Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Szegedi közgyűlés - mindenki szerepelni akar

Szeged - Véget ért a nyári szünet a szegedi önkormányzati képviselőknek. Pénteken ismét közgyűlést tartottak a torony alatt, amit percről percre közvetítettünk. A napirend előtti felszólalások után az első napirendi beszámolóhoz szólt hozzá szinte mindenki.
12:05 Vége a közgyűlésnek. Jó étvágyat!

12:02 Botka László külön megköszöni Ványai Éva munkáját. Majd Oláh János köszön el a közgyűléstől. Ezután Kormos Tibor a Szabad Város frakció nevében köszön el a közgyűléstől.

11:54 Máris vége a zárt ülésnek, a határozathozatalokat szavazza szép sorban a közgyűlés. Minden határozatot elfogadtak. A ciklus véget ért, az önkormányzati választásokig már nem lesz több közgyűlés. Botka László megköszönte valamennyi képviselő munkáját.

11:46 A három László, Gyimesi, Hüvös és Szabó is interpellált, írásban kaptak választ, elfogadták. Zárt üléssel folytatja a munkáját a közgyűlés, így a sajtó a folyóson izzad, ahol viszont hőség van. Meg egy kicsit hangos a zene is.

11:43 A kilences napirendi ponthoz senki nem szólt hozzá, így máris interpellálnak a képviselők. Juhász Gyula az első. A polgármestert interpellálja a Budai Nagy Antal utca 56. szám alatti épülettel kapcsolatban. A közgyűlés viszont elfogadta Botka válaszát.

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)

11:42
Bakai Csaba köszöni az új csapat támogatását. Bízik abban, hogy 1-2 éven belül valóban lesz NB II-es csapat Szegeden.

11:34 A hetes ponthoz sem szólt hozzá senki, már a nyolcasnál tartanak. Éljen a foci! Ménesi Imre az új szegedi focicsapat kapcsán a három évtizeddel ezelőtti NB II-es csapatokról mesél. Majd megjegyzi, akkor lesz több pénz a fociban, ha lesz néző, ha lesz eredmény. Ménesi hisz abban, hogy a két NB III-as szegedi focicsapat versengése pozitvan hat a város labdarúgására.

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)
11:32
Az ötös ponthoz sem szólt hozzá senki. Száguld a közgyűlés! A hatos napirendi ponthoz Nagy Sándor szól hozzá. Kéri a fideszes képviselőket, a szegedi fejlesztésű nyílt forráskodó szoftverrel kapcsolatban kéri a segítségüket.

11:29 A hármas napirendi ponthoz senki nem szólt hozzá, így azt átugrották, már a négyesnél tartanak. Ez utóbbihoz Fábián József szól hozzá.

11:24 Gyimesi László a Fidesz frakcióhozzászólását mondja el. "A város finanszírozhatósága határán van" - húzta alá a politikus.

11:21 Mesterhármas! Virág András ismét hozzászól. "Nyolc évvel ezelőtt hatalmas egyensúlytalanságokkal vette át ez a városvezetés Szegedet. (...) Nagyon komoly munkával, nagyon sok konfliktussal, de egyensúlyba hozta a várost" - emlékeztetett a politikus. Virág visszautasítja azokat a csúsztatásokat, hogy a város rossz állapotban van.

11:19 Kónya Gábor az adósságállományról és annak nagyságáról beszél. Azt hangsúlyozza, hogy a fideszes önkormányzatokhoz képest Szegednek lényegesen kisebb az adósságállománya.

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)

11:13
Ménesi Imre viszont él a lehetőséggel, és hozzászól a beszámolóhoz. Nem érti, hogy a kormány szerint egyszer értékes a közfoglalkoztátás, máskor meg nem. "Szeged mindenképpen szeretné folytatni a közmunkaprogramot" - húzta alá a politikus.

