Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi LMP: ne vágj ki minden fát!

Szeged – Általános a félelem az öreg fáktól, holott Szegeden alig vannak ilyenek – mondta Margóczi Katalin, az LMP ökológus szakértője.

– Tíz évvel ezelőtt ezt a hársfasort, ahol most állunk, kitermelésre javasolta a szegedi környezetgazdálkodási cég – mondta Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő a Széchenyi téren, a szökőkút mellett tartott sajtótájékoztatóján szerdán. – Amikor alaposabban megvizsgálták a fákat, kiderült, csak egyet kell kivágni. Bár ez védett fasor, ahol például a borfesztivál alatt is sokan szívesen üldögélnek, a pénteki közgyűlésre beterjesztett egyik rendelet lehetővé tenné a kivágását.

 A képviselő, aki a városkép- és környezetvédelmi bizottságág elnöke, néhány nappal ezelőtt lapunknak már beszélt arról, hogy a közgyűlésen módosítják a Szeged helyi jelentőségű természeti területeinek és emlékeinek védelméről szóló rendeletet. A javaslatot egy éve nem támogatta a városkép- és környezetvédelmi, valamint a városüzemeltetési bizottság, így akkor nem is döntöttek róla a képviselők. Egyéves egyeztetés kezdődött, de a mostani rendelet-tervezet megegyezik az eredetivel, tehát a hosszú szakmai egyeztetésnek nyoma sincs – mondta Szentistványi, aki nehezményezi, hogy kiemelt közérdekre hivatkozva a tervezet szerint védett fákat is ki lehetne vágni, ez pedig kiszolgáltatná a természeti értékeket a tervezőknek.

A sajtótájékoztatón Margóczi Katalin, az LMP környezetvédelmi szakszóvivője, ökológus arról beszélt, hogy általános szemlélet a félelem az öreg fáktól, holott Szegeden nem nagyon vannak ilyenek: az 50-70 éves fák nem számítanak öregnek. Szerinte megfelelő vizsgálattal elkerülhetők a balesetek (2008-ban a Székely soron egy taxira dőlt egy tölgyfa. A sofőrt másfél óra alatt szabadították ki a tűzoltók a totálkárosra tört autóból, a férfit többször is műteni kellett – a szerk.)
 
Margóczi Katalin beszélt arról is, hogy az újszegedi liget flórája egyes nemzeti parkokénál is értékesebb, ezért fontos, hogy megmaradjanak a liget fái.
 A témához a városháza honlapján néhányan hozzászóltak, véleményt mondott ökológus, és a Levegő Munkacsoport egy tagja is – eddig ez az előterjesztés váltotta ki ezen a fórumon a legnagyobb érdeklődést. A hozzászólókat a Facebookon is toborozták, így: „véleményezz a város honlapján, hogy megmaradhassanak Szeged zöldterületei."

„Minden értékorientált település büszkén óvja és ápolja idős fáit, csakúgy, mint régi patinás épületeit, kulturális tárgyait, értékeit, és hagyományait. Ez azt jelenti, hogy ezen fák egyedi felmérése, és korszerű faápolási munkái (ez ma már külön szakma) beruházásoktól, felújításoktól függetlenül része kell legyen a zöldterületkezelésnek" – olvasható például a városháza honlapján a hozzászólások között.

A jogi bizottság egyébként azt javasolta, hogy a pénteki közgyűlésen ne, majd csak a szeptemberben döntsenek a képviselők az előterjesztésről.

Olvasóink írták

  • 2. yamaha70 2012. június 21. 08:18
    „Hi! Szerintem a Honvéd téren a pékség mögötti fa, már lassan ellensége lesz a padon, ill. a téren játszó gyerekeknek. Nem mellesleg a pékségnek. Érdemes megnézni, ha valaki arra jár. Szép hőgutát.”
  • 1. Mike3 2012. június 20. 19:31
    „Miért ellenségek a fák? Miért őket találja meg minden szemét, sötét paraszt???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosztolányit fordít arab nyelvre Serifa

Ha Serifa végez, részt vehet a kairói magyar tanszék megalakításában, amelyben a szegedi egyetem lehet az egyik kulcsszereplő. Tovább olvasom