Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Szegedi LMP: zöldprojektként reklámozzák, de nem az

Szeged - Az elfogadásra javasolt anyagok számos helyen jogszabályellenesek, az önkormányzat számára hátrányosak és célszerűtlenek - idézte csütörtökön a távhőszolgáltatással kapcsolatos sajtótájékoztatóján Mózes Ervin címzetes főjegyzőt Szentistványi István.
Az LMP önkormányzati képviselője arról az előterjesztésről beszélt, amit sürgősséggel nyújtott be a közgyűlés Bohács Zsolt (Fidesz) vezette vagyongazdálkodási bizottsága, s amely egy projekttársaság létrehozására tesz javaslatot.

Az elképzelések szerint a 49-49 százalékban az Energott Kft. (amelynek tulajdonosi köre azonos az Alfa Nova Kft.-vel, amely 49 százalékban tulajdonos a Szegedi Távhőszolgáltató Kft.-ben) és az önkormányzat, 2 százalékban pedig a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. tulajdonában álló társaság 5 milliárd forintos beruházásban hasznosítaná a szegedi távhőszolgáltatásban a biomasszát és a geotermikus energiát.

Az előterjesztés mellékletében már megfogalmazták az együttműködési szerződést és az alapító okiratot. Ehhez fűzött a főjegyző törvényességi észrevételt. Szentistványi elmondta: a környezetvédelmi és a városüzemeltetési bizottság is ellenezte, hogy pénteken erről a kérdésről tárgyaljon a közgyűlés. Hangsúlyozta: az előterjesztésben nincsenek számítások, nincsenek garanciák arra, hogy a beruházással csökken majd a távhőszolgáltatás ára.

Szabó Dániel, az LMP szegedi társadalompolitikai szakszóvivője azt hangsúlyozta, hogy bár zöldprojektként reklámozzák a távhőszolgáltatási rendszer megújítását, de nem az. Az előterjesztésben például nem szerepel, hogy hogyan hatna a szegedi termálbázisra a beruházás. Nem született környezetvédelmi hatástanulmány, ami bemutatná, mivel jár együtt a biomasszakazánok működése. Márpedig ezt megéreznék azok, akiknek a környékén működnének ezek a kazánok. Tervezik energiaültetvények telepítését a város körül, amelyekkel a kazánokat fűtenék, de ez fokozott mértékben terhelné a talajt Szabó Dániel szerint. Ráadásul az élelmiszer-termeléstől venné el a területet.

A szóvivő szerint azonban valamit lépni kell az ügyben, mert a szegedi távhőszolgáltatásban működő gázmotoros rendszerre 2015-ig van szerződés. Első lépésként például minimalizálni lehetne a hőveszteséget.

Olvasóink írták

 • 9. macs 2012. szeptember 28. 14:19
  „Biztos, hogy ebben a kérdésben az a legnagyobb probléma, hogy mi az LMP véleménye?
  Érdemes elolvasni:
  http://m.napi.hu/magyar_vallalatok/ujabb_ceget_ment_a_magyar_kormany.521368.html
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/14/simicska_ceget_vizsgalja_az_eu/”
 • 8. davido 2012. szeptember 28. 11:51
  „Érdekes, hogy pont ezzel az üggyel kapcsolatban hozzátok fel, hogy az LMP a Fidesz csatlósaként politizál. Az egész projektet a Fidesz tolja - és az LMP ellenzi. És hiába adnak esetleg néhány milliót környezetvédelni hatástanulmányokra, az LMP akkor sem fogja megszavazni.
  ÉS a szocik? Ők eddig egy szót sem szóltak az egészről, csak sunnyognak. Akkor most ki is az, aki a Fidesz és a fideszes gazdasági érdekcsoport (Alfa Nova, POmázi CSaba, Benák - ismerős nevek?) szekerét tolja?
  A csatlósozás csak azt a kellemetlen tényt próbálja elkendőzni, hogy nagykoalíció van Szegeden, két rablóbanda nagykoalíciója.”
 • 7. Logaritmus 2012. szeptember 27. 22:10
  „4: de konkrétan igaza van, az LMP a Fidesz csatlósaként politizál. Szegeden egyértelműen.”
 • 6. deszkás 2012. szeptember 27. 21:42
  „KVENDI! Meg se születtél még mikor a falukban már szétválogatták a szemetet. 2014-ben is kedvezni fog a Fidesznek az egyedüliséget hirdető LMP. Nem kell ehhez Szanyi.”
 • 5. kvendi 2012. szeptember 27. 20:19
  „LMP: A szemetet (értsd ahogy akarod) kellene már szétválogattatni a lakossággal..., az ehhez szükséges törvények,
  ha már zöld párt..!Tényleg mitől is zöldek a a zöldek...?”
 • 4. kovbel1 2012. szeptember 27. 19:49
  „Szanyi Tibor egy igazán objektív forrás öregem”
 • 3. Commander-V2 2012. szeptember 27. 18:42
  „"- Téthelyzetekben az LMP végső pozíciója gyakorlatilag mindig az, hogy kedvezzen a Fidesznek. Megy a cirkusz, a műbalhé, aztán amikor nyomni kell a gombot, illetve valami mellett vagy ellen le kell rakni a voksot, akkor az LMP végül olyat lép, hogy érdekes módon az a Fidesznek jó." - Szanyi Tibor”
 • 2. Commander-V2 2012. szeptember 27. 18:34
  „A szegedi LMP nem szavaz együtt a Fidesszel, meghülyült a világ? Ha Bohács meg akarja szerezni az LMP jóindulatát, szerintem egy-két "független" vagy LMP-s zöld civil szervezetnek szavazzon meg pár milliót a projekt kapcsán környezettanulmányra és lehet, hogy az eredmény alapján az LMP-sek rájönnek hogy mégis milyen szép zöld ez az 5 milliárdos üzlet. Csak egy tipp. :)”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 27. 18:03
  „Ők már csak tudják ! hiszen ők a zöldek !...kék-fehérek...pirosak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatalos alkotások a K-ARTS-tól a REÖK-ben

A K-ARTS Kész Művészeti Gyűjtemény több mint 400 darabos gyűjteményéből közel 120-at állítanak ki a szegedi REÖK-ben. Tovább olvasom