11:05 A szünet után a kettes számú napirendi ponttal folytatják a közgyűlést a képviselők. A rengeteg pdf erről itt elérhető. Szentgyörgyi Pál ismerteti ezek tartalmát hat percben. A beszámolóhoz nem szól hozzá az ellenzék. Botka szerint ez jelzésértékű.

10:47 Tíz perc szünet, 11 órakor folytatják.

10:45 Nagy Sándor alpolgármester zárszavában Hüvös képviselőhöz hasonlóan a hitelességet hangsúlyozza. Szeged az adósságállományt, vagy a megvalósított fejlesztéseket tekintve nagyon jól szerepel. "Ezek a számok ellenőrizhetők, hitelesek" - mondta nagy Sándor.

10:43 Katona Gyula a szocialisták frakcióhozzászólását mondja el. Sorolja a felújításokat, fejlesztéseket.

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)

10:32
A vitát Botka László lezárta, a frakcióhozzászólásokkal folytatják, először Hüvös László beszél a frakciója nevében. Szerinte ez az előterjesztés olyan mint a bikini: sokmindent megmutat, de a lényeget eltakarja.

10:26 Mécs László a meghosszabbított 8-as troliról beszél. Örül a fejlesztésnek, de a kételyeit, ellenérzéseit is megosztja a közgyűléssel. Majd arra kéri a közgyűlést, hogy ne a sárdobálással foglalkozzanak ezen a napon.

10:23 Ménesi Imre is hozzászól. Arról beszél, amivel kapcsolatban sokan keresték meg: miért csinálnak, fejlesztenek mindent egyszerre a városban? Arany Jánost idéz. (Végre valami! Még több irodalmat kérünk! - a szerk.)

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)

10:20 Gila Ferenc is bekapcsolódik a vitába. "Tényekkel nagyon nehéz vitatkozni. (...) Az elmúlt nyolc évet az egyenletes, arányos fejlesztés jellemzi" - mondta a képviselő. Majd a pártok hitelességéről beszél.

10:17 Fábián József is hozzászól a beszámolóhoz. Egy tegnap esti tévéműsorral kezdi, amely szerint Szeged több beruházási mutató szempontjából is előkelő helyen áll.

10:13 Virág András újból szólásra jelentkezett. Szeged nagyon jó úton halad ahhoz, hogy a befektetői térképeken minél előkelőbb helyen szerepeljen.

10:04 Juhász Gyula szól hozzá a beszámolóhoz. "Elkezdődött a kampány. (...) Rettenetesen unom a politikai és egyéb reklámkampányokat." Juhász szerint meg kellene fontolni, mi értelme van ennek a rengeteg kampánynak. "Tényleg minden rendben van? Tényleg rendben vannak a beruházások?" - kérdezte a szegedi ellenzéki képviselő.

Wunderlich József & Simon Boglárka - Unom a politikát


10:00 Szőke Péter is hozzászól a beszámolóhoz. Emlékeztetett arra, hogy Szegeden már nincs sáros utca. Ő is megjegyezte, a tömegközlekedési fejlesztések nagyon fontosak. Bízik abban, hogy az utak után a járdák is megújulnak.

9:55 Révész Mihály jön Hüvös László után. Elmondta, számos európai nagyvárosban egyre jobban kiszorítják a belvárosból az autókat. Majd hirtelen az oktatás kérdéseire vált a képviselő.

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)

9:46 Hüvös László frakcióhozzászólás keretében, 6 percben értékeli a beszámolót. Hüvös elmondja, a városban 2000-rel nőtt az állástalanok száma. A szociális biztonsághoz szerinte hozzátartozik az, hogy ne csak a szegediekkel fizettesség meg a beruházások árát. "Ezek a beruházások kiszolgáltatottá tették a szegedi lakosságot. (...) A parkolójegy 78, a buszjegyek ára 81, a szemétszállítás 49 százalékkal emelkedett" - sorolta a drágulásokat a képviselő. Megjegyezte azt is, 170 kórházi ággyal van kevesebb a városban.

