Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Szegedi HIV-teszt, névtelenül

Szeged - Ingyen, és nagyjából öt perc alatt elvégzik a HIV-szűrést a szegedi ÁNTSZ-ben. Igény szerint tájékoztat, kérdésekre válaszol a tanácsadó. Két héttel a gyanús esemény után már ki tudják mutatni a betegséget.

A falakon egészségmegőrzésre felhívó plakátok, a televízióban Vágási Feri magyaráz. Ismétlik a Szomszédokat. Orvosirendelő-hangulat uralkodik, kivéve, hogy nincs tömeg, és hogy ezúttal a vizsgálat több lesz egy vérnyomásmérésnél. Minden szerdán 12-től 15.30-ig és csütörtökön 8-tól 11.30-ig HIV-szűrést végeznek Újszegeden, az ÁNTSZ épületében – ilyen vizsgálatot minden régiós ÁNTSZ csinál.

A pultnál megmondom, miért jöttem. Ha anyatej, őssejt, vagy munkavállalás miatt kérném a vizsgálatot, akkor az eljárás a lehető legegyszerűbben zajlana: adatfelvétel, vérvétel vénából, egy hét múlva eredmény. Mivel azonban anonim HIV-szűrést kérek, lehetőségem van a vizsgálat előtt négyszemközt beszélgetni egy tanácsadóval, aki tájékoztat, kérdésekre válaszol.

A tanácsadó után a vérvevő stábé vagyok. A „gyanús" esemény után két héttel már ki tudják mutatni a pozitív eredményt az antigénekből. Az anonimitás megőrzése érdekében egy hivatalos pecséttel ellátott sorszámot adnak, az eredményt csak ezzel lehet átvenni. Ha elveszne, nincs mit tenni, meg kellene ismételni a vizsgálatot.

Az anonim vizsgálat is ingyenes. Fotó: Segesvári Csaba
Az anonim vizsgálat is ingyenes.
Fotó: Segesvári Csaba

Amennyiben az eredmény negatív, jöhet a megkönnyebbülés és a fogadalom: legközelebb nem, vagy nem így. Ha pozitív, akkor a mintát Szegedről Budapestre küldik, ahol egy verifikáló laboratóriumban más módszerrel is elvégzik a tesztet. Amennyiben ez is pozitív, akkor Tombácz Zsuzsanna, a tisztiorvosi hivatal régiós járványügyi osztályvezetője négyszemközt közli az eredményt a beteggel. 2007-ben és 2008-ban 2-2 alkalommal került erre sor. Idén egyelőre egyszer sem.
A rossz hír nem meglepő módon szélsőséges reakciókat vált ki. Volt, aki egy szót sem volt hajlandó szólni, azonnal elhagyta az épületet. Más részletesen elmesélte, melyik országban járt, milyen kapcsolata volt, hogyan fertőződött meg.

Akivel lehet beszélni – a beteg közben továbbra is maradhat anonim –, azt a járványügyi osztályvezető a fővárosi Szent László Kórházba irányítja. A betegség ha nem is gyógyítható, karbantartható. A megfelelően gondozott HIV-pozitív még akár évtizedekig nem válik AIDS-es beteggé.

A regionális ÁNTSZ-ekbe az ország bármely pontjáról érkezhetnek a szűrésre, mégis lehet tudni, hány fertőzöttet találtak a régióban. A Szent Lászlóból ugyanis az ÁNTSZ-ek jelentést kapnak arról, hogy a hozzájuk tartozó régióban fertőzöttet regisztráltak. Ennek valójában csak statisztikai jelentősége van, a jelentés személyi azonosító adatok nélkül érkezik.

HIV-fertőzötteket Szegeden eddig csak az anonim szűrésre jelentkezettek között találtak, az anyatejes és a többi „küldött" páciens között nem. Szegeden évente 2400–2500 HIV-szűrést végeznek, ebből 150–200 az anonim. A vizsgálat ingyenes. Aki egy vérvétellel hepatitisvizsgálatot is végeztetne, megteheti, de azért 4000 forintot kell fizetni.

 „Lehet, hogy megfertőztelek"

Ha valakinél szexuális úton terjedő betegséget diagnosztizálnak, de nem meri az exeknek szemtől szembe elmondani a kellemetlen hírt, az interneten is közölheti. Az inspot.org nevű oldal lehetőséget kínál arra, hogy névtelenül küldjünk e-mailt a korábbi partnereknek. Az egyik netes képeslap szövege például így szól: „Ki? Mit? Mikor? Hol? Nem számít. Szexuális úton terjedő betegségem van, így neked is lehet. Kérlek, keresd fel a következő honlapot..."

Olvasóink írták

 • 5. .suhym. 2009. július 07. 09:32
  „Az U.S.A.-ban , ha zöld kártyáért folyamodsz, akkor kötelező HIV -tesztet csináltatni.

  Vajon a hazánkban a letelepedni szándékozó ázsiaiaknak...?”
 • 4. maradando 2009. július 07. 02:52
  „moderálva”
 • 3. flexsnake 2009. július 06. 21:15
  „Ami szétroncsolja az élő sejteket..... köszönjük a reklámot. Itt a szűrésről cikkeznek, nem a sarlatán kezelésekről. Ahogyan a mellrákszűrést is kötelezővé kellene tenni, úgy ezt is.”
 • 2. Hmmm... 2009. július 06. 20:38
  „Csodalkozom, hogy ennyi ido utan is alig van hozzaszolas ehhez a fontos temahoz. A ´karbantartassal" kapcsolatban annyit jegyeznek meg, hogy alternativ immunrendszer erosito eljarasokkal es hagyomanyos orvosi segitseggel valoban jelentosen vissza lehet nyomni a betegseget. En sajnos ismerek jonehany ilyen beteget s valoban van akin hihetetlen javulast erdmenyeztek pl az ezust colloid.”
 • 1. flexsnake 2009. július 06. 19:56
  „Ez jó dolog, akkor lehet még a héten elmegyek. Bár nem tudom voltam-e veszélyzónában de ha ingyen van hát gyerünk :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigányszerelem a szegedi szabadtérin - kopott nyírerdőben

Szeged - Nem volt szerencséje a Cigányszerelem stábjának: a premiert háromszor is meg kellett szakítani az eső miatt. A bemutatónak éjjel egy óra után lett vége, de a nézők többsége kitartott. Tovább olvasom