Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Szegedi Kortárs Balett: fényekkel táncolnak

Szeged - A kultúrák harcáról is szól Juronics Tamás új darabja, a Rítus – a Szegedi Kortárs Balett pénteken 19 órától mutatja be a kisszínházban.
– A Rítusban két különböző világot próbálunk ábrázolni, és ezek különbségét, igazságát keressük. Mindig úgy adódott a történelemben, hogy a túlcivilizálódott kultúrák elbuktak és eltűntek, mert mindig jött egy új generáció, egy természetközelibb új erő, amely elsöpörte őket. A Rítusban is ez történik: az egyik felvonásban nyers, természetes, hittel teli társaságot mutatunk be törzsi ritmusokat idéző, misztikus hangzásokkal teli, sokféle effektet, zajt ötvöző, ritmikus, mai zenével, amelynek egy részét a DJ-ként is dolgozó Milán Savic írta. A másik felvonásban Haydn 39. szimfóniája csendül fel, ami a klasszicizmus kifinomult világát, egy elpuhult társadalom képét idézheti fel bennünk. A darab az egyik világ eltűnéséről, a másik életrevalóságáról szól – fogalmaz Juronics Tamás koreográfus.

Szegedi Kortárs Balett: fényekkel táncolnak. Fotó: Frank Yvette (galéria)

70 éve született Imre Zoltán

A Szegedi Balett alapítója, Imre Zoltán táncművész, koreográfus ma 70 éve született. A társulat 16 órakor rója le tiszteletét emléktáblájánál a nagyszínház előcsarnokában. – Zoli olyan szellemi mester volt, akitől a koreografálás és általában az alkotás terén sokat tanultam. Szabad gondolkodása, utánozhatatlan, könnyed humora mindannyiunkra inspirálólag hatott. Pataki Andrással 20 éve vezetjük a Szegedi Kortárs Balettet, számunkra kettős ünnep ez az évforduló. Azt reméljük, Imre Zoltán szellemi örökségéhez méltó volt ez a két évtized – mondja Juronics Tamás.

– Őrülten sok tánclépést koreografáltam a Rítusba, mert egy igazi táncos darabot szerettem volna létrehozni. Három új tagunk van, sikerült hamar beépülniük a társulatba. Bujdosó Anna és Takács Zsófia nagyon jó képzést kapott a táncművészeti főiskolán, ahol modern tánc szakon végeztek. Hegedűs Tamás pedig már sok tapasztalattal rendelkezik, jól végzi a dolgát. Már több műfajban is dolgoztam a tehetséges, érzékeny Bianca Imelda Jeremias jelmeztervezővel, akinek most a két világ ábrázolását egyszerű eszközökkel sikerült jól megoldania. Ebben a letisztult produkcióban most szinte semmi sincs abból a teátrális eszközhasználatból, ami rám jellemző. Nincs díszlet sem, aminek egyik oka az, hogy nem kívánja a téma, a másik oka a költségvetés. Sokat segít viszont a fény! Állandó világítástervezőnk, Stadler Ferenc munkája ebben a produkcióban is roppant fontos, hiszen a fényekkel pótolja a díszletet, megteremti a hangulatokat. Díszlet helyett az utóbbi időben inkább profi lámpákra költünk, ez hosszabb távú befektetés – hangsúlyozza Juronics Tamás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M5: rekordmennyiségű sóval készülnek a télre

Hómaró, hóeke és klasszikus hókotró is segíti az M5-ös üzemeltetőinek munkáját. A csütörtöki sajtótájékoztatón elmondták felkészültek a téli üzemre. Tovább olvasom