Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szegedi kínaiak és a pekingi olimpia

Szeged - A Szegeden élő kínaiak többsége nézi a tegnap megkezdődött és augusztus 24-éig tartó olimpiai játékokat. Ők teljes szívvel drukkolnak a „kommunista" kínai sportolóknak. Míg a belvárosban készségesen beszéltek erről, a Cserepes sori piacon megnémultak, sőt menekültek a kérdések elől.
2008 nyolcadik havának nyolcadik napján, kínai idő szerint hivatalosan este nyolc óra nyolc perckor kezdődött a XXIX. Nyári Olimpiai Játékok.

– A kínai babona szerint a 8-asok szerencsét jelentenek – magyarázza Liu Zhi. A szegedi Új Nagy Fal keleti gyorsétterem szakácsa 13 éve telepedett le Magyarországon, magyar állampolgár. A kínai állampolgárságát nem tarthatta meg, ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy „a kommunizmusban nem engedték, hogy két ország állampolgára legyek". Liu Zhi nem vesz ki szabadságot, a pekingi eseményeket tévén nézi.

– Mindent, ami nem foci! Lesz, hogy hajnalban is felkelek! – mondja Pekingtől 9 ezer kilométerre, a „szegedi nagy fal" előtt mosolyogva, közben azt is elárulta, hogy a kínai és a magyar sportolóknak is drukkol, a kajakosok a kedvencei.

Iian Ian és Zheng Wu nézi majd az olimpiát. A kínaiaknak és a magyaroknak drukkolnak. Fotó: Segesvári Csaba
Liu Zhi, a szegedi Új Nagy Fal keleti gyorsétterem szakácsa hajnalban is felkel majd. Mindent megnéz, ami nem foci. Fotó: Segesvári Csaba

A Cserepes sori piacon jöttünkre és kezünkben meglátva a jegyzettömböt meg a fényképezőgépet, szinte minden kínai kereskedő hirtelen megváltozott: megnémultak, a mosoly az arcukra fagyott. Kiderült, csak akkor értenek és beszélnek magyarul, ha papucsot, törülközőt, lepedőt, pólót akarnak eladni. Hiába győzködtük őket, hogy nem vámosok vagyunk, és nem is az APEH-tól vagy az ÁNTSZ-től jöttünk, látványos bemutatót tartottak a „kínai népi játékok"-ból: mutass a másikra, és mondd azt, hogy „ő beszél magyarul".

A tolmács

– Te tudni, az ő arra kíváncsi, te nézni-e az olimpiát. Újságíró azt szeretni megtudni, hogy te tévézni, kinek drukkolni, melyik sportot szeretni. Érteni? Te nézni az olimpiát – próbált tolmácsolni egy belvárosi áruház magyar alkalmazottja köztünk és a tulajdonos között. Nem sok sikerrel.

A papucsárus a törülközőshöz, ő a lepedőshöz, aki egy másik törülközőárushoz küldött. A kör fél óra alatt bezárult, gyakorlatilag minden kínai kereskedővel kezet ráztunk. Végül előbb egy férfi, Iong, majd az ő hatására egy fiatal lány, Iiang, utána pedig egy hatéves kisfiú, Iian Ian és édesapja, Zheng Wu szóba állt velünk.

– Óvodába megyek – ismételgeti kitartóan Iian Ian, bár egyik kérdésünk sem utalt az óvodára. Őt is csak arról faggattuk, mint a többieket, hogy nézi-e az olimpiát.

Egy nyolcfős társaság együttes erővel, magyarul néhány perc alatt meggyőzte az egyébként kedves arcú kis srácot, hogy nem kell elbujdosnia a lógó ruhák közé, mögé, „nyugodtan" beszélgethet velünk másról is.

Liu Zhi, a szegedi Új Nagy Fal keleti gyorsétterem szakácsa hajnalban is felkel majd. Mindent megnéz, ami nem foci. Fotó: Segesvári Csaba
Iian Ian és Zheng Wu nézi majd az olimpiát. A kínaiaknak és a magyaroknak drukkolnak.
Fotó: Segesvári Csaba

– Nézni fogom a tévét, a tévébe az olimpiát – mondja bájosan, majd újból villámgyorsan eltűnik. Édesapja, ha nehezen is, de ismét előcsalogatja, majd a többiekkel abban megegyeznek, mindannyian nézni fogják a pekingi olimpiát, és Liuhoz hasonlóan, ők is a kínaiaknak és a magyaroknak drukkolnak. Ha azonban a sors úgy hozza, hogy választaniuk kell, akkor földijeiket favorizálják.

Örülnek a vásárhelyi kínaiak

– Nagyon örülök, hogy hazám ad otthont az olimpiának, és természetesen nézni fogom a közvetítéseket – mondta lapunknak a 24 éves Weng Xiao Zhu, a vásárhelyi Weng Áruház tulajdonosának, Weng You Chengnek a menye. Azt is elárulta, az úszás a kedvenc sportága, és bízik benne, hogy honfitársai szépen szerepelnek majd, és sok aranyérmet nyernek az ötkarikás játékokon. De az igazi ünnep szeptemberben lesz a családban: a fiatalasszony akkorra várja gyermekét, a baba lány lesz. A szintén vásárhelyi Yaho Divat eladónője, Xu Wan Rong is nagyon örül annak – kicsiket szökdelve, szélesen mosolyogva jelezte, mennyire boldog –, hogy hazája rendezheti az olimpiát. A kínai csapat minden tagjának szurkol, és igyekszik figyelemmel kísérni az eseményeket.

Olvasóink írták

  • 1. Patriot 2008. augusztus 09. 14:40
    „Olyat már én is hallottam, hogy a kínai bolt magyar alkalmazottja tört magyarsággal beszél a kínai főnökével. Vicces! :-)))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlannál és sportcuccoknál is aranyat ér a hűségkártya

Szeged - Az EU Sport Áruházban nyáron, ősszel és télen is praktikus felmutatni hűségkártyánkat,… Tovább olvasom