9:43 Hekáné Szondi Ildikó a belvárosi fejlesztéseket, felújításokat sorolja.

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)

9:40
Kenyeres Lajos következik. Közben Szentgyörgyi Pál alpolgármester átvette a közgyűlés vezetését Botka Lászlótól. A tömegközlekedésről és a pnalefelújításokról beszél, illetve aláhúzta, Tarjánban a lakótelep közepén is locsolják a füvet, míg más nagyvárosban a belvárosban sem fordítanak erre gondot.

9:37 Elsőnek Tóth Károly szól hozzá a beszámolóhoz. Szerinte az autópályák megépülésének köszönhetően nőtt a logisztikai központ szerepe, több turista jött, és a város nagy cégei munkahelyeket tarthattak meg. Az autópályaépítés a gazdaságpolitikai fejlesztésnek azonban csak az első szakasza volt.

9:31 A 2006-2010 közötti beruházásokkal kapcsolatos beszámolót hallgatják meg a képviselők. Itt önök írásban is megtekinhetik. Hat percben Nagy Sándor alpolgármester ismerteti a beszámolót.

9:30 Megszavazták a napirendet, kezdődhet az érdemi munka.

9:26 Vége a napirend előtti felszólalásnak. Botka László elmondta, a közgyűlés azért is ülésezik majd, mert meg kell választani az önkormányzati választási bizottságok tagjait is.

9:22 Balogh László képviselő beszél. Szerinte nem a szegedi közgyűlés kompetenciája az, hogy a devizahiteleseken segítsen. Azt is meg kellene vizsgálni, mi vezetett odáig, hogy ennyi hitelelt felvevő lakos került bajba.

9:18 Virág András képviselőé a szó. Csalódott szegedi polgárok kérését tolmácsolja: a kormány ne tekintse játéknak a devizaárfolyamokat. Szegeden 25 ezer városlakónak van devizahitele. Egy szegedi átlagos devizahitellel rendelkező családnak 28 ezerrel többet kell fizetni.

Életképek a torony alól. Fotó: Frank Yvette (galéria)

9:12
Hüvös László következik. Az októberi önkormányzati választásokkal kapcsolatban beszél. A kisebb közgyűlés szerinte 4 év alatt 140 millió forintot spórolhat Szeged. Botka szerint a mostani létszámcsökkentéssel az arányosság elvét irtotta ki a Fidesz.

9:09 Megérkeztek a hiányzó ellenzékiek is. Ványai Éva jön az alpolgármester után. Egy picit nehezen kapcsolódott be a mikrofonja. A kórházak nehéz helyzetéről beszél. Botka a felszólalás után megjegyzi, Szabó Gáborral, az egyetem új rektorával hamarosan egyeztet az egészségügyi fejlesztésekről.

9:07 Solymos László beszél napirend előtt. Szerinte az egyedüli célja a Fidesznek a minél több szavazat megszerzése volt, hogy aztán visszaéljen a választók bizalmával. Solymos úgy látja, csalódtak bennük az állampolgárok, a munkavállalók, az egészségügyi dolgozók, a vállalkozók, a köztisztviselők, közalkalmazottak is.

9:04 Az ellenzéki frakció még egy picit foghíjas. Több meghatározó képviselő hiányzik. Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Haág Zalán. Övé a szó. Szerinte a mai egy kampányközgyűlés lesz. "A szocialisták gazdaságilag legyengített országot hagytak maguk után, és ezt másolták a szegedi képviselőik is. (...) Nem lesz könnyű dolga az október 3-a után felálló Fidesz-KDNP városvezetésnek."

9:02 Akadémiai késéssel, de megkezdik munkájukat a képviselők.

8:57 Nagyon várjuk, hogy megteljen az ülésterem. A légkondicionálást egy kicsit túlzásba vitték a városháza gondnokai: kis túlzással majd megfagyunk. A közgyűlés programja egyébként itt megtekinthető.

