Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szegedi Nemzeti Színház: a Vasgróf és a Macbeth indítja az évadot

Egyszerre felemelő és lesújtó A Vasgróf, amely az új évad elején várja a közönséget a Szegedi Nemzeti Színházban, ahol műsorra tűzték Verdi Macbethjét is, valamint az egyetemi nyílt napon – mások mellett Fekete Gizivel – a 12 dühös embert.
Együttműködési megállapodást írt alá a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor és a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gyüdi Sándor. A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: az október 15-ei színházi nyílt napon közös produkciót adnak elő amatőr egyetemi színjátszók és hivatásos művészek, bírósági szakemberekkel, táblabírókkal, ügyészekkel és ügyvéddel. A Barnák László által rendezett 12 dühös embert nagyszerű kezdeményezésnek tartja Fekete Gizi, a társulat örökös tagja, aki a 9. esküdt szerepét játssza.

Szegedi Nemzeti Színház: a Vasgróf és a Macbeth indítja az évadot - GALÉRIA

A kaktusz virága

Hujber Ferenc színész elmondta: a szakmájában sikeres, de mégis kicsit balek fogorvos, a nagyon határozott asszisztens, a szexmániás fiatal lány is megjelenik A kaktusz virága című zenés-táncos komédiában. A Bánfalvy Stúdió hozza a nagyszínházba vokállal, tánckarral és zenekarral október 19-én. 

 
Szeptember 22-én a teátrumban tartják a Szent Gellért Fesztivál nyitóhangversenyét, a jótékonysági előadással a Korábban Érkeztem Alapítványt támogatják.

A magyar dráma napjához kapcsolódik az évad első bemutatója, amely a kisszínházban lesz szeptember 26-án. – Régen nem éreztünk színpadra írt művet ennyire eldönthetetlenül komikusnak és tragikusnak, felemelőnek és lesújtónak, nagyszerűnek és röhejesnek egyszerre – beszélt Bodolay Géza főrendező Pozsgai Zsolt darabjáról, A Vasgrófról. Gróf Tisza István miniszterelnököt Borovics Tamás alakítja, Ady Endrét Gömöri Krisztián kelti életre.

Szegedi Nemzeti Színház: a Vasgróf és a Macbeth indítja az évadot - GALÉRIA

Verdi Macbeth című operáját október 3-án a nagyszínházban mutatják be. A produkciót vezénylő Pál Tamás karmester számára rendkívül kedves darab ez. Mint mondta, Verdi Shakespeare tisztelő volt, mert megértette az angol mester zsenialitását. – Véres, borzalmas darab barátságról, szerelemről, hatalomról – összegzett a Szegedre visszatérő rendező, Galgóczy Judit. A címszerepet Kelemen Zoltán énekli, Lady Macbeth szerepében most debütál a moldáviai művésznő, Nadia Cerchez. Idén van Fricsay Ferenc születésének 100. évfordulója, ez alkalomból a Fricsay-fúvószenekar is közreműködik az operában. A muzsikusok nagy része még sosem szerepelt színházi produkcióban.

Az Armel Operaverseny részeként a szegediek Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című egyfelvonásosát játsszák október 9-én Budapesten, a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruzsán találták meg a Bács megyéből elkötött traktort

Két megye rendőrei közösen fogták el a traktorral furikázó kiskunmajsai férfit. Tovább olvasom