Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Szegedi Kortárs Balett: A fából faragott királyfit és Sztravinszkij Orpheusát táncolják

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójaként ma 19 órától mutatják be a nagyszínházban Juronics Tamás koreográfiájával Bartók Béla táncjátékát, A fából faragott királyfit és Igor Sztravinszkij Orpheusát.
A Budapesti Tavaszi Fesztiválon a Művészetek Palotájában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a magyar komponista születésnapján Kocsis Zoltán vezényletével és a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével nagy sikerrel mutatta be a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház kétrészes közös produkcióját, Sztravinszkij Orpheusát és Bartók táncjátékát, A fából faragott királyfit.

Jelenet A fából faragott királyfi című táncjátékból. Fotó: Dusha Béla
Jelenet A fából faragott királyfi című táncjátékból. Fotó: Dusha Béla


Juronics Tamás két új koreográfiájának szegedi premierjét – immár nem élő zenekarral, hanem hangfelvétel bejátszásával – ma tartják a nagyszínházban. A két mű összekapcsolásának ötlete Kocsis Zoltáné volt; a Kossuth-díjas szegedi koreográfus pedig jól ismerte mindkét darabot, hiszen 1999-ben az Orpheusban táncolta Hadész szerepét, 2001-ben pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd néhány évvel később Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Balettel már színpadra állította A fából faragott királyfit.

Juronics Tamás hangsúlyozta: bár Bartók programzenének tekinthető műve erősen meghatározza a színpadon történteket, az új előadás mégis más, mint az egy évtizeddel ezelőtti. A Dóm téren és Pozsonyban a szerelem és a művészet kapcsolatát állította a középpontba, most – közelítve a bartóki alapgondolathoz – a természet imádata jelenik meg a színpadon. A főszereplőt, a Királyfit a friss Harangozó-díjas Czár Gergely alakítja, Királylányként Szarvas Krisztát, a Tündér szerepében Hajszán Kittit láthatja a közönség. Fabábként Horváth M. Gergő és Finta Gábor váltja egymást.

Igor Sztravinszkij rövid művében a táncosok egy szakrális játékban – mintha az „orphikus" vallás hívei lennének – inkább csak megidézik Orpheus történetét, amely szerelmi bizonyosságról, bizonytalanságról szól. A címszerepet Horváth M. Gergő táncolja, Hortobágyi Brigitta Eurüdiké, Tarnavögyi Zoltán pedig Hadész szerepében mutatkozik be. A Fúriák: Hajszán Kitti, Szarvas Krisztina, Tóth Andrea; a további szerepekben: Czár Gergely, Csetényi Vencel, Fehér Laura, Kiss Róbert és Markovics Ágnes lép színpadra. Mindként darab díszletét és jelmezeit Bianca Imelda Jeremias tervezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gólyafészek a villanypóznán: évente több száz madár pusztul el áramütéstől

Csongrád megyében közel 300 gólyapár él. Legtöbbjük villanypóznára fészkel. Tovább olvasom