Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Szegedi lány a legek útján

Szeged - A legek útjának is nevezik spanyol nyelvterületen a Ruta Quetzalt. A második legnagyobbnak tartott világnyelvet beszélők körében ritka adománynak számít bejutni abba a nemzetközi csapatba, mely egy hónapon át Spanyolországban, majd Latin-Amerika valamelyik országában túrákon fedezheti föl a természet szépségeit és saját magát.

– Két év spanyoltanulás után, 16 évesen, egyetlen magyarként negyvennapos túrán részt venni, kezet fogni a spanyol királlyal, túrázni Hispánia szívében és a panamai őserdőben: kivételes – értékeli tanítványa, Prém Alexandra teljesítményét Guba Eszter, a szegedi Tömörkény-gimnázium két tannyelvű spanyol tagozatának vezetője. Színes indiánkendő, a társak kézírását és jókívánságait őrző, nyűtt póló, a túra kalauzául szolgáló könyv – e tárgyakkal illusztrálja élete legnagyobb élményét, a Ruta Quetzalt Prém Alexandra, aki június 18. és július 27. közötti nagy utazásán felfedezte Spanyolországot és Panamát, de önmagát is.

Prém Alexandra akár egy könyvet is teleírna élményeivel
Prém Alexandra akár egy könyvet is teleírna élményeivel

Négyféle védőoltás

– Emberpróbáló feladat, most már tudom, mit jelent e kifejezés – értékeli a versenyt, a túrát és saját teljesítményét is Alexandra. – Négyféle védőoltás begyűjtése után érkeztem Madridba. Az ottani táborban is abban a sátorban aludtunk, amit másnaptól, mikor Panamába értünk, mindig magunknak kellett felállítani, lebontani, majd szállítani. A hat sátor lakóiból álló, 18 fős csapatokban a spanyolországi és latin-amerikai anyanyelvűek mellé európaiakat és ázsiaiakat is besoroltak.

Prém Alexandra (az első sorban balról) és csapata – egyetlen magyarként vett részt a „Ruta Quetzal
Prém Alexandra (az első sorban balról) és csapata – egyetlen magyarként vett részt a „Ruta Quetzal" expedíción

Az 525 fős társaságban 56 ország képviseltette magát. A civilizációtól elzárva, az európaiak számára szokatlan higiéniai körülmények között járták végig az egykori felfedezők útját. A naponta több konferencián megismerkedtek a latin-amerikai kultúrákkal és történelmi eseményekkel.

Honvágy és krokodilhús

– Gyötört a honvágy, hiányoztak a testvéreim – különösen az esőerdő mélyén, úgy is mondhatnám: a világ végén. De Panamából és Spanyolországból összesen csak háromszor volt alkalmam telefonálni. Nehéz volt megszokni a Panamát jellemző éghajlatot: kevés oxigén, magas páratartalom – említ néhány fonákságot Alexandra. – Bár bevállalósnak tartom magam, de a krokodilhúsból készült vacsorát nem kóstoltam meg. Néhányszor rosszul éreztem magam: folyton esett, vizes ruhában gyalogtúráztunk, a hátizsákot a fejünk fölé emelve keltünk át a folyón, és heteken át tusolni is csak hideg vízben lehetett, például egy tűzoltóautó vízsugarában, így végül megfáztam. A húsz panamai napon a rizs számított a fő eledelnek, kedvenc csemegémnek pedig a sült banán.

A panamai indián faluban szinte időutazás részesei lettek a diákok
A panamai indián faluban szinte időutazás részesei lettek a diákok

A gyönyörű, civilizációtól érintetlen táj, illetve a felhőkarcolók tövében a városi nyomor. Ezeket az ellentéteket ugyanúgy megtapasztalta a diákcsapat, mint az összetartozás és a barátság felemelő élményét, az egymásrautaltság és a fegyelem erejét.

