Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi muzsikusként járta be a fél világot Szöllősy József

Szeged - Világszerte muzsikált a szimfonikus zenekarral Szöllősy József koncertmester, akit több évtizedes sikeres pályafutása elismeréseképpen a Szeged Kultúrájáért díjjal tüntettek ki nemrég.
– Örömmel fogadtam a megtisztelő kitüntetést. Bevallom: nagyon vártam már, mert sajnos hamarosan nyugdíjba kell vonulnom. Erőm és szellemi tudásom teljében érzem magam, szívesen muzsikálnék még a zenekarral, ezért különösen jólesnek a kitüntetések – ilyen volt a néhány éve átvett Köztársasági Arany Érdemkereszt is –, amelyek elismerik: jól csináltam, amit csináltam – mondja a szentesi születésű Szöllősy József hegedűművész, aki négyévesen a csongrádi zeneiskolában kezdett muzsikálni. 1964-ben diplomázott a zeneművészeti főiskolán, 1971 óta a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja, 1978-tól szólamvezetője, majd koncertmestere.

Oberfrank Géza zeneigazgatósága volt pályám legszebb korszaka. Vele öt évad alatt három rangos elismerést nyert el a zenekarunk: megkaptuk a Bartók–Pásztory-díjat, a Vérnász-produkciónkat nívódíjjal jutalmazták, a Macbeth pedig első díjat nyert az operaegyüttesek versenyében. Oberfrank Géza szakmailag és emberileg is kivételes vezető volt, igazi alkotó légkör uralkodott az ő idején a zenekarban. A koncertmester a mindenkori karmester jobbkeze, maximálisan segítenie kell a munkáját. Azokat a dirigenseket szerettem legjobban, akik alkotó partnernek tekintettek, meghallgattak, figyelembe vették mindazt, amit négyszemközt, illő tisztelettel javasoltam nekik – hangsúlyozza Szöllősy József. A koncertmester a szimfonikusokkal bejárta a fél világot, vendégszerepeltek Brazíliától Szingapúrig sokfelé.

Szöllősy József (jobbra) hegedűművész a díjátadón.  Fotó: Frank Yvette
Szöllősy József (jobbra) hegedűművész a díjátadón.
Fotó: Frank Yvette

– Betegség miatt lemaradtam a zenekar tajvani fellépéssorozatáról, ezért két évvel később Acél Ervin karnagy úr asszisztensként magával vitt a mesterkurzusára. Nagyszerű volt az ottani ifjúsági szimfonikus zenekarral dolgozni. A kamaramuzsikálás is fontos számomra: idén ünnepli 40 éves jubileumát a Szöllősy Vonósnégyes, amelyet 1971-ben alapítottam kollégáimmal. Ez a legcsodálatosabb kamarazenei felállás, ráadásul szinte kiapadhatatlan zeneirodalma van. A klasszikusok mellett szalonzenét is játszunk, amit nagyon szeret a közönség. Egyetlen műfaj sem idegen tőlem, nyaranta a szabadtérin musicalt, operettet is szívesen játszom, ami egyáltalán nem könnyű, inkább más stílust igényel. Gyerekkoromban még cigányzenét is játszottam, kitüntetésnek éreztem, amikor a prímás bevett maguk közé. Az is igaz, a legnagyobb kedvencem máig Richard Strauss, Wagner, Mahler, Bruckner és Csajkovszkij. Vaszy Viktor szenzációs vezényletével épp A rózsalovaggal debütáltam a színházban, az is olyan emlék, amelyet sohasem fogok elfelejteni.

Tanács fiatal muzsikusoknak

– Mindig a legnagyobb szakmai alázattal kell a zene felé fordulnunk, bármit is játszunk. Sohasem szabad félvállról venni egyetlen zeneszerzőt sem. Igyekeztem minél többet hozzáolvasni ahhoz a darabhoz, amelyre készültem. A legnagyobbak hangfelvételeiből is megpróbáltam tanulni amellett, hogy a saját elképzeléseimet is beleszőttem az interpretációmba. A jó muzsikus roppant fegyelmezett és szorgalmas; tisztelettel figyel a tapasztaltabb kollégáira – tanácsolja Szöllősy József a fiatal zenészeknek.

Olvasóink írták

  • 2. abcdef 2011. február 21. 10:33
    „Sokak nevében gratulálok a nagyon megérdemelt díjhoz.”
  • 1. JoGabor 2011. február 20. 10:15
    „Szívből gratulálok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy falat méreg egyetlen gerezdben?!

Szervezetünk finom változásait vizsgálja, de a környezeti szennyeződések ártalmatlanítására is van válasza a Gálfi Márta által vezetett környezetbiológiai kutatócsoportnak. Tovább olvasom