Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi lett az Angyali üdvözlet

Szeged - Világszenzáció a szegedi Móra-múzeum raktárából három éve előkerült Angyali üdvözlet című Vasari-festmény. A hétvégén a kép elnevezése hivatalosan is jelöli a megtalálása helyét.
Nem ritka a művészettörténetben, hogy egy alkotás elnevezésébe beleillesztik a tulajdonos nevét vagy a megtalálás helyét. Így kapta a hétvégén a világhírű reneszánsz festő, Giorgio Vasari képe a Szegedi Angyali üdvözlet elnevezést.

A festményt három éve kíséri példátlan nemzetközi érdeklődés. Akkor jelentette be a szegedi Móra-múzeum akkori képzőművészeti osztályvezetője, Szabó Tamás: előkerült a raktárból egy, az 1500-as években készült táblakép. A leltár Bronzino, illetve Allesandro Allori festményének tüntette fel, de egyes szakértők már gyanították: Vasari munkája. Az Angyali üdvözlet című kerek, másfél méter átmérőjű remekművet a Szépművészeti Múzeumban restaurálták, miközben csodájára járt a szakma. A Móra-múzeum szakértőket kért fel, bizonyítsák, hogy az alkotó a Medici család szolgálatában álló Vasari. Kilenc hónap kutatómunkával Louis A. Waldman, a Harvard Egyetem Itáliai Reneszánszkutató Központjának programigazgatója, világhírű Leonardo-szakértő állította ki a szakértői bizonyítványt. Kiderítette: a táblaképet 1570-ben V. Pius pápa rendelte meg három másik táblaképpel együtt a vatikáni pápai lakosztály egyik kápolnája számára. A mű az 1840-es években eltűnt a Vatikánból, amikor a középkori és reneszánsz alkotásokat eltávolították.

A hétvégén a kép elnevezése hivatalosan is jelöli a megtalálása helyét. Fotó: Karnok Csaba
A hétvégén a kép elnevezése hivatalosan is jelöli a megtalálása helyét.
Fotó: Karnok Csaba

Magyarországon bukkant fel a Zsótér családnál, amelytől a szegedi közgyűjteménybe került. Ritkasága és jó állapota miatt európai szenzációnak számít. A szakértő szerint több milliárd forintot is érhet a kép, mert eredetileg is horribilis árat fizettek érte: egy fizikai munkás hét és fél évi bérét.

Névadó, áldás, konferencia

A Móra-múzeumból péntek reggel rendőri biztosítás mellett, speciális dobozban szállították át az Angyali üdvözletet a dómba. Szombat este a Dóm téren tartották a névadó ünnepséget, ahol Louis A. Waldman is felszólalt. Tegnap Kondé Lajos plébános áldotta meg a képet a dómban, amelyre felkerült a hivatalos elnevezést jelző táblácska: Szegedi Angyali üdvözlet. Ma délelőtt 10 órakor a múzeumban konferencia kezdődik a műremekről.

Angyali üdvözlet a Dóm téren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Olvasóink írták

 • 7. kakoszeged 2011. május 25. 07:56
  „6. antikos!
  Mi a helyzet a Szent Korona Őfelségével? Erről nem hallottam.
  Ki viszi?

  Egyébként én is arra gondoltam, hogy ha onnan csak úgy előkerülhet ilyesmi, akkor csak úgy ki is kerülhet ilyesmi...”
 • 6. antikos 2011. május 23. 20:24
  „Én nem gondoltam komolyan, de sajnos erre a titkos szerződés szerint már rárakták a kezüket.... É kitudja mi lesz a vége. Sajnos még a Szent Korona Őfelségét is viszik... Ezt az elmúlt húsz év politikusainak köszönhetjük. Jusson majd eszetekbe pár év múlva ez a pár sor...”
 • 5. macs 2011. május 23. 19:05
  „3. antikos ,
  ezt Te se gondoltad komolyan!”
 • 4. Martynko 2011. május 23. 14:21
  „antikos: az jo lenne :) valoszinuleg van inkabb VOLT annyi ertek itthon”
 • 3. antikos 2011. május 23. 14:08
  „Nagyon jó a kérdés! Sajnos sok különlegesen szép és értékes darab. Simán tudnánk ebből kifizetni az IMF hiteleket...”
 • 2. macs 2011. május 23. 13:17
  „Csak halkan kérdezem, mi lehet még a múzeum raktárában, amiről nem tudunk/nem tudnak?”
 • 1. antikos 2011. május 23. 11:44
  „Öröm ilyen cikket olvasni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legrosszabb filmek klubja: Önnek melyik a kedvenc ˝zs˝ kategóriás filmje?

"Filmek, amiket bűn megnézni és vétek kihagyni" felütéssel működik moziklub a Grand Caféban. Tovább olvasom