Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Szegedi Nemzeti Színház: rövid, de sikeres évadot zártak

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház tegnap zárult 2011/2012-es évadában összesen 338 előadást láthatott a közönség, 141,5 millió forint volt a jegybevétel. A nemzeti kategóriába sorolt teátrumot a nyáron 400 millió forintból korszerűsítik.
Színházi évadzáró Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Összesen 338 előadást láthatott a közönség a Szegedi Nemzeti Színház tegnap zárult évadában. Az előzőnél két héttel rövidebb szezon nézőszáma minimális csökkenést mutat, a jegybevétel viszont a tavalyi 132,2 millióról 141,5 millió forintra nőtt. A West Side Story 28 előadását 15 ezer néző látta, a Macskafogót 41 alkalommal játszották 22 ezer nézővel, a kisszínházi Palacsintás királyt 56 alkalommal láthatta a 12 ezres publikum. 70 különböző művészeti programot tekinthettek meg a szegediek – ismertette a 2011/2012-es szezon adatait Gyüdi Sándor főigazgató. A társadalmi szerepvállalás jegyében – a 90 Decibel Alapítvánnyal együttműködve – 5 olyan előadást rendeztek, amely hallássérülteknek szólt.

Színházi évadzáró Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– A város legnagyobb intézménye vagyunk, ehhez képest költségvetésünkben az önkormányzati támogatásunk ugyanannyi, mint tavaly. Összességében kevesebb közpénz van a költségvetésünkben, ami nem a városi, hanem az állami támogatás csökkenéséből származik – jelentette ki a színidirektor, hozzátéve: az állami támogatás 70 millió forintos csökkenése a nehézségeik forrása.

Díjeső

Az évadzárón Juronics Tamás két kollégájának, Pópity Tímeának és Jakab Tamásnak adott díjat az elmúlt szezonban nyújtott teljesítményért. Énekkari nívódíjat kapott Börcsök Bálint énekkari művész. Vaszy Viktor-díjas lett Nemes Roland tánckari művész, Makó Lajos-díjban részesült Erdélyi Timea színművész, az Imre Zoltán-díjat pedig Nyitrai Tímea művészeti titkár kapta. A teátrum Varga Mátyás-díját Vági Holka ruhafelelős vehette át. A Szegedi Operabarátok Egyesülete Miksch Adriennek ítélte oda az évad énekese díjat. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait a két legtöbb szavazatot kapott művész, Pindroch Csaba és Erdélyi Timea vette át.

Munkaterületté válik nyáron a nagyszínház épülete: 400 millió forintos, jelentős részben EU-s támogatásból a fűtési rendszert és a nyílászárókat korszerűsítik. Radiátorokat cserélnek, saját kazánokat szerelnek be, és kéményt építenek. Több mint száz külső ablakot, ajtót cserélnek, valamint a légtechnikai rendszer is megújul, ezáltal javul a nézők komfortérzete. A műszaki átadás határideje augusztus 31.

Közszolgáltatási szerződést kötött az állammal a Szegedi Nemzeti Színház, amely május elseje óta jogszabályilag is nemzeti intézménnyé vált. Gyüdi Sándor reményét fejezte ki, hogy ez nemcsak egy cím, hanem az állami támogatáshoz való hozzáférés bővülésével is jár 2013 tavaszi félévétől.

– Amikor meghallottuk azt a szóösszetételt, hogy gazdasági válság, nem sejtettük, hogy ennyire hosszan és durván fog az életünkre hatást gyakorolni. Egy kicsit olyan, mintha egy álomból ébredtünk volna valami furcsa valóságra – fogalmazott Juronics Tamás művészeti igazgató az évadzárón. Mint elmondta: kilátástalannak érezhetik a mindennapjaikat és a jövőképüket.

* * *

Jövő évad: a Diótörőtől Pipás Pistáig

A kisszínházban indul az új évad szeptember 28-án John Steinbeck Egerek és emberek című művével. Az Armel-operafesztivált a szegedi versenyprodukció, az Andrea Chénier nyitja október 6-án a nagyszínházban. A Szegedi Kortárs Balett a Carmina Buranával ünnepli ősszel a 25. születésnapját. Színpadra viszik még a Diótörőt – alternatív műfajt kínálva a gyerekeknek –, a Kolpert urat, a La Mancha lovagját, A mundérvásárhelyi búcsú című Goethe-komédiát, az Egy szobalány naplója című monodrámát. 2013-ban a Pomádé király új ruhája, kortárs ősbemutatóként a Pozsgay Zsolt által írt Pipás Pista horrortörténete, a Mária főhadnagy című nagyoperett, Katona József Bánk bánja, Verdi Rigolettója és Füst Milán Boldogtalanok című drámája várja a közönséget.

Olvasóink írták

 • 8. embör 2012. május 20. 19:28
  „Szegedi Nemzeti Színház: rövid, de sikeres évadot zártak...mint mindegyik. még rossz vezetésű színházról nem nagyon hallottam,csak utólag,olvastam. Az új igazgatóktól, a régiek tevékenysége kapcsán.”
 • 7. Kasza 2012. május 20. 16:54
  „Több mint 1 milliárdból gazdálkodó intézmény, durván 142 millió Forintot profitált a jegyekből, jó biznisz.
  Ez a tartalmas és érdekes előadásoknak köszönhető.”
 • 6. tol 2012. május 19. 19:33
  „városi kórház nincsen Szegeden?”
 • 5. Carlo 2012. május 19. 19:25
  „a város legnagyobb közintézménye sem ez sem az, hanem az összevont óvodák, valaki nézzen már utána mekkora költségvetése, és abból mekkora elvonások, szóval .. nem a színház, bár annak nagyobb a hangja”
 • 4. .suhym. 2012. május 19. 19:21
  „Jónak ígérkezik a jövő évad, remélem az is lesz!:)”
 • 3. kiszy 2012. május 19. 16:34
  „1. tol
  A Klinikai központ fenntartója az egyetem és nem a város, így a város legnagyobb intézménye valóban a színház.”
 • 2. szgd-i 2012. május 19. 09:38
  „Hogy a pénz hiány miatt van-e azt nem tudom, de mintha olyan érzésem lenne, hogy a színvonal nem épp az egekben lenne, hanem ...
  Persze ez nem matematika, hogy az ember pontosan mérni tudjon mindent, de több ismerősöm véleménye is hasonló.”
 • 1. tol 2012. május 19. 09:32
  „kapásból a kórház a város legnagyobb intézménye, ám ez nem von le semmit abból, hogy a színházban igen színvonalas előadásokban gyönyörködhettünk a múlt évadban. További sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alföldi Róbert: Ez egy teljesen agyrém történet

Ironikus fricskákkal teli Mágnás Miskát állít színpadra Alföldi Róbert idén nyáron a Dóm téren. A címszerepet Stohl András alakítja. Tovább olvasom