Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Szegedi kutató fotója egy nemzetközi szaklap címoldalán

Szeged, Genova - Egy nemzetközi, tudományos szaklap novemberi címlapján szerepel Beke Szabolcs fotója. A Szegedről elszármazott kutató mikroszkópos képe egy olyan implantátumot ábrázol, amelynek lézeres előállításán dolgozik csoportjával.
A Journal of the Royal Society Interface novemberi száma egy Szegedről elszármazott fiatalember, Beke Szabolcs fotóját tette címlapra. A legrégebbi brit tudományos társulat, a Királyi Természettudományos Társaság szaklapjának borítóján egy implantátum mikroszkópikus képe szerepel majd. Előállításával és alkalmazásával kapcsolatban évek óta folynak kísérletek – a kutatás most nemzetközi nyilvánosságot kap.

– A genovai Olasz Technológiai Intézetben másfél éve folynak a kutatások. Én egy 3 éves japán kutatómunka után tavaly pályáztam erre a projektre – mesélte Beke Szabolcs. – Lézerrel hozunk létre implantátumokat, amelyek a szervezetben lebomolva gyakorlatilag eltűnnek. A beültetett sejteket viszont hátrahagyják, ezáltal segítve a szervezet regenerálódását. Kutatásaink jelenleg elsősorban csontsejtek bevitelére irányulnak. Célunk egy olyan módszer kidolgozása és tökéletesítése, amely lehetővé teszi az implantátumok gyors, precíz és megbízható gyártását. A lézer erre tökéletes eszköz.

Beke Szabolcs
Beke Szabolcs

Hajszálnyi pórusokat fotózott

A címlapképen látható pórusok 55 mikron szélesek, ami nagyjából a hajszál vastagságának nagyságrendjébe esik. A csontsejtek számára ezek a pórusméretek a legkedvezőbbek, mivel ezekbe a pórusokba behatolva, osztódva majd terjeszkedve a sejtek kialakíthatják saját hálózataikat, majd pedig a beültetés után a szervezet csontsejtjeivel tudnak összekapcsolódni.  

Évente 2,2 millió csontsejtbeültetést végeznek világszerte, amely a vérátömlesztés után a második leggyakoribb transzplantációs eljárás. A beültetésre váró betegek egészségügyi ellátása horribilis összegeket emészt fel, így az implantátumok gyors legyártása kulcsfontosságú mind a betegek, mind az egészségügyi ellátás költségeinek szempontjából. A magyar résztvevővel zajló kutatások csontsejtek bevitelére irányulnak, de további sejtekre is szeretnék kiterjeszteni a közeljövőben.

– Az implatátumot sebészeti úton lehet bejuttatni a szervezetbe. Jelenleg állatkísérletek folynak. Hogy mikorra lehet belőle gyakorlati, egészségügyi humán alkalmazás, azt egyelőre nem lehet tudni. Hasonló kutatások egyébként folynak még világszerte, más eljárásokkal. Mi a meglévő módszereknél jobbat akarunk és fejlesztünk – mondta Beke Szabolcs. – Kutatásaink valódi újdonsága az implantátum anyagának megválasztása és annak az itteni laboratóriumokban történő szintézise. Újdonság továbbá a lézer hullámhosszának megválasztása és maga a lézeres technika. Ez a három dolog együttesen vezetett jelentős fejlődéshez, ami miatt a neves szaklap érdemesnek találta arra, hogy címlapon foglalkozzon vele.

Olvasóink írták

 • 6. Lucia 2012. október 13. 18:36
  „Gratuláció Pászti Ágnesnek! Az Ő egyetlen fia! Élete legjobb teljesítménye!”
 • 5. helsinkirokker 2012. október 13. 18:07
  „Hajrá Szabi! Örülünk a hírnek.”
 • 4. bambinaXX 2012. október 13. 13:10
  „3. Egyetértek. Biz. eljárásokat CSAK külföldön lehet elsajátítani - ami nem baj, csak azt a tudást jó lenne hazahozni, amihez kell ugye eszközpark is.. Nálunk (is?) viszont igen nehézkes a pályázati rsz., önerőre meg nem futja.. Szükség lenne cégekre, amelyek elő tudják teremteni a kutatáshoz szükséges összeget, és ITT le is gyártanák az adott terméket. EZ egy kiváló jövőkép lehetne. "Tudásmanagement"-ben viszont nem vagyunk túl jók..”
 • 3. Hatt 2012. október 13. 12:19
  „Lehet azért ment el, mert nincs lézer! Kell az ide, csak el ne .....”
 • 2. Queenmargareth 2012. október 13. 11:34
  „elszármazott:(”
 • 1. X_Y 2012. október 13. 11:16
  „Majd a Hoffmanrózsa-projekt kiteljesedése után nem járkálnak magyar kutatók külföldre. Egyetem után elmennek a TESCO-ba árufeltöltőnek :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így készül a szegedi műjégpálya

Megújult hűtőrendszerrel vágott neki a szezonnak a Városi Műjégpálya Szegeden. Hogyan készül az 1800 négyzetméternyi jégfelület? Tovább olvasom