Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi közreműködés az év startup projektjében

Szeged - 54 óra alatt hozott létre egy mobiltelefonokra letölthető alkalmazást az ARYS csapata, amelynek egyik tagja a szegedi Minkó Mihály. Az alkalmazással megnyerték az országos startup versenyt.
– Ha például a TIK előtt sétál valaki, és megtetszik neki az épület, hagyhat róla egy feljegyzést a virtuális térben. Aki használja az általunk fejlesztett alkalmazást, az letöltheti az üzenetet, megnézheti, hogy mit írtak mások az adott helyszínről – mondja Minkó Mihály arról az okostelefonokra letölthető alkalmazásról, amellyel ő és csapata nemrég megnyerte az országos startup versenyt.

A múlt héten Budapesten rendezett megmérettetésen 13 csapatnak 54 óra alatt kellett megterveznie és bemutatnia egy startup projektet. A verseny végén zsűri bírálta el az ötleteket, Mihályék kapták a legtöbb voksot.

Minkó Mihály telefonjával a TIK előtt. Még dolgoznak a végleges alkalmazáson. Fotó: Karnok Csaba
Minkó Mihály telefonjával a TIK előtt. Még dolgoznak a végleges alkalmazáson. Fotó: Karnok Csaba

Mi a startup?

A startup jelentése eredetileg kezdő vállalkozás vagy projekt, napjainkban főleg azokat a frissen induló cégeket, projekteket hívják így, amelyek az informatikai ágazatban kívánnak működni, egyetlen sikergyanúsnak ígérkező ötleten alapszanak, és minimális kezdőtőkével, de hatalmas lelkesedéssel bíró fiatal alapítókkal, ötletgazdákkal rendelkeznek, legfőbb jellemzőjük a bizonytalanság.

– 5 fős csapatunk alapító tagjának barátnője New Yorkban él. Őt kértük meg, hogy készítsen egy egyperces videót a városban. Ezen keresztül mutattuk be a többieknek az alkalmazást. A lényege az, hogy egy valós térben található pontra tudunk virtuális üzeneteket címkézni, amelyeket megoszthatunk barátainkkal, hogy csak ők lássák, vagy nyilvánossá tehetünk bárki számára, aki arra jár – magyarázza a szegedi fiatalember, aki elsősorban a felhasználói felület megjelenéséért felel.

Az alkalmazást még nem tették elérhetővé, dolgoznak a részleteken, egyelőre csak azt mutatták be a versenyen, hogyan fog működni. Sikerük óta már több megkeresést kaptak, Washingtonból is jelentkezett egy kreatív ügynökség, amely együttműködne a további fejlesztésekben. Minkó Mihály azonban azt mondja, még legalább egy év kell arra, hogy tökéletesítsék az alkalmazást. Egyelőre például nem minden okostelefon operációs rendszerén fut. Az informatikus szerint még rengeteg munkája lesz a csapatnak.

– Bárkinek ajánljuk, de különösen hasznos lehet művészeknek, tervezőknek. Az alkotó megmutathatja például plakátjait az utcán, hogy hogyan nézne ki abban a konkrét térben, valamint írhat hozzá néhány soros összefoglalót – emeli ki Mihály.

Első sikerük után jelenleg a következő megmérettetésre koncentrálnak, ARYS néven futó alkalmazásukat a 250 projekttel futó nemzetközi Global Startup Battle elnevezésű versenyen is elindították. A legjobb projektre bárki szavazhat az interneten.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: nem a közt hallgatják meg

Az LMP már korábban is sérelmezte, hogy évről évre a városvezetés jelöli ki a témát a közmeghallgatáson. Tovább olvasom