanságot találtak a Csongrád megyei élelmiszer-ellenőrök és a fogyasztóvédők az idei karácsonyi ellenőrzéseken. Tovább olvasom