A közgyűlésen - egyebek között - beszámolók hangzanak el a városfejlesztés eredményeiről, a költségvetésről, a város vagyoni helyzetéről. Szó lesz továbbá a munkahelyteremtésről, településfejlesztésről és pályázati kérdésekről.

Olvasóink írták

70 hozzászólás
 • 70. CID. 2010. augusztus 30. 12:54
  „Szóval a makacs számok megint:
  2002-ben 5 milliárd tartozás (Botka vészharangot kongatott az MSZP-s prospektusban e szám miatt)
  2010-ben 20 milliárd.
  8 év fejlesztése hitelből, ez igen. Egy középszintű gimnazista is tud így menedzselni várost. Kérjünk kölcsön és költsünk.
  KÖSZI”
 • 69. CID. 2010. augusztus 22. 13:05
  „151. hozzászólás CID. 2010.08.22. 13:01

  TATÁR AHOGY HALLOM
  A BELVÁROSBAN MÁR LOPKODJAK A KOPOGTATO CÉDULAKAT
  MEG KELLENE SZÜNTETNI EZT AZ ELAVULT RENDSZERT!
  HAT IGY BIRT AZ mszp mdf szdsz FELSZINEN MARADNI...
  MÁR RÉG ELTÜNTEK VOLNA...
  NA MAJD 4 MULVA !
  Moderálásra küldöm Moderálásra küldöm 150. hozzászólás CID. 2010.08.22. 12:58

  török
  VAN PROGRAM :
  MUNKAHELY-TEREMTÉS!
  EZ A LEGFONTOSABB
  CSUSZDÁKKAL ÉS BOL NEM LEHET ENNI .
  MUNKAHELY KELL !”
 • 68. CID. 2010. augusztus 22. 09:48
  „HÁT
  AUTOBOL LÁTTAM A bOTTKA KAMPANYOLOKAT A SZENT ISTVAN TÉREN
  A KOCSMA ELÖTT...
  STILSZERÜ.
  TÁN ONNAN VÁRNAK KOPOGTATOKAT?
  EGY KOPOGTATO=1 SÖR?
  NO NEM VOLT NAGY TÖMEG A SZAND ELÖTT-AZ TÉNY !
  EBBÖL BUKTA LESZ-NEM KICSI.”
 • 67. apatfalvifaszagyerek 2010. augusztus 18. 05:33
  „moderálva”
 • 66. CID. 2010. augusztus 16. 16:01
  „ingyen ettek ittak 8 évig”
 • 65. csanyiv 2010. augusztus 15. 18:31
  „Fremen, milyen katonai bűncselekmény történt? Mert azt nem írtad.
  Vagy szolgálatban volt az, aki leittasodott? Vagy mi ?”
 • 64. Fremen 2010. augusztus 14. 23:13
  „"
  Szegedi közgyűlés - mindenki szerepelni akar"

  Ez már csak egy ilyen város, van szabadtérije is.:)

  Lázár Szvetozár ugyan nem önkormányzati képviselő, hanem a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőjének bűnügyi helyettese, de ő is szerepelt ma.

  Olyan szinten leittasodott a Ligetben rendezett Vadász Világtalálkozón, hogy négy megtermett vadásztársa is alig tudta őt kivonszolni a viselkedésén joggal megbotránkozó látogatók, nők, gyerekek közül.

  Sajnos hiába szóltunk többen is a rendezvény biztosításával megbízott járőrpárnak. Egy zászlós és egy törzsőrmester csinált úgy, mintha valóban a közrend őrzésével foglalkoznának.

  Annál a leckénél hiányoztak, amelyben le van írva, hogy állampolgári bejelentésre a rendőr köteles intézkedni.