Menekülés az indiánokhoz

– Pálmafák közé feszítettük ki a függőágyakat a Nombre de Dios (Isten neve) folyó menti kempingben, annyira nagy volt a hőség. Az előző napok esőzése miatt azonban hirtelen megáradt a folyó, éjfél körül fújtak riadót: csak a legszükségesebb holmit szedhettük össze, s már indultunk is – idéz egy éles helyzetet Alexandra. Az Emberá-törzs megismerése, az őserdő mélyén megbújó faluban eltöltött három nap az egyik legemlékezetesebb élmény marad Alexandra számára – a tízórás gyalogtúra, a sárdagasztás, a fáradtság ellenére is.

A spanyol parlament előtt az 56 országból érkezett diákok
A spanyol parlament előtt az 56 országból érkezett diákok

Királyi kézfogás

– Az uralkodó, I. János Károly és neje fogadta a Spanyolországba visszatérő népes küldöttséget. Nemzeti viseletben jelentünk meg, mindenkivel kezet fogott a király és a királynő – büszkélkedik a szegedi lány. E királyi kézfogáson kívül az is kifejezi a Ruta Quetzal súlyát, hogy José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnökkel is találkoztak a spanyol és spanyolul tanuló fiatalok, jártak a parlament épületében.

A sapnyol királyi pár előtt magyaros-pártás öltözékben pukedlizett, majd
A spanyol királyi pár előtt magyaros-pártás öltözékben pukedlizett, majd kezet fogott I. János Károllyal és nejével a szegedi Prém Alexandra

– Mi a legnagyobb élményem? – kérdez vissza Prém Alexandra. – Nehéz választani. Talán a panamai Chagres folyó partján, egy sziklaerőd melletti fotelszerű szikla? A milliónyi csillaggal beszórt égbolt? A nálam magasabb fűszálak között, a felfedezők emlékét idéző kalandtúra? A Panama-csatorna, aminek megérintettem a falát? A kakaógyár? A spanyolországi Mundo folyó nemzeti parkja? Vagy Toledó, esetleg Zaragoza? Nem: inkább a barátságok – néz a pólóra firkantott mondatokra Alexandra. Felolvassa-lefordítja az egyik legkedvesebbet, amit egy spanyol barát írt: „Van egy házad Valladolidban".

Ruta Quetzal

A szabadság jelképe a quetzal, ez a jellegzetes közép-amerikai madár, mellesleg Guatemala címerállata. A ruta jelentése: út. A Ruta Quetzal, a spanyol nyelvterületen élő diákok számára oly kívánatos, negyvennapos felfedezőúttal egyenértékű ösztöndíjat elnyerni kemény, többfordulós versennyel lehet. A szegedi Prém Alexandra „Az istennő megfigyelései" című dolgozatával nyerte meg a spanyol két tannyelvű középiskolák nemzetközi versenyének magyarországi fordulóját. Jutalmul egyetlen magyarként részt vehetett a média figyelmétől is kísért spanyolországi és panamai túrasorozaton, melyet Miguel de la Quadra kezdeményezett és tart életben. Az erőfeszítések túrájáról, a Fray Tomas de Berlanga, Galapagos felfedezőjének is emléket állító útról készített filmet műsorra tűzi a spanyol köztévé.

Olvasóink írták

 • 4. egyszeru polgar 2008. október 04. 21:45
  „Gratulalok Alexandra. Peldamutato akarat es kitartas kell egy ilyen teljesitmenyhez, sok fiu megirigyelhetne. Kivanom, eleted folyaman nagyon sok hasonlo siker erjen. Biztos vagyok benne, elszantsagod es kemeny munkabirasod meghozza gyumolcset es boldog jovo var rad.”
 • 3. Martina 2008. október 04. 21:12
  „Csak gratulálni tudok, és további szép sikereket, és sok uj barátot kivánok.”
 • 2. Pityuka 2008. október 04. 17:19
  „Gratulalok a teljesitmenyhez es koszonom , hogy megosztotta az elmenyeit velunk .”
 • 1. EXTRA ART 2008. október 04. 12:38
  „Nagyon jó dolog hogy ilyen fiatalon ennyi tapasztalatot és élményt szerezhetett. gratulálok neki és szép napot mindenkinek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatok testközelből a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Aki a hétvégén a Szegedi Vadasparkba látogat – és legyőzi a csúszómászókkal szemben… Tovább olvasom