Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szegedi kutatók a budapesti tudományos világfórumon: a szuperlézer lett a példa

A szegedi szuperlézer megvalósítása példázza, hogy a tudomány nemcsak a versenyről, hanem az összefogásról is szól – hangzott el a Tudományos Világfórumon. Az SZBK ott jelen lévő kutatóprofesszorát, Dudits Dénes akadémikust, az MTA alelnökét kértük, összegezze benyomásait.
A világ tudományosságának központja volt a múlt hét második felében a Magyar Tudományos Akadémia budapesti székháza. A magyar kezdeményezésre immár ötödik alkalommal megrendezett World Science Forumon (WFS) 108 ország közel 650 kutatója, köztük szegedi tudósok is részt vettek.

Az együttműködés válasz a kihívásokra

A WFS szerint fel kell készülni a tudományos központok átstruktúrálódása jelentette kihívásokra azzal is, hogy növelik a kutatási együttműködések jelentőségét. Politikai döntéshozók is bekapcsolódtak a tanácskozásba. Köztársasági elnökünk, Schmitt Pál reflektorfénybe helyezte a szegedi szuperlézert, amikor hangsúlyozta: az ELI megvalósítása ékes példája annak, hogy a tudomány nem csupán a versenyről, de az összefogásról is szól.

– A klímaváltozás okozta problémák kezelése kiemelkedő szerepet kapott – összegzett a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatóprofesszora, Dudits Dénes akadémikus, az MTA alelnöke. – Így például az energia és a víz meghatározó szerepével is foglalkozott a Tudományos Világfórum. De megoldást keresett arra a problémára is, hogy a Föld 7 milliárdos népességéből 1 milliárd éhezik.

Külön szekció foglalkozott a géntechnológia kérdéskörével a következő WFS rendezvénynek otthon adó Brazília javaslatára – tudtuk meg az első magyar GMO-növény, az SZBK 1986-ban elért tudományos eredményét magáénak tudó kutatócsoport vezetőjétől. Dudits Dénes elmondta: új iparágak alapozódhatnak a géntechnológiára. Hosszú távon meg kell duplázni a világ élelmiszertermelését, és e kihívásra csak úgy válaszolhat az emberiség, ha minden technológiát felhasznál. Az olyan, mezőgazdálkodásra kiváló adottságokkal rendelkező országokban, mint hazánk is, a produktivitás és a termelékenység elvárt követelmény – a világ egésze szempontjából.

Olvasóink írták

  • 1. bambinaXX 2011. november 22. 08:08
    „de miért kell a Föld tartalékait kimeríteni?? miért kell annyi embert etetni, amennyit nem lehet? olyannal, ami nincs a természetben, amihez nem alkalmazkodott évmilliókon keresztül az emberiség..
    Védekezésre kellene inkább költeni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pecemántos munka a fafaragás

A Domaszéken élő Gál Imre amióta az eszét tudja, fafaragással foglalkozik. Tovább olvasom