Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi Jazz Napok: klasszikusok és vastaps az IH-ban

Szeged - Tapsviharral köszöntötte a közönség a New Orleans-i Terence Blanchard Quintetjét szombaton. A Szegedi Jazz Napok második, és egyben utolsó napján hazai és nemzetközi klasszikusokkal ünnepelt a publikum.
Egy különleges felállás, a Budapest Acoustic Quartet koncertje nyitotta a 40 éves jubileumát ünneplő Szegedi Jazz Napok második estéjét a Tisza partján, az IH Rendezvényközpontban. A Csepregi Gyula (szaxofon), Rátonyi Róbert (zongora), Gayer Ferenc (bőgő) és Jeszenszky György (dob) alkotta négyes megalapozta a jó hangulatot. A muzsikusok több számot is játszottak Seress Rezsőtől.

Szegedi Jazz Napok: klasszikusok és vastaps az IH-ban - GALÉRIA

"A hazai dzsessz valódi klasszikusai" - így konferálta fel a Vukán György Szuper Triót Drienyovszki András fesztiváligazgató. A zongoránál a Kossuth-díjas, 71 évesen is igen lendületes Vukán György, a bőgőnél Berkes Balázs, a doboknál Kőszegi Imre kápráztatta el a majdnem teltházas hallgatóságot. Mind szólóban, mind közösen kimagasló produkciót nyújtottak. "Látszik, hogy nem most kezdték" - kommentálta az előadást valaki a szünetben.

A szokottnál kicsivel hosszabb színpadi készülődés jelezte: a fesztivál fő műsorszáma következik. Este fél 11 után jött az Amerikai Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb zeneművésze, az ötszörös Grammy-díjas Terence Blanchard. A trombitást Brice Winston szaxofonos, Fabian Almazan zongorista, Joshua Crumbly bőgős és Kendrick Scott dobos kísérte el szegedi fellépésére. A Terence Blanchard Quintet, amely most először volt látható Magyarországon, elkápráztatta a dzsesszkedvelőket. Terence elárulta a közönségnek, hogy jól érzi magát Szegeden. Weboldaláról kiderül, hogy nem maradhatott sokáig, hiszen ma már Amszterdamban muzsikál, kedden pedig Isztambulban.

Szegedi Jazz Napok: klasszikusok és vastaps az IH-ban - GALÉRIA

Az amerikai formációt visszatapsolta a publikum, jött is a ráadás. "We want more!" (többet akarunk!) - kiáltotta valaki a sorok közül. A legkitartóbbak még maradhattak az éjszakai produkcióra, amelyet Matthew Mitchell új-zélandi születésű dzsesszgitáros és két budapesti partnere, Horváth Balázs és Sárvári Kovács Zsolt adott elő az IH Presszóban.

Olvasóink írták

 • 3. zofarkas 2012. november 12. 09:41
  „A Vukán György Szuper Trió miatt már volt értelme megrendezni a fesztivált! Ez nagy élmény volt, köszönjük!”
 • 2. JoGabor 2012. november 11. 16:22
  „Pénteken, sajnos, nem értem oda, de a szombat nagyszerű estének bizonyult. Különleges, nagy élmény volt az "öregek" triója, csodálatos muzsika, nagyon magas színvonalú előadás: harmónia, egymásra figyelés, intelligencia, humor.
  Gratulálok az összes fellépő művésznek, és a nagyszerű közönségnek is: élmény volt ennyi régi barát között örülni a kitűnő koncerteknek.
  András, leginkább neked jár a köszönet.”
 • 1. gipszk 2012. november 11. 12:13
  „"igen lendületes" Vukán György ?
  Aki ezt írta, ott volt ?
  Lehengerlő Vukán György, vagy zseniális Vukán György, stb.
  Én nem, hogy szeretnék fele annyira tudni zongorázni, mint Vukán György,
  bármihez szeretnék fele annyira érteni, mint ő a zongorához.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Centrum-történelem Szegeden

A volt Centrum-dolgozók „nagy családja" tartja meg első találkozóját november 17-én, 16 órakor a Kék Csillagban. De milyen is volt ez az áruház? Mini Centrum-történelem. Tovább olvasom