  Persze, persze, fel lehetne jelenteni őket, hisz ez tképp katonai bűncselekmény, de mit várjon tőlük az ember? Olyanok mint a lábán megállni sem tudó főnökük.:(”
 • 63. tintasbarns 2010. augusztus 14. 15:33
  „Végre ez a sok söpredék eltűnik.”
 • 62. o662es_rab 2010. augusztus 14. 15:26
  „hát amiylen feje van
  én se járnék az utcara
  emberek közé
  :))))))”
 • 61. o662es_rab 2010. augusztus 14. 15:25
  „larsson
  a börtönbe ti kerültetek.
  ezek tények.
  ezen nehez lenne vitatkozni.
  fideszes nincs börtönben tudtommal.
  bocsika.
  öcsike.
  :)”
 • 60. 620829 2010. augusztus 14. 13:24
  „na kedves maszopos és szadeszes ........nem írom le-mert beperlik a fiam....aki még csak 11 éves és az apja nevében írja e kis szöveget........HÚZÁS JÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓ MESSZIRE...............VÁROSBONTÓ BANDA......de legalább a szeviépet jól kiszolgálták.....gratula”
 • 59. csak_pontosan 2010. augusztus 14. 11:57
  „Sportplusz 2010.08.13. 23:17 ".. meddig kell még ezt a botkát látni ."
  amíg lesznek olyan választók, akik azonosulnak botka jellemével::
  ""mindenkivel együttműködünk"-ezt a tudatlanok elhiszik, de akik láttak egyetlen közgyűlés közvetítését, azok látták, hogy lekezelő, beképzelt ,arrogáns, és senkit nem akceptál." (-írta papsajt)”
 • 58. Sportplusz 2010. augusztus 13. 23:17
  „.. meddig kell még ezt a botkát látni .. az undorito ábrázatával ..nem is tudom , hogy fért fől a festményre -ami rola készült- a FEJE... HÁT EGY CSÖPNYI JOINDULAT SEM ..CSAK GONOSZSÁG LÁTSZIK RAJTA ..”
 • 57. ifj. Nagy Gábor 2010. augusztus 13. 21:12
  „35. hozzászólás o662es_rab 2010.08.13. 14:22
  "nagygabor
  amig ment a kozgyülés nem irtál
  kezdesz gyanuss lenni"

  Akkor hogy eloszlassam a gyanúdat, két dátum a fórumból:

  #77. Szerző: ifj. Nagy Gábor | Előzmény: (#72) madártej
  2010-08-13 - 11:13 ó.

  #1741. Szerző: ifj. Nagy Gábor | Előzmény: (#1737) Csirén
  2010-08-13 - 11:25 ó.”
 • 56. Larsson 2010. augusztus 13. 20:42
  „Persze-persze, megint balról minden büdös, jobbról minden tiszta és szép... :D”
 • 55. achilleus 2010. augusztus 13. 20:29
  „52. hozzászólás N.P. 2010.08.13. 18:49
  Újabban más képlettel számolnak. Nem is Simor és a fizetése itt a lényeg, hanem az MSZP viselkedése az ügyben.”
 • 54. anagramma 2010. augusztus 13. 19:28
  „moderálva off”
 • 53. o662es_rab 2010. augusztus 13. 19:21
  „mivan np
  savanyu a szölö ?
  lössz az savanyubb is.
  haha”
 • 52. N.P. 2010. augusztus 13. 18:49
  „achi

  Simor 8 millás fizetésének emlegetése (melynek mértékét egyébként a Fidesz által bevezetett képlete alapján számolják ki) nem méltó hozzád! Hagyd meg ezt "napfenyfurdo_mutyi "-nak!”
 • 51. napfenyfurdo_mutyi 2010. augusztus 13. 17:58
  „bucsuelöadás
  negyedosztalyu szinészekkel.”
70 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megütötte, megrúgta, megvágta, majd leöntötte savval

Csütörtökön érkezett a bejelentés a rendőrséghez: Szeged belterületén, az egyik lakóterületen egy férfi egy nőt vezet nyakában egy zsinórral. Tovább olvasom