Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szegedi ingatlanok a városhatáron túl

Szeged - Szegednek távol a várostól balatoni üdülője, gyerektábora és hegyi háza van. Birtokol még üres határőrlaktanyát Ásotthalmon, egykori drogcentrumot Deszk határában és két tucat hulladékudvart.
Nem csak a városhatáron belül birtokol ingatlanokat Szeged. Négy háza elsősorban üdültetési célokat szolgál. Az önkormányzati pihenő a siófoki Ady-ligetben található, egy kilométerre a Balaton-parttól nagyobb társaság fogadására alkalmas a hatvanas években épült házaival, közös fürdőjével. Az összesen 1229 négyzetméteren elterülő üdülőt a hivatal városgazdálkodási részlege őrizteti, gondozza.

Sokkal nagyobb létszám ellátását teszi lehetővé az 5586 négyzetméteres balatonkenesei gyereküdülő; a teljesen felújított táborban a jövő hét végén kezdődik a szezon, turnusonként 100 gyerek és 20 kísérő felnőtt érezheti jól magát. Ezt és a Mecsekben fekvő magyaregregyi kulcsosházat a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata kezeli. Szeged védett természeti környezetben fekvő, komfort nélküli „bakancsos háza" amennyire egyszerű faház, annyira kedvelik visszatérő vendégei: pedagógus csoportok vesznek ki benne szállást kirándulásaik alkalmával. A tábor 2273 négyzetméteres erdei területét kerítés védi, és gondnok őrzi.

Üdülő, laktanya, drogcentrum, hulladékudvar. Fotó: DM/DV
Üdülő, laktanya, drogcentrum, hulladékudvar.
Fotó: DM/DV

Korábban a Fészek nagycsaládos egyesület működtette, nagyjából egy éve pedig lakatlan az ásotthalmi erdőben az egykori határőrlaktanya több mint 17 ezer négyzetméteres portája. Nagy része erdő és szántó, emellett valamivel több mint ezer négyzetmétert tesz ki az a nyolc épület, amely jelentős felújításra szorul, de ifjúsági üdülőnek kiválóan alkalmas lenne. Hasznosítására jelenleg alkalmas üzemeltetőt keres a város. Ugyancsak üresen áll két éve a deszki tanyán hajdan működött ifjúsági drogcentrum 6057 négyzetméteres helye. Szeged szabadulna tőle, de érdemi kérője még nem akadt. Ezt és az ásotthalmi ingatlant az IKV Zrt. vigyáztatja több millió forintos költségen évente.

Szegedé a hulladékudvarok telke is

Szeged környékén 24 településen birtokol a város egy-egy átlagosan 1–2 ezer négyzetméteres területet, amelyen a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft. vezette regionális hulladékgazdálkodási társuláshoz tartozó hulladékudvarok üzemelnek. Ezek telkek is Szeged vagyonát gyarapítják – áll a városüzemeltetési irodánál elérhető vagyonkataszterben. 

Olvasóink írták

  • 2. rodeziai 2010. június 11. 10:53
    „+ egész Algyő (hiába vált külön Algyő, azért még Szegedé)”
  • 1. favágó 2010. június 10. 14:06
    „+ az algyői ivóvíz kutak, + az algyői sintértelep stb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezöldült a Vértó

Szeged - Zöld növények terítették be a szegedi Vértót – jelezte lapunknak egy aggódó lakó az… Tovább olvasom