Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Szegedi orvosok a pesti tüntetésen

Szeged - Szegedi orvosok is ott lesznek a Miniszterelnöki Hivatal előtt tartott mai demonstráción, amelyet öt szakszervezeti tömörülés szervez. Az egészségbiztosítási rendszer üzleti szellemű átalakítása ellen tüntetnek.
Demonstrációt szervez öt, összesen nagyjából hatszázezer tagot számláló szakaszervezeti tömörülés ma délelőtt 11 órára a Miniszterelnöki Hivatal elé. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az egészségbiztosítási rendszer üzleti alapú átalakítása ellen tiltakozik. A demonstrációhoz csatalakozik a Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek jelölő Védegylet és a Humanista Mozgalom is.

Csak lélekben

Haraszti Gábor, a Magyar Orvosok Szövetségének – a Magyar Orvosi Kamara szakszervezetének – szegedi elnöke úgy véli, a résztvevők őket is képviselik, hiszen egyetértenek céljaikkal. Bár a szervezetnek már 4-500 szegedi orvos a tagja, a helyi csoport szervezettsége még nem olyan szintű, hogy részt vehettek volna a szervezésben. Ezért ők csak lélekben lesznek ott Pesten.

A tüntetésen részt vesznek az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) Csongrád megyei szervezetének képviselői is. Timár Péter, az érdekvédelmi szervezet megyei elnöke biztosan ott lesz a demonstráción, és úgy tudja, más orvosok is Pestre készülnek, főként Szegedről. Szervezésre nem volt lehetőségük, mert pár nap alatt döntöttek a demonstrációról és részvételi szándékukról – így mindenki egyénileg utazik. Egyrészt azért tüntetnek, mert a biztosítási rendszer átalakítását semmiféle érdemi szakmai egyeztetés nem előzte meg. Másrészt azért, mert az átalakítással az egészségügyi szolgáltatások profitelvűekké válnak, és nem biztosítanak azonos hozzáférést a társadalom egésze számára. A megyei elnök szerint ez elfogadhatatlan. Hozzátette: a demonstráción minden magyarnak ott lenne a helye, ugyanis az átalakítás nem csak tíz-húszezer embert, hanem tízmilliót érint.

Olvasóink írták

 • 2. Mese 2007. november 12. 12:52
  „Biztos többen kimennének,ha ez nem járna azzal,hogy utána ellehetetlenítik az életüket. Mert ugye vannak azok a festékes vízágyúk,kamerás felvételek,stb.”
 • 1. S.Grandpierre Cecília 2007. november 10. 19:53
  „Igen! Minden magyar embernek ott lenne a helye. Nagyon örülök, hogy végre az orvosok is tüntetnek. Ilyenkor úgy érzem, hogy mégis érdemes kiállni az elveimmel olykor a helyi demonstrációkra. Vannak magyar értelmiségi emberek is, akik nem hagyják az országot cserben.
  Köszönet és tisztelet nekik. Hogyan lehetne megértetni az emberekkel, hogy bajok vannak. Sajnos nehéz annak a kezét megfogni, aki nem akarja. Legalább ha csak mindenki a maga erejéből, lehetőségéből adódoan, a maga módján tiltakozna. De nagyon sokan még mindig a televiziót bámulják, legfőképpis a bitító müsorokat, meg azután bele is fásulnak ebbe a szörnyű, kilátástalan állapotba. De hogyha nem tiltakozunk méginkább azt hiszik a vezetőink, hogy minden rendben van.
  Lélekben én is ott vagyok minden tüntetésen, lehetőségem szerint személyesen is, vállalva önmagamat és azt, amit leírok vagy mondok. Talán még demokrácia van. Bizom benne.
  Nem hagyhatjuk!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részeges libazúzapörkölt és bogyólé

Szeged - Szegeden egyre erősebb a Márton-napi hagyomány: az éttermek különleges libaételekkel és… Tovább olvasom