Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Szegedi produkció nyitja az Armel-operafesztivált

Szeged - A Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciójával indul a Tisza partjáról Budapestre költözött Armel-operafesztivál: Toronykőy Attila rendezésében ősbemutatóként láthatja a közönség ma 19 órától a Zeneakadémián Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című darabját, amely Márai Sándor kisregényéből készült.
– Annak ellenére, hogy Marco Tutino darabja kortárs opera, nagyon fülbemászó, első hallásra emészthető a zenéje, ami fontos a mai nézők számára. Márai Sándor kisregénye zseniális mű, nagyon nehéz lenne izgalmasan színpadra tenni, ha Tutino nem talált volna ki egy remek dramaturgiai ötletet: keveri az idősíkokat. Az 1899-es vadászat és az 1944-es történéseket folyton variálja. Ez a darabnak egy olyan lüktetést, ami nagyon jót tett a nem túl mozgalmas történetnek. Azt is jó ötletnek tartom, hogy az idős Henrik basszus, sz idős Konrád bariton, a fiatal megfelelőjük pedig egy fachhal magasabb: bariton és tenor – mondja Toronykőy Attila, Szegedi Nemzeti Színház versenyprodukciójának rendezője.

Jean-Philippe Biojout és Altorjay Tamás A gyertyák csonkig égnek című új Tutino-opera szegedi főpróbáján.
Jean-Philippe Biojout és Altorjay Tamás A gyertyák csonkig égnek című új Tutino-opera szegedi főpróbáján.
Fotók: Karnok Csaba

Két énekes is küzd az egyfelvonásos Tutino-operában az operaverseny legjobb férfi opera-előadó díjáért: az idős Henriket alakító szegedi basszista, Altorjay Tamás és az idős Konrádként bemutatkozó francia baritonista, Jean-Philippe Biojout. A további szerepekben Szélpál Szilvesztert (fiatal Henrik), Kiss Tivadart (fiatal Konrád), Kónya Krisztinát (Krisztina) és Laczák Boglárkát (Nini) láthatja a közönség.

A díszletet és a jelmezeket is Molnár Zsuzsa tervezte. A produkciót a Zeneakadémia Solti György Kamaratermében ma 19 órától olasz nyelven, eredeti olasz címével – Le braci – játsszák Gyüdi Sándor dirigálásával, a szegedi szimfonikusok közreműködésével. Amikor december 5-én a kisszínházban is műsorra tűzik majd egy Donizetti-egyfelvonásossal párosítva, akkor már ugyanezzel a szereplőgárdával Csákovics Lajos magyar fordításával adják.

Információink szerint a hazájában és külföldön is sikeres operakomponistának számító szerző, az idén hatvanéves Marco Tutino is eljön a budapesti premierre. Tutino operái nem ismeretlenek a szegedi publikum számára sem, hiszen a kilencvenes években a La Lupát és a Pugacsovot lehetett látni-hallani a nagyszínházban, a 2009-es, majd a 2010-es Armel-fesztivál döntőjében pedig A lakáj és a Vita című operája került színre nagy sikert aratva.

Jelenet A gyertyák csonkig égnek című új Tutino-opera szegedi főpróbájáról.
Jelenet A gyertyák csonkig égnek című új Tutino-opera szegedi főpróbájáról.

Az új opera ötlete a 2010-es Armel-fesztiválra idelátogató szerző, Pál Tamás és Gyüdi Sándor közötti beszélgetés során alakult ki. Olyan magyar irodalmi alapanyagot kerestek, ami Olaszországban is népszerű – Márai talán legismertebb kisregénye kamaraopera számára ideálisnak bizonyult. A kisregényből színpadi adaptációt, librettót kellett készíteni – erre a munkára is Tutino vállalkozott, aki az olasz színházi élet meghatározó egyéniségének számít, évekig elnöke volt az operaigazgatók társaságának. „A kortárs operákat gyakran a műfaj ellenére – és nem érdekében – írják.

Megfeledkeznek olyan alapvető elvekről, mint a zene dramaturgiája; arról, hogy a zene milyen jól el tud mesélni dolgokat. Megfeledkeznek arról is, hogy az opera lényege a hallgathatóság – és az, hogy érzelmeket közvetítsen. Az opera nem intellektuális kísérletezésre való, ahhoz inkább zenekari műveket érdemes választani" – mondta a kortárs operával kapcsolatos elképzeléseiről Tutino 2010-ben a Délmagyarországnak az Armel-fesztivál résztvevőjeként.

Az új olasz opera Magyarországon tartott ősbemutatóját komoly érdeklődés övezi Itáliában is: a legnagyobb olasz napilap, a Corriere della Sera kritikust küld a premierre. Az előadás élőben megtekinthető, majd további hat hónapig folyamatosan elérhető a francia–német Arte televízió internetes felületén: http://concert.arte.tv/de/die-glut-von-marco-tutino-auf-dem-armel-opera-festival, ahol a német Die Glut, illetve francia Les Braises címen található meg. Az Armel Festiválon a produkciók is versenyeznek; az Arte franciául és németül olvasható honlapján közönségszavazás ítéli oda az egyik legrangosabb díjat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágó Attila súlyos eltiltása

Ellenfelének egyik játékosára becsmérlő, a rasszista megnyilvánulás kategóriájába eső megjegyzést… Tovább olvasom