Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Szegedi rendőrök – két keréken

A szegedi motoros rendőrök ugyanúgy járőröznek mint autós kollégáik, de kísértek már lakodalmat, temetést, és a külügyminiszterek találkozóján is dolgoztak. Legutóbb a kamionok felvonulásán biztosították a forgalmat.
Katona Csaba és Sipos Csaba közúti ellenőrzést tart. Fotó: Karnok Csaba
Életveszélyben nem voltak még, de majdnem mindennap érik kellemetlen meglepetések a szegedi rendőrmotorosokat a város útjain. A Szegedi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztály forgalomellenőrzési alosztályának munkatársa, Katona Csaba rendőr zászlós szerint az autósok még mindig ellenérzéssel viseltetnek a motorosokkal szemben. Sőt a motoros rendőrökkel szemben is.

– Előfordult, hogy csak hirtelen fékezéssel tudtam elkerülni az ütközést – mondta a zászlós. Katona Csaba és kollégája Sipos Csaba főtörzsőrmester elárulták, civil motorukkal már estek el – mint minden motoros – , de a szolgálati Yamahával még soha. A Szegedi Rendőrkapitányságnak korábban öt motorja volt. Ebből három már tönkrement.

A két Yamaha XJ 600-as se mai gyerek: a tízéves kétkerekűekