Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Szegedi közgyűlés: két vétó Botkától

Szeged - Cudar nehéz lesz a következő év, mondja Botka László. Döntött a közgyűlés: a cégvezetők kapnak prémiumot, Bátyai Edinát menesztették, Keresztúri Farkas Csaba ügyét nem vették napirendre.
Lesz prémium és István, a király is

20:59
Az elmúlt huszonkét év legszörnyűbb közgyűlése volt a mai, zárja Botka László. Vége a közgyűlésnek! Köszönjük a figyelmet!

20:56 29 igen szavazattal támogatja a közgyűlés, hogy a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház bővítésére pályázatot keressenek.

15 igen és 14 nem szavazattal a közgyűlés elfogadta a cégvezetők prémiumának feltételeit, amit Mózes Ervin súlyosan törvénysértőnek ítélt meg. Botka László kiemelte, ez lesz a második határozat ma, amit nem ír alá.

20:48 28 igen, 1 tartózkodással elfogadta a közgyűlés a Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatot.

28 igen szavazattal az önkormányzat átvette a Móra Ferenc Múzeumot.

20:39 15 igen, 11 nem, és 3 tartózkodással a közgyűlés elfogadta a polgármester járási hivatallal kapcsolatos tájékoztatását.

28 igen, 1 nem szavazattal a közgyűlés elfogadta az István, a király Szabadtéri Játékok produkció szerződését.

20:35 15 igen, 12 nem és 2 tartózkodással elfogadta a közgyűlés Juhász Gyula tápéi komppal kapcsolatos módosító indítványát.

13 igen, 15 nem, 1 tartózkodással az ez évi I-III. negyedéves költségvetés teljesítését nem fogadta el a közgyűlés.

A 2013-as költségvetési koncepciót 13 igen, 15 nem és 1 tartózkodással nem fogadta el a közgyűlés.

20:27 15 igen és 14 nem szavazattal megítéltek 44 millió forintot a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-nek. Az IKV sem fizet az idén ( 15 igen, 14 nem), ezért Botka László költségvetései hiányra hivatkozva az összes kifizetés azonnali leállítását rendelte el.

20:24 Kezdődik a szavazás.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

20:07 Szavazás előtt 5 perc szünet.

20:05 Gyimesi László szerint reggel már megtárgyalták az SZKT-nak utalandó 150 millió forint szükségességét. Így ehhez most nem szól hozzá.

20:04 Szentgyörgyi Pál szerint nevetséges és vérlázító a két utóbbi indítvány.

20:01 Gyimesi László indítványa következik a biztosítási alkusz szolgáltatás beszerzéséről. Solymos László szerint anyagilag, gazdaságilag és jogilag is jelentős kockázatot rejtene magában a cég, amit Gyimesi ajánl.

Mózes Ervin jelzi, nem lehet sürgős az indítvány, hisz most is van biztosítási alkusz, aki dolgozik

19:52 A pénzügyi bizottság nem készített feltételeket, mondja Ménes Imre, aki állítja, ott volt az összes ülésen. Ő semmit nem szavazott meg.

19:52 Farkas László a cégvezetők prémiumára tér át. Nem kíván részletesen foglalkozni a témával. A pénzügyi bizottság elnöke javasolja a cégek felügyelőbizottságaiban hozott döntések elfogadását.

Mózes Ervin törvényességi észrevételt tesz: A köztulajdonú társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény szerint prémium feladatként olyan feladat határozható meg, ami az elvárt munkán kívül is túlmutató, konkrét és mérhető. Az előterjesztés olyan feladatot is kitűz most decemberben, ami már szeptemberben teljesült. De van, ahol 55 ezer forint plusz bevétel elég a több, mint 2 milliós prémiumhoz.

19:50 Solymos László úgy gondolja, hogy az egyébként 350 négyzetméteres ház bővítése további 600 négyzetméterrel most talán nagy falat. De méltányolja a terveket, várjuk meg a pályázatokat, javasolja.

19:47 A Petőfi Sándor Művelődési Ház bővítésének szükségéről beszél Kosik Dénes (FIDESZ).

19:40 Keresztúri Farkas Csaba javaslatának visszavonását kéri Mózes Ervin, címzetes főjegyző. Sem technikai, sem egyéb feltételei sincsenek meg annak, hogy CD lemezen kaphassák meg a bizottsági ülések hanganyagát, jegyzőkönyvét. Később tárgyalná a kérést Mózes Ervin.

Keresztúri Farkas Csaba szerint ma már megoldható a kérés. Mózes Ervin hozzáteszi, nem minden bizottsági ülésen rögzítenek hanganyagot. A kérés most nem teljesíthető, mondja. Jövőre sem lesz az, kiabál be Keresztúri.

19:37 Máris a 25. napirendi pontnál tartunk! Juhász Gyula (Fidesz)  és Nagy Sándor (MSZP) együtt javasolja a CIVITAS hálózatban  (közlekedési innovációs forráslehetőség) való részvételt. 

19:34 Ménesi Imre arról tájékoztat, hogy két cég kötne szerződést közfoglalkoztatásra. Ebből az egyik 1 személyt venne fel, a másik 10-et, de csak tavasszal. Úgy érzi, alkalmatlanok a cégvezetők feladatuk elvégzésére.

19:27 Solymos László nem lesz tagja a színházigazgatót választó bizottságnak, tudjuk meg Botka László gyors felsorolásából, amiből az is kiderül, a múzeumtól elvettek 40 millió forintot.
Nem egyértelmű a múzeum leendő gazdasági helyzete, mondja Solymos László.  Még az is kérdéses, hogy ki hol végezhet régészeti feltárást, ami egyébként jelentős bevételt jelent. 380 millió a múzeum költségvetése, amit átvesz a város, ebből 130 milliót finanszíroz az állam.

19:24 Európában nagy hagyománya van a közmeghallgatásnak, nem helyettesíthető a képviselői fogadóórával, válaszolja Szentistványi István.
Botka László kéri, legközelebb ne egy évben egyszer jusson eszébe. 

19:19 Szentistványi István a közmeghallgatást reformálná meg. Kéri, hogy késő délutáni időpontot tűzzön ki a polgármester, hogy bárki eljöhessen.

Botka László emlékezteti, Szentistványi is megszavazta a módosítást, ami közgyűlési hatáskörbe sorolja a közmeghallgatást. Mivel eddig senki sem foglalkozott ezzel, neki kell előterjesztenie.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

19:12 Ménesi Imre szomorú hírt közöl Haág Zalánnal: a Szegedi Vásár és Piac Kft. beszámolójában sem a parkolási tevékenységről, sem az Erste bankról nem szól. Továbbra sem érti a Fidesz-KDNP álláspontját.

Majdnem vége a vitának, de Keresztúri Farkas Csaba gyorsan még kérdez: Mi lesz a Szabadtérire tervezett István, a király című darab szerződésével, amit most kéne megszavazni. Nem jogellenes azelőtt jegyet árusítani, hogy elfogadták volna a szerződést? Kinek a tulajdonába kerülnek a díszletek, ha vége a Szabadtérinek?- kérdi.
Botka László szerint még utolérheti a most menesztett igazgatót, ha válszt akar kapni, ugyanis munkaideje, Keresztúri Farkas Csaba szavazatának köszönhetően, már nincs.

19:05 Kónya Gábor válaszol Haág Zalánnak. Akkor még nem volt képviselő. Sem ő, sem a Vásár és Piac Kft. fidesz frakcióhoz tartozó igazgatója.

Haág Zalán: Egy másik cégre gondolt. Szóba kerül,ma sokadjára  a Városi Tv is. Botka László reméli, hogy Haág Zalán tudja, hogy bűncselekmény beleszólni a műsorpolitikába.

18:57
Szentgyörgyi Pál szerint meg lehet nézni, hogy ki nézi hülyének az önkormányzatot. Például a Vásár és Piac Kft. A SZINT Kft. is túl sok pénzt kap, mondja.

18:54 Mellébeszéléssel nem lehet a végtelenségig megtéveszteni a szegedieket, mondja Tóth Károly.

18:48 Haág Zalán: Korábban sem volt külön költségvetése a SZIN-nek, így ez a kérés most nem csoda, ha újdonságként éri az igazgatót.

A hirdetéskere muszáj pénzt költeni, fel kell venni a versenyt a többi vállalattal, mondja a Vásár és Piac Kft, valamint a SZINT Kft. kapcsán.

Egyébként ki az az MSZP-s képviselő, akinek a SZINT Kft.-vel olyan szerződése volt, aminek megszűnése után senkit sem kellett felvenni a számítástechnikai munakörbe, amit előtte végzett? - kérdi Haág Zalán.

A konkrét számokról és tényekről kell beszélni, mondja.

18:43 Kormos Tibor az Ifjúsági Házat vesézi ki. Itt is rendkívül magas a hirdetési-és reklám költség. A tervhez képest romlott az eredmény, több mint 10 milliós veszteség jelentkezett.

A Szegedi Ifjúsági Napok 165 milliót hívhatott le támogatásként, de még most sem tudta megtárgyalni a közgyűlés az eredményt, mert nem kommunikálja hivatalosan az IH, mondja. Közel 40 millióval lett kevesebb a jegybevétel és megsokszorozódott a ingyen jegyek száma, fejezi be.

18:40 Kónya Gábor szerint jó, hogy a SZINT Kft. nem veszteséges és a likviditási helyzete is jó. De valahol gond lehet a munka minőségével, mert az Anna-fürdőt elveszítették. Túlfinanszírozottnak látja a céget és nem érti miért volna szüksége plusz pénzre.

18:36 Ménesi Imre szerint a Vásár és Piac Kft. rengeteget költ hirdetésre és jogászokra. Emellett jelenleg 12 millióval tartozik az önkormányzatnak, amit nem akarnak kifizetni.

18:34 A 14. napirendi ponttal folytatódik az ülés. Minden céget, egyenként veséznek ki, ígéri Solymos László. Úgy tűnik 5 társaság éve lesz veszteséges, mondja.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

18:12 Tíz perc szünet.

18:07 Kohári Nándor politikai pamfletnek minősítette az ügyet.

17:58 Nagy Sándor szerint nehezebb lesz az ügyintézés. Úgy gondolja, ez a szegedi önkormányzat sikertörténete, hisz igazán együttműködött a két oldal.

De morbid és nevetséges a helyzet, hisz az állami tulajdonú járási hivatal költözik önkormányzati ingatlanba, de például itt van a múzeum is, amit pedig az önkormányzat működtet majd egy állami épületben. Ő meg is osztaná, ezen az alapon, a saját autóját Bohács Zsoltéval és  szívesen használná viszonzásképpen Bohácsét, veti fel.

17:50  Haág Zalán szerint nem kell új számítógépeket venni, hisz - bármilyen csúnyán hangzik is - lesz néhány, ami felszabadul. De ez csak egy példa, nem tartja indokoltnak a 121 milliót.

17:39 Kohári Nándor szerint komolytalan ez a 120 millió forint, amit a polgármester emleget. Valódi számokat kér.

17:32 A járási hivatallal folytatjuk. A közgyűlés nem fogadta el a kormánymegbízott ajánlatát, így csak 44 köztisztviselőt kell átköltöztetni, de ezen kívül végkielégítéseket is kell fizetnie a városnak, tájékoztat Botka László. A jelenlegi állás szerint 121 millió forintba kerül mindez.

17:28 Botka László lezárja a vitát.

17:24 Haág Zalán szólal fel, és Botka Lászlóval végül éles vitába keveredik. Haág szerint a polgármester folyamatosan sértegeti. Állítja soha nem védte meg Gömbös Gyulát, a polgármester azonban másképp emlékszik. Szerinte Haág Zalán mindössze ennyit tett a kultúráért, azon kívül, hogy Horthy szobrot követelt. Haág Zalán szerint ez nem igaz.

17:20 Révész Mihály szerint, amit a Fidesz csinál az maga a bolsevizmus. Hisz az arról szól, ha kicsit is többen vagyunk, akkor minden a miénk, mondja. " Akkor mi jut a többieknek?"-kérdi.

17:15 Gyimesi László szerint az MSZP és a volt SZDSZ kiürítette az államkasszát. Megint "elmúltnyolcév". Felgyújtották a házat és most meg akarják magyarázni, hogyan kell eloltani.

Botka László szánja Gyimesit, hogy ilyen fiatalon ilyen mélyre süllyedt.

Kalmár Ferenc sem hiszi el, hogy ilyen mélyre süllyedt a közgyűlés és állítja, nem hívta fel Solymos Lászlót, de ahogy neki megígérte (sic!) beszélt a fejlesztési miniszterrel.

Hiányolja a korrektséget Kalmár Ferenc. 

Kalmár Ferenc kivonult a teremből a polgármester válasza alatt.

17:12 Nagy Sándor szerint a közgazdász szakma két részre osztható: Matolcsyra és a végzett közgazdászokra. Nem tudja,hogy volt e piros pötty a fideszesek hátsóján, de nem tenne nagy összegű fogadást rá, hogy Matolcsy György mind a négy kereke kivan. 

17:12 Folytatódik a "ki teszi tönkre Magyarországot" vita Szentgyörgyi Pál hozzászólásával.

Te Laci, mi is van az ELI-vel?

17:08 Solymos László szerint Kalmár Ferenc annyit tett az ELI-ért, hogy felhívta és megkérdezte, "Te Laci, mi is van az ELI-vel?"

17:05 Póda Jenő szerint a képviselők nem tudják, mi az a kamatos kamat. 57 településnek pedig nincs is adóssága, nincs mindenki ugyanabban a helyzetben.

Nem hiszi el, hogy felnőtt, komoly, családos emberek így gondolkodnak. A vita lezárását kéri.

17:02 Kalmár Ferenc burkoltan "elmúltnyolcévezik", majd az ELI projektet emlegeti.

Kalmár és Bohács képviselő úr megvédte az ELI-t saját magától, válaszol Botka László. Kéri, tapsolják meg a képviselőt.

16:57 Nagy Sándor szerint soha egy jobboldali képviselő sem mondta el, mit tett Szegedért. Nem lesz növekedés jövőre, állítja. Egy önkormányzat sem tud tervezni.

Szegeden nem csökkent az elmúlt négy évben jelentősen az iparűzési adóbevétel, nem is nőtt, de tulajdonképpen szerencsés helyzetben vagyunk, mondja a polgármester.

16:52 Solymos László felolvas Póda Jenőnek, eszerint a debreceni polgármester sem tud tervezni. Nyilván, csak a fideszes képviselő tudja mi lesz, mondja.

16:46 Kalmár Ferenc: Szeged költségvetési város, állami pénzekből él. Szerinte Botka még örül is ennek. A kecskeméti Mercedes gyárral példálózik, ahol ellenzéki volt a polgármester, amikor a város megkapta a beruházást.

Ha a munkahelyteremtés, és a beruházók idecsábítása központi téma lett volna, akkor most nevetve ki tudná fizetni a város az adósságait, fejezi be.

Botka emlékezteti rá a képviselőt, egyedül Magyarországon van recesszió. A Fidesz frakció hangosan és egyöntetűen nyilvánít véleményt: "Na, ne!". Botka László kéri Kalmár Ferencet, 3 percig arról beszéljen, ő mit tett Szegedért az elmúlt években.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Költségvetés 2013

16:42 Póda Jenő szerint vannak olyan helyzetek egy állam életében, amikor minden az utolsó pillanatban dől el. Lesz is még ilyen.

Szerinte az MSZP csak abizonytalanságot emeli ki, és így következtet az ország tönkretételére. De ez megalapozatlan és indokolhatatlan.

Nem érdemes erről az előterjesztésről beszélni, hemzseg a politikailag megalapozatlan állításoktól, mondja. Ne szavazzák meg, javasolja.

16:33 Szentgyörgyi Pál szerint nem kéne költségvetési koncepciót gyártani, mert a kormány maga is beismerte, hogy ez ebben a helyzetben elég nehéz. Komikus a helyzet, mondja.

Van már harmadik megszorító csomag és recesszió is, emlegeti. Normatívák tűntek el, ami tízmilliárdos hiányt jelent majd az önkormányzatnak, de az oktatás államosítása is most következik, mondja. Még sok minden nem látszik.

Az iskolák átadásáról egyébként még megállapodás tervezet sincs, teszi hozzá Botka László, pedig ennek két héten belül, december 15-ig meg kell történnie.

"Még a szörnyű államosítást sem tudták végigvinni" - fejezi be.

16:27 Nem volt még példa az elmúlt 20 évben rá, hogy ennyire ne lehessen előre számítani, mint most a kormánynak köszönhetően, mondja a polgármester.

A kormány politikája, egyedülálló módon a régióban, recesszióba sodorta az országot, mondja Botka. Jelentősen csökkennek jövőre a város saját bevételei.

Aktuális információk szerint  június végén állapodik meg a kormány az adósság átvállalásról, teszi hozzá. "Cudar nehéz évünk lesz 2013-ban", ez a kiindulási pont a jövő évi költségvetés tervezésekor.

16:20 A 10. napirendi ponttal folytatjuk, az idei önkormányzati költségvetés háromnegyed éves teljesítéséről. 

Szentgyörgyi Pál szerint három milliárd forinttal csökkent a hitelállomány. A működési és kiadási bevételek arányosan teljesülnek, de ez a fejlesztési hitelekre is igaz. 3 milliárd forint  a szeptember végi pénzkészlet állománya az önkormányzatnak, mondja.

Nincs hozzászólás, a 2013-as költségvetés tárgyalása jön.

Mi lesz a tápéi komppal?

16:17 "Bár illene, hogy Révészként hozzászóljak a témához" - kezdi Révész Mihály, de áttér a 4-es villamos kérdésére. Kellenek-e csatolt szerelvények vagy sem, filozofál. Szerinte nem.

16:15 Juhász Gyula továbbra is aggódik, hogy az ott lakók nem fogják tudni megközelíteni otthonaikat.

16:07 Juhász Gyula szerint biztonságosabb lenne a pályáztatás anyagilag.

15:58 A vita a tápéi komp közlekedésével kapcsolatos előterjesztéssel folytatódik.

Juhász Gyula azt vizsgálja javaslatában, hogy a komp fennmaradásának milyen lehetőségei vannak. Pályázaton kell kiválasztani a szolgáltatót, mondja. Így a pályáztató, vagyis az önkormányzat mondhat meg sok mindent, például hogy mennyi lehet a szolgáltatási díj.

Most is az önkormányzat szabja meg a díjakat, mondja Solymos László. Szerinte baklövés lenne, amit Juhász Gyula javasol.

15:55 Solymos László nem érti, hogy a Waltner Károly Otthont miért nem államosítják, ha az országban egyébként minden hasonló intézménnyel megteszik. Marad az önkormányzatnál, de forrás nem lesz rá. Remélik előbb-utóbb rendeződik a helyzet.  

15:53 Az 5. napirendi ponthoz csak Szentistványi istván szólt hozzá. A 6. ponttal folytatjuk.

15:51 Nem vagyok kötélen rángatható, várjuk meg minden esetben az elmarasztalást és utána vonjuk le a következtetéseket, reagál Pocsai Blanka a polgármester szavaira. "Rossz vért szül", ha a bírósági döntés előtt váltják le Keresztúri Farkas Csabát, mondja.

15:46 Szentistványi István nem kapott meghívót Pocsai Blankától, de ugyanerre a képviselő asszony is panaszkodik.

Botka László örül, hogy a délelőtti események után még ül itt Fideszes képviselő, aki szégyenkezik.

15:40 Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) szerint szégyenletes a mai közgyűlés stílusa. Sérelmezi Szentistványi módosító javaslatát, hiszen a Pocsai Blanka által szervezett lakossági fórumon a képviselő asszony már megegyezett a lakossággal. Szerinte a Szentistványi által szervezett egyeztetés, sajtótájékoztató csak a lakosság felesleges hergelésére volt jó. Neki kellett szégyenkeznie a lakosság előtt.

Szeretné, ha Újszeged végre nem ellátatlan terület lenne ebből a szempontból. Ő úgy gondolja fontos a bevásárló központ lehetséges építése.

15:38 Szentistványi István szerint kötelessége a városnak az Árpád Nevelőotthon fáinak megvédése.

15:34 Juhász Gyula a korábbi döntések felelősségére figyelmeztet.

Botka László ígéri, a következő közgyűlés aprólékosan tárgyalja majd a piac ügyét.

Áttérünk a negyedik napirendi pontra.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Póda Jenő: Javulni fog a gazdaság

15:29 A Szegedi Vásár és Piac Kft igazgatója, Erdei Péter is védi magát, az Erste bankon múlik a 150 milliós tartozásuk törlesztése, mondja.

Szentgyörgyi Pál szerint valaki súgott az igazgatónak arról, hogy hogy lehet kárt okozni az önkormányzatnak. "Tessék fizetni!"

15:24 Nagy Ferenc nem akar vitatkozni. Solymos László pedig meg van döbbenve.

Az IKV igazgatója kéri, hogy rajta ne kérjenek számon olyat, amit az előző igazgató ígért. Nincs annyi valós pénzkészlet az IKV számláján, mint ami a papíron látható, mert a teljesítések még nem történtek meg, mondja. Ő nem vitatja, hogy osztalékot kell fizetnie, csupán segítséget kér, teszi hozzá."Be fogjuk fizetni, átütemezést kérünk" - mondja.

Botka: 2010 végén adta át a 300 millió forintot az önkormányzat azzal, hogy 2011-ig visszaadják. Ez azóta sem történt meg. "Az ön által benyújtott beszámoló alapján 163 millió forintja van az IKV-nak" -emlékezeti az igazgatót a polgármester. Akkor most mi az igazság, kérdi.

15:23 Haág Zalán kéri, hogy az IKV igazgatója és a Vásár és Piac Kft. igazgatója is válaszolhasson a támadásokra.

15:19 Szentgyörgyi Pál nem érti, hogy Nagy Ferenc, hogy nem érti a történetet. A helyzet tiszta: megállapodtak az előző igazgatóval, hogy vissza kell fizetni a tartozást. Az aktuális 75 millió soha nem volt az IKV pénze, mindig is az önkormányzaté volt, mondja.

15:12 Botka László szót ad az IKV igazgatójának Nagy Ferencnek, aki elmondja, hogy jelezte, ha vissza kell fizetniük a tartozást, akkor likviditási problémáik lesznek. Nem érti a sok, indokolatlan  támadást. Nem az a problémája, hogy rendezni kell a tartozást, hanem hogy most nem tudják kifizetni az aktuális 75 milliós részletet. Időpontot sem tud egyeztetni az illetékes döntéshozókkal, állítja.

Botka László emlékeztet rá, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. sem fizetett.  

15:08 Póda Jenő szerint az IKV forgóeszköz nélkül marad, ha nem kapja meg az igényelt pénzt. Ráadásul be szeretné fizetni az IKV a háromszáz milliós tartozását (amit az Agóra telkének megvásárlására kapott), csak majd jövőre.

15:03 Szentgyörgyi Pál szerint az árfolyam manipulációnak köszönhetjük, hogy csökkent az államadósság a GDP-hez képest.

14:58 Póda Jenő szerint javulásra lehet számítani a magyar gazdaság várható stabilizálódása miatt. Érdemes ezt is figyelembe be venni, amikor pénzköltésről szavaz a közgyűlés, magyarázza. Fontos, hogy ki tárgyal majd az adósságátvállalásról is, hisz ha a városvezetés sértegeti a másik felet, azt nyilván figyelembe veszik majd, nem csak objektív szempontok alapján döntenek, mondja. El kell felejtenie a városvezetésnek a szubjektív vagdalkozást.

14:50 Keresztúri Farkas Csaba vitába keveredik Solymos Lászlóval. Megint másképp látja mindenki a pénzügyi kérdéseket. Keresztúri Farkas Csaba szerint a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-vel minden rendben van. 

Mózes Ervin, címzetes főjegyző felhívja a közgyűlés figyelmét, hogy forrásmegjelölés hiányában ne tárgyalják az előterjesztést.

14:41 Szentgyörgyi Pál nyertes, 2012-es beruházásokat sorol. Elemzi az ez évi költségvetést és kéri, hogy a benyújtott módosításokat ne szavazzák meg.

Solymos László alaptalannak nevezi a módosítási javaslatokat.

14:39 Hüvös László pontosít: Pászti Ágnest közokirat hamisítás kísérlete miatt ítélték el. Haág Zalán ezt megerősíti.

Botka: A Fidesz frakció minden tagjának joga van gyónni a délelőtt történtek után."Még valaki?" - kérdezi a polgármester.

14:34 A tiltott közösségellenes magatartásról szóló rendeletet kell eltörölni, mondja a polgármester.

Szentistványi István szerint nem lehetett látni egyébként sem, hogy ez  a törvény hova vezet. Nem vitatkozik, csak hozzászól.

14:31 Botka László emlékeztet, hogy több, mint 30 új adót vezetett be a kormány. A közlekedési normatívát pótolta volna a közmű adó, mondja, ami 500 millió forintot hozott volna a városnak, ám a kormány megszavazta, hogy a pénzt ne az önkormányzatok kapják. Így erről nem vitáznak.

14:31 A rendeletek következnek.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A Klinikai Központon nincs vita

14:26 Pál Attila nem szeretne senkit az utcára juttatni. A bérezésen, pótlékokon spórolhatnak. A kollégák létszáma nagyon komoly gond, nagy az elvándorlás, huszonéveseket alig találni a központban. Az oktatás intenzitásához, a létszám emeléséhez befektetés is szükséges, mondja. Nem bíztató a helyzet.

14:25
Milyenek az idegennyelvű orvos és gyógyszerész képzés távlatai? Növelhet-e a háziorvos képzés intenzitása? - kérdezi Révész Mihály (MSZP).

14:21 Kozma József szerint az integráció következtében is az itt lakók a legmagasabb szintű ellátást kapják. A bérhelyzet mostani állása mellett  milyen a szakmai merítési bázis, vagyis a szakember ellátás? - kérdezi. Hogyan tervezhető a zárolás mellett a következő év, vannak-e a tervezésben már stabil pontok? - kérdi.

14:17 Botka László: Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb beruházása zajlik.

Szentgyörgyi Pál szerint a város és az egyetem nem működik egymás nélkül. Az államosítás miatt jelentős megszorítások előtt állunk, mondja, a forráselvonás kihat az egészségügyre is. Hogy hat ez majd Szegeden? -kérdi.

14:12 Tapasztó Sándor számol be a klinikai központ infrastruktúra-fejlesztési beruházásának állapotáról.

14:05 Rendkívül nehéz anyagi körülmények között végzik a munkájukat, mondja Pál Attila. Spórolni szerződés módosításokkal tudtak.

A klinikai központ 9 éves informatkai rendszerét fel kéne újítani, teszi hozzá.

814 millió "zárolást kapott" az egyetem novemberben, ebből 300 millió érinti a klinikai központot.

14:03 Folytatjuk! Pál Attila ,a Szent-Györgyi Albert Klinikai központ elnökének előadása következik az egészségügyi integrációról.

12:36 Botka László tájékoztatta a sajtót a döntés után. Elmondta, hogy a közgyűlés jobboldali többsége 15-14 arányban azonnali hatállyal felmentette Bátyai Edinát és határozott arról, hogy pályázatot ír ki az állására, egyúttal az igazgatói feladatok ellátására december 2-val Juhász Péter helyettest bízza meg ideiglenesen február 15-ig.

Botka hangsúlyozta, nem írja alá a közgyűlési határozatot, emiatt 15 napon belül rendkívüli közgyűlést kell öszehívni. Ha a jobboldali többség, akkor is megszavazza Bátyai leváltását, akkor a jogszabályok szerint hatályba lép a határozat.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Szabadtéri Játékok igazgatója pártpolitikai érdekeknek esett áldozatul, "szégyen"-nek, "méltatlan"-nak és "elfogadhatatlan"-nak nevezte az eljárást. Kiemelte, valamennyi színházi-szakmai szervezet tiltakozott. Művészek ideológiától és pártállástól függetlenül ítélték el a történteket (Szörényi Levente, Bródy János). Ha betartják a pályázattal kapcsolatos határidőket, akkor leghamarabb március végére, április elejére lehet új igazatója a Szabadtérinek, mondta.

A Fidesz halaszthatatlanként hozta fel a Bátyai-ügyet, de rendes felmondással menesztették az igazgatónőt, akinek egyébként jövő ősszel járt volna le a mandátuma, tudtuk meg. 

Leváltják Bátyai Edinát

12:26
Ebédszünet következik. Kettőkor folytatjuk.

12:21 15-14 arányban úgy döntött a közgyűlés, hogy meneszti Bátyai Edinát. Emellett a testület úgy határozott, hogy december 2-val a Szabadtéri vezetésével Juhász Péter helyettest bízza meg.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:44 Zárt üléssel folytatódik a közgyűlés.

11:41
Név szerinti szavazás arról, hogy napirendre tűzik-e Keresztúri visszahívását. Botka László igent mond, Keresztúri Farkas Csaba tartózkodik, Szentistványi István igennel szavaz, az MSZP is, a Fidesz frakció tagjai tartózkodnak. Nem kerül napirendre az előterjesztés.

11:40 Gyimesi László minden jóakaratú szegedit vár holnap a Stefánián délután fél ötkor a Lidicei emlékműnél egy néma megemlékezésre a nácizmus ellen.

11:38 Keresztúri Farkas Csaba kéri mondják a szemébe, ha úgy gondolják, náci.

Botka László szerint az a párt, ami származása alapján írná össze az embereket, az náci. Ennek ellenére nem gondolja, hogy Keresztúri egységes ezzel az ideológiával. Lehet, hogy rossz helyen ül.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


11:30 Keresztúri Farkas Csaba reagál. "Le fogom fűzni a konzekvenciákat" - mondja. Belekeveredett egy kocsmai verekedésbe, ezt próbálják rásütni. Elmúlt 40 év a terítéken.

Hüvös László emlékezteti az "erkölcs bajnokait", hogy Pászti Ágnest választási csaláson érték, jogerősen elítélték, de senki nem szavazott a tanácsnoki tisztjének elvételéről. " Ebben az ügyben egyébként nem kívánok állást foglalni".

Botka László szerint ez a kisebb garázdaság, amit most elkövetett, Pászti Ágnes esete ráadásul teljesen más volt. Mindaemellett érdekesnek tartja ezt a védelmet, hiszen holnap Rogán Antal, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon együtt vesz részt egy nácizmus elleni rendezvényen. (Ismert: Gyöngyösi, jobbikos képviselő a parlementben a zsidó képviselők összeírását kezdeményezte.)"Önöknek nem szóltak?" - kérdezi a  polgármester.

11:26 Tóth Károly (MSZP) emlékeztet, hogy itt 29-en ők mind különfélék, de egyben biztos, hogy ha ilyet követtek volna el, ide nem tennék be a lábukat. Keresztúri Farkas Csabának le kell mondania, nem csak azért mert nagy szerepet vállalt a cégvezetők meghurcolásában, hanem mert folyamatosan hazudott és beismerte a garázdaságot.

Elfogadjuk, amit tett vagy elítéljük ?- ez itt a kérdés.

11:23 Keresztúri Farkas Csaba ügyével folytatjuk. Kozma József (MSZP), aki tegnap ott volt a jogászbálon, szeretné ha mielőbb megtárgyalnák a témát, hisz bebizonyosodott, hogy a vádak igazak. Keresztúri Farkas Csaba beismerte tettét és ezzel azt is, hogy mindeddig hazudott. A közgyűlés becsületének visszaállítását kéri.

11:22 Szavaznak a képviselők. A közgyűlés 15 igen szavazattal úgy döntött, hogy vitázni akar a kérdésről.

11:20 Utolsóként szól hozzá a témához Gyimesi László. Az SZKT ma több utast szállít, mint a Volán és hatalmas a vesztesége.

11:26 Kalmár Ferenc szerint is parttalan a vita. Nagy Sándor úgy tesz, mintha nem tudná, hogy felmérést végeznek a városban, melynek alapján meg lehet határozni, hogy min kell változtatni. De csak februárban, mondja.

11:16 Nagy Sándor: "Szerintem akkor már ne is tárgyaljuk". Komikus egymásra-és visszamutogatásról beszél. Mindenki felel a korábbi szavazataiért! A Fidesz frakció tagjai hangosan zúgolódnak, bekiabálnak.

11:15 Még két felszólaló és hamarosan talán szavazhatnak is róla, hogy meg akarják-e vitatni a kérdést, mondja a polgármester.

11:11 Póda Jenő előre megmondta, hogy fenntarthatlan pályára fog állni a szegedi tömegközlekedés. Azt is megmondta, ha kapnak is pénzt az EU-tól, az üzemeltetés, akkor is túl nagy terheket ró majd a városra. Szép a 30 milliárdos villamos beruházás, de egyre gyakoribbak lesznek a problémák a jövőben is, figyelmeztet.

11:07 Gyimesi László helyesbít és magyaráz. Most már teljes a zavar, mindenki máshogy tudja, hány járművet vontak ki, mennyit vettek, mennyi közlekedik pontosan és hányan dolgoznak az SZKT-nál.

Botka László tizedszer jelzi, nincs értelme a vitának, mert nincs 153 millió forintja az önkormányzatnak.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

11:04 Szentgyörgyi Pál (MSZP) szerint Tóth István Tibor irodája a saját képeivel van kitapétázva. A lényeg: Tóth csúsztat vagy nem ért a vezetéshez. Úgy gondolja, az igazgató úr fáradt, pihenésre van szüksége.

11:00 Továbbra sem szavaznak a napirendről. Nagy Sándor szerint a felelős nem egy misztikus tulajdonos, amiről úgy érzi, Gyimesi beszél, hanem maga a Fidesz-KDNP frakció.

10:59 Solymos László kikéri magának, hogy ő a felelős Tóth István Tibor szerződés aláírásáért (bevétel megosztási szerződés a Volánnal)

10:56 Kalmár Ferenc "nyolcévezik" : Botka a Gyurcsány kormány intézkedéseit is megszavazta, mondja.

Kevesebb pénzből gazdálkodik ma az SZKT, mint négy éve, mégis spórolgatnak. " A korrektséget be kéne tartani"- mondja.

10:51 Tóth István Tibor , az SZKT igazgatója kapott szót. Az önkormányzat a felelős, ő csak aláírt, mert muszáj volt. Ráadásul minden jármű jobb állapotban van, mint volt.

A polgármester a feljelentgetésre emlékezteti. A jövő éves költségvetés teljes egészében szünteti meg egyébként a tömegközlekedési normatvát, úgyhogy nem ez lesz a legnagyobb probléma, mondja.

10:50
Ha itt lenne Bátyai Edina, akkor természetesen megszavaznák, hogy szót kapjon ő is, mondja Haág Zalán.

10:45 A 2-es villamos nem okoz többletköltséget, hisz kevesebbe kerül, mint a buszok, amiket kiváltott, mondja Botka. "Szálljanak már le a 2-es villamosról!"- mondja. Gyimesi javaslata egyébként is jogszabályellenes, mert nem ír forrásról. De amúgy sincs pénz.

Gyimesi kéri, hogy hallgassák meg az SZKT igazgatóját.

Botka László: Ez a pénz akkor sem létezik, ha megszavazzák - jogszabályellenesen -, akkor sincs.

10:49 Gyimesi László (Fidesz-KDNP) szerint félretájékoztatták Nagy Sándort. Megköszönhetjük például, hogy közlekedtetik a 2-es villamost, mert ezért egy fillért nem kap az SZKT.  De még ezen kívül is rengeteg többletkiadássl kell számolnia a Kft.-nek. Az önkormányzat, mint megrendelő kevesebb pénzt ad, mint feladatot, mondja.

10:39 Nagy Sándor szerint ez a cégvezető váltás (SZKT) sikerült a legrosszabbul, bár nagy a verseny az IH-val. Bizonyították már, hogy nem alkalmasak a vezetésre. Természetesen, mondja, a tömegközlekedés lezüllesztésében segíti őket a Fidesz-KDNP.

Ez nem sürgősséget megalapozó helyzet, mondja.

10:35 Solymos László szerint semmi nem indokolja, hogy még 153 milliót szavazzon meg a közgyűlés a SZKT-nak.

Mózes Ervin törvényességi megjegyzést fűz a témához. Nem alapozza meg a sürgősséget, hogy a közlekedés közérdek. Elfogadott üzleti terven való változtatáshoz csak úgy lehet előterjesztést fűzni, ha forrást is megjelölik.

Botka László: Nincs erre pénz.

10:35 Minden sürgősségi indítvány napirenden.


Nátyi Róbert felelőssége fel sem merül

10:32 Folytatjuk. Napirendre kerül-e Kohári előterjesztése a Szabadtéri ügyében? 15 igen szavazattal tárgyalja a közgyűlés.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

10:22
Szünet.

10:18 Kalmár Ferenc szerint Botka szellemisége miatt veszít ennyit a város. Mindig szegény jobb oldalt gúnyolják. Ráadásul Bátyai Edinát is pályáztatás nélkül nevezte ki a polgármester.

Botka: "Ezek szerint miattam ilyen a szegedi Fidesz."

10:16 Botka László: Egy valami biztos volt a Szabadtérin-néző. Egyébként, kérdi Kohári Nándort, felhívta már a barátját, nehogy a sajtóból tudja meg, hogy pályáznia kell? Ilyet egy baráttal nem illik tenni. 

10:10 Juhász Gyula szerint a cég működésével van probléma, gazdaságilag. Szerinte komoly a baj, 126 milliós veszteséget emleget.
Botka szerint nincs veszteség, a társasági adó bevétele - 130 millió forint- ugyanis majd csak decemberben érkezik. Ráadásul 30 millióval csökkentette a Fidesz a támogatást. "Nem igaz"- kiabálnak be  a képviselők.

10:09 Keresztúri Farkas Csaba kérdezi pályáztatással nevezték-e ki Bátyai Edinát. Nem kaptunk választ.

10:03 Kohári Nándor Benyik György plébános levelét olvassa fel a sokat emlegetett installációval kapcsolatban, amely a keresztény lelkületűek megsérétéséről szól. Demagógiát emleget.

Álszentek a Fidesz érvei, mondja a polgármester. A művészeti vezető, Nátyi Róbert felelősségét fel sem vetették. Sőt, állítja Botka, biztosították róla, hogy a továbbiakban is végezheti a munkáját.

10:00 Keresztúri Farkas Csaba a demokráciát emlegeti. Nagyon jó rendezőnek és színésznek tartja Alföldit, de nem támogatja. Nem fog ebbe beleszólni, maximum nem szavazza meg a produkció szerződésére vonatkozó előterjesztést.

Újra "szégyelljék magukat" a polgármestertől.

9:59 Kormos Tibor szerint sem jó Kelemen Csaba programja.

9:55 Solymos László megdöbbent Haág Zalán és Kohári Nándor hozzászólásain. Szerinte a szerdai ülés a produkciókól is szólt, nem igaz, amit korábban Kohári Nándor mondott. Kelemen Csaba, Kohári barátja szerinte nem megfelelő választás. Komolyan gondolják, kérdezi a két fideszes képviselőtől, kétszer is.

9:53 Szentistványi István szerint elemi kötelessége a közgyűlésnek a nyilvánosság tájékoztatása,  Szabadtéri ügyben is.

9:52 Juhász Gyula ügyrendi javaslatot tesz: fél öt és fél hat között szünetet szeretne, hogy részt vehessen egy tápéi rendezvényen. Ezt sokan tartják viccesnek.

9:49 A közgyűlés a vitát nem zárta le, hamarosan zárt ülésen döntenek.


Bátyai Edina a terítéken

9:48 Botka László Szeged nevében határozottan tiltakozik. Lesz-e zárt ülés, ez itt a kérdés...

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


9:45 Haág Zalán (Fidesz-KDNP) a valódi problémákról beszélne. Lezárná a parttalan vitát. Javasolja, most tárgyalják zárt ülésen a kérdést.

9:40 Botka László szót ad Kohárinak, a " jobbik-fidesz baráti-politikai mutyijának" nevében. Kohári Nándor szerint a polgármester mocskolódik. Neki mindenesetre megrendült a bizalma Bátyai Edinában, de elfogadja, hogy pályázatot kell kiírni. Kéri az előterjesztés tárgyalását.

Benne nem merült fel, hogy az István a király produkcióba beleszóljon. Tudatos hisztériakeltésnek nevezi a történteket.

Botka László kéri, hogy most hívja fel a barátját és mondja el neki, hogy így nem lehet igazgató, pályáznia kell. Szégyellje magát, szólítja fel Kohárit. Ő is, érkezik a válasz a sorok közül.

9:39 Solymos László alpolgármester javasolja ne tárgyalják a Szabadtéri ügyét. Baráti-politikai mutyinak nevezi a történteket.

9:36 Kormos Tibor (Szabad Város Egyesület). A Sasvári Sándorral és Kelemen Csabával való találkozásáról mesél. Sasvári azt mondta neki, meséli, Kohári Nándor barátjának hívására érkezett ide.

9:31 A sürgősségi indítványokról szavaznak. Mózes Ervin , címzetes főjegyző törvényességi észrevételt fűz , amit írásban is beadott, a Szabadtéri igazgatóváltásának ügyéhez. Az előterjesztés durván szembe megy a törvénnyel, a pályáztatás kötelező és hónapokat vesz igénybe. Javasolja, ne tárgyalják.

Tóth Károly is szégyenletesnek tartja a szerdai eseményeket. A Szabadtéri ellen szakmai érveket senki sem hozott fel, ő mellette szólna. Sorolja a díjakat, elismeréseket. Ha mindenki aláírta a táblát (Védjük meg a Szabadtéri a politikai önkénytől), akkor csak szakmai alapon lehet váltani. Várja az érveket. "El a kezekkel a Szabadtéritől!"

9:28 Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) is visszavon. Farkas László (Fidesz) kéri a Százszorszép Gyermekház szórakoztató tevékenységének visszavonását. Botka László szerint ez így értelmezhetetlen, módosítót kellett volna benyújtania.

9:26 Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) visszavonja az önkormányzat költségvetésének végrehajtási szabályairól szóló előterjesztését. Kéri, a következő közgyűlésen tárgyalják.


Napirend előtt

9:22
A napirend megszavazása következik. A polgármester a sürgősségi indítványok ismertetésével kezdi. Személyi változásokról beszél: a már ismert szabdtéri botrány és a "náci párt" -ot érintő lehetséges váltásról.

9:19 Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) jelentkezik, a közgyűlés megadja a szót. Személyeskedésnek érzi az eddig elhangzottakat. Pályázat kirására tesz javaslatot a Szabadtéri igazgatói posztjára.

9:18 Szentistványi István (LMP) szintén a Szabadtéri ügyéhez szól hozzá. A művészetnek része a provokáció, utal a napokban botrányt okozó installációra. A képmutatás okoz kárt a kereszténységnek, ahogy sokszor viselkednek a közéletben.

A szegedi közgyűlés december elsejei ülése képekben. Fotó: Karnok Csaba

9:11 Súlyos szmsz sértésnek nevezi Nagy Sándor hozzászólását Póda Jenő (Fidesz-KDNP), hisz napirenden van a Szabadtéri kérdése. De most főként az adósságcsapdáról beszél, melyben szerinte Szeged vergődik. Szeged a kormány segítségével szabadul meg adósságától, véli. Azt mondja a kormány az adósság harmadát vállalja át. Botka László meg van lepve, ő úgy tudja minimum  40 százalékot visz el az állam.

9.08 Tóth Károly (MSZP) az oktatás átszervezéséről beszél. Szeged iskolaváros, mondja, küzdeni fogunk azért, hogy megőrizzük az értékeket, félő, hogy sokszor kell majd a hangukat hallatni.

9:05 Megkezdődött a közgyűlés. Nagy Sándor (Szabad Város Egyesület) napirend előtt szólal fel. Meghatónak és felemelőnek nevezi azt, ami tegnap a REÖK előtt történt. A terembe belépve egyébként egy tábla fogadja az embert "Védjük meg a Szabadtéri Játékokat a politikai önkénytől", tele aláírással. A Fidesz frakció tagjai is aláírták a táblát. A sorokban nagy a zúgolódás, Botka László polgármester csendre inti a képviselőket.

08:50 Sokak szerint puskaporos hangulatú és maratoni hosszúságú lesz a mai szegedi közgyűlés, amelyen egyebek mellett a város jövő évi költségvetési koncepciójáról, az SZKT 153 millió forintos többlettámogatásáról, az önkormányzati cégvezetők prémiumfeladatairól és Bátyai Edina, a szabadtéri játékok igazgatójának menesztéséről döntenek a képviselők.

Olvasóink írták

200 hozzászólás
 • 200. surjana 2012. december 03. 16:08
  „Emberek! Megkezdődött a tisztogatás. A kisemberek hatalomhoz jutnak pártszinten. Mi lesz itt?”
 • 199. dondongó 2012. december 03. 14:33
  „Végre megint felkapta a zorrszágos média szerette Városunkat. Mármint a taplóbbik részét.:-)”
 • 198. macs 2012. december 03. 11:49
  „148. vélemény,
  azért elgondolkoztató, erre a kérdésre* adott válaszod:
  "Ha ennyire hiányzanak a kiállított tárgyak gyárts magadnak!
  Tányérod és alapanyagod van?!"

  *Győrffy László inkriminált alkotását a székesfehérvári Szent István Múzeumban rendezett retrospektív tárlaton is kiállították. Ott nem zavarta a városi és egyházi méltóságokat, legalábbis nem záratták be a kiállítást, és nem rúgták ki a múzeum vezetőit, pedig Székesfehérvár Prohászka Ottokár városa. Miért?”
 • 197. Olajfa14 2012. december 03. 10:57
  „199.200. Mi a szégyen? A következő választásokon a fidesz/jobbik koalíció kerül a politika szemétdombjára, mert Komócsin óta nem követett el a baloldal annyi hibát, gyalázatos döntést, mint két év alatt a se nem nemzeti, se nem jobboldali, se nem polgári, se nem keresztény fidesz és jobbik szövetség. Kohári neve sem kerül Szeged kultúrájának az arany lapjaira. Akit ide akar hozatni, nos - súlytalan, szagtalan valaki.”
 • 196. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. december 03. 10:50
  „Beszéltem győri, pesti, fehérvári ismerősökkel és egy véleményen voltunk abban, hogy nincs ilyen ballibsi város az egész országban, mint Szeged.Szégyen....”
 • 195. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. december 03. 10:39
  „Remélem a következő választások után egy ballibes képviselő sem marad a városházán, a szolnoki mehet haza.”
 • 194. margot 2012. december 03. 08:06
  „Ennyi szarrágó embert egy rakáson a közgyűlésben nem igen látott az ember. Nézve a felszólalásokat a város ügyeinek hozzá szólásait kinyílik a bicska a zsebembe. Én volnék a polgármester feloszlatnám a közgyűlést és azok a képviselők akik eddig a város ellen voltak azoknak szeged ne adjon munkát. Ha kell erőszakkal ki kel zavarni a városból ezek a FIDESZ és KDNP, JOBBIKOS képviselőket, ha ez nem megy őket kell őket vadászni.”
 • 193. ikszy 2012. december 02. 21:45
  „Meg lehet figyelni, hogy a szegedi közgyűlés is kezd hasonlítani a miskolci Avas lakótelepre. Ott fenemód elszaporodtak a patkányok. ...”
 • 192. Olajfa14 2012. december 02. 21:09
  „Egy tarsasagban arrol beszelgetunk, hogy a 2014-es elszamoltatasnal hanyan kerulnek bajba a fideszesek kozul. Nem artana elolvasni a jegyzo ur eszreveteleit a premiumosztas miatt. Ezt az eloterjesztest hutlen vagy hanyag kezelesnek nevezi a btk. Egy forint megtakaritasra nem lehet ot forint premiumot kiirni. Vajon lesz, aki ket het mulva buncselekmeny gyanuja miatt megteszi a feljelentest? Jobb lenne nem megszavazni ezt a disznosagot. Ugyanez vonatkozik a Batyai ugyre. Ki kell fizetni egy evet. Nem lenne jobb a megbizatas lejartara kiirni a palyazatot? Ennyire fontos egy tobb mint gyenge szineszt idehozni igazgatonak? Legalabb fajsulyos es nem sulytalan lenne a puccsban szereplo jelolt ur...”
 • 191. Olajfa14 2012. december 02. 20:56
  „A mai budapesti, Kossuth teri tuntetes utan erdekes lesz, ha ket het mulva a fidesz a jobbik szavazataval akarja az igazgatonot levaltatni es a mutyi premiumokat kifizettetni... Bravo Polgarmester ur az alairasok megtagadasaert. Ket het mulva osszeno a ket szelsoseg... Osszeno?!”
 • 190. kormoska 2012. december 02. 20:43
  „Véleménykülönbség persze lehet a jobb és baloldali képviselők között,ez így normális!De hogy ennyire másként lássanak dolgokat,másként értelmezzenek törvényeket,másként számolják a számokat ez érthetetlen.
  Valakinek nagyon nincs igaza,szerintem inkább egyéni és anyagi érdekek ütköznek.
  Mintha a két oldal(és főleg a jobboldali képviselők)egy párhuzamos univerzumban élnének.......,többségük nem érzi át sem tetteiben sem gondolataiban hogy 172 ezer ember mindennapjairól döntenek!!
  Az biztos,hogy legtöbbjük tökéletesen alkalmatlan a mostani közgyűlés inkább egy elvadult lakógyűlésre hasonlított!Mindenki a saját(és pártja)álláspontját szajkózta,de még véletlenül sem engedett.
  Folytatás 15 napon belül.De minek?”
 • 189. wg62 2012. december 02. 19:38
  „Csak 2 hozzászólás volt 3 óra óta?!?

  Na, ezért nem olvassuk a Délmagyart!

  További jó munkát!”
 • 188. tucat 2012. december 02. 18:45
  „191. baba60
  Figyelemre méltó, az írója lényeglátását bizonyító bejegyzés, amely világossá teszi, sok egyéb mellett azt is, hogy attól, hogy a Zembereket totál hülyének nézik, még nem lesznek azok.
  Itt egy ikonnak kellene szerepelnie: barátságosan laza ököl, felfelé mutató hüvelykujjal (= tucat kedveli ezt). :)

  Testet-lelket melengető, szép estét és nyugodt éjszakát!”
 • 187. baba60 2012. december 02. 18:02
  „Józsi!
  Mint fideszes képviselő szégyenkezz, mert Te is megélhetési "politikus" vagy, ha az ablakpucolásból (fidesz székház ablaka) előre léptél képviselőnek, mert így 4 évig nem kell az alig működő kisállat kereskedésedből élni. A Te fiad is amerikába él és nemdolgozik, de haza se jöjjön, mert itt olyan jó élni, igaz? Kapaszkodj csak a székedbe, mert utána úgy is Szőregen át fognak a választóid kergetni. Nincs a városnak pénze, de Ti még az üres kasszából is szeretnétek a barátoknak juttatni. Mi az a magasztos és kiemelkedő munka amiért a felsorolt városi cégek vezetői a fizetésük mellé jutalmat is kell, hogy kapjanak. Ez a választók képviselete szerinted? Csúnya, de nagyon csúnya végetek lesz, és Kárász u. csak lapos kúszásba fogsz közlekedni, higgy nekem. Még csak hidd el magadról, hogy POLITIKUS vagy, mert ez a jó és melengető érzés, hogy mások sorsáról és megítéléséről (persze hozzá nem értéssel) egy gombnyomással tudsz dönteni, rövid ideig fog tartani. Szégyenkezz,ha tudsz, de nagyon. nagyon”
 • 186. Figyelő 2012. december 02. 15:14
  „Ami a tornyos házban történik, az önmagát minősíti!
  Ez nem más mint egy rossz cirkuszi előadás, ócska pártpolitikai cirkusz, Szeged városának semmibe vétele!
  Ezek az ebben a házban acsargó "képviselők" még viselkedni sem tudnak!
  Szégyen, hogy magukat szegedi, önkormányzati képviselőnek tarthatják, mondhatják, és ez igaz a szegfűre és a narancsra is!

  A fentiektől, külön!
  A szegedi, a közösségi közlekedést igénybe vevő polgárok, a dolgozók, a tanulók és a nyugdíjasok megkapták a "karácsonyi ajándékukat" a Bohács - Kalmár - Tóth triótól!
  Megkapták, az SZ.K.T. - és kifejezetten az SZ.K.T. - JEGY ÉS BÉRLETÁRAINAK EMELÉSÉVEL, MÉG AKKOR IS HA A SZEGEDI BÉRLET A POLITIKUSOK ÁRUKAPCSOLÁSÁNAK EREDMÉNYEKÉNT ÖSSZEVONT!
  Igen, megkapták, mert megszavaztatták az áremelést!
  Az emelés következtében az SZ.K.T. hányad miatt az áremelés jóval meghaladja az országos infláció szintjét, azaz meg fogja közelíteni a 25 % - ot!
  Bohács - Kalmár - Tóth "urak" igazából "köszönjük", főleg annak a tudatában, hogy önök ingyen, bérmentve utazhatnak!
  Ingyen, mert a maguk és a családjuk potyautazásait is velünk fizettetik meg!
  Az SZ.K.T.- tól kiszivárogtatott információ alapján ezzel még nincs vége!
  A Tóth a barátai az őt kineveztető párt oltalma alatt, védelme alatt tervezi, tervezteti a a menetrend további kurtítását, azaz a járatok számának ritkítását!
  A tervezet szerint lesznek olyan járatok amelyek napközben óránként kettő alkalommal, este meg egy alkalommal indulnának a végállomásról!
  Igazából kezd összeállni, hogy az SZ.K.-T. - t és annak igazgatóját fel kell jelenteni tisztességtelen haszonszerzés miatt! Igen, jogtalan haszonszerzés miatt, mert a jegyek és a bérletek ára nem áll arányba az értük nyújtott szolgáltatással!
  Hadd tudja meg a Tóth, hogy milyen amikor feljelentenek valakit!”
 • 185. le-gott 2012. december 02. 14:53
  „187. papika56 2012.12.02. 14:39

  "A szegedi fidesz --a város ellenségei !"

  Ha ezekről ez a sommádod , kíváncsi volnék , hogy akkor Botka mit érdemelne ?!”
 • 184. laca74 2012. december 02. 14:47
  „Élöben a TV-n kersztül nem szabad nézni ha csak nincs otthon egy felesleges összetörhetö készülék...”
 • 183. papika56 2012. december 02. 14:39
  „Én ha Botka helyében lennék : az ülés után oda mennék minden fideszeshez és jobbról..balról akkora pofont adnék nekik, hogy a másikat a fal adja .
  A szegedi fidesz --a város ellenségei !
  NE TÖRÖLJ ´´”
 • 182. THK 2012. december 02. 14:15
  „183. la-za,
  azon az előadáson nem - a következőeken azonban nagyon is!
  (sokszor elhangzott már, h jelentős részben az előadások előtti napokon veszik a jegyeket, éppen azért, mert nem akarnak vakon előre ennyi pénzt kiadni, megvárják a véleményket)”
 • 181. DMagóg 2012. december 02. 14:14
  „A Ptk. 5.§ (1) bekezdése szerint ,,a törvény tiltja a joggal való visszaélést". Ugyanezen § (2) bekezdése pedig kimondja, hogy ,,joggal való visszaélésnek minősül a jog gyakorlása, ha az a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányul, különösen ha a nemzetgazdaság megkárosítására, a személyek zaklatására, jogaik és törvényes érdekeik csorbítására vagy illetéktelen előnyök szerzésére vezetne".”
200 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milla Szeged: Kérdezzük a képviselőket!

A Milla szegedi csoportja a pénteki demonstráció után felháborítónak tartja a mai közgyűlésen… Tovább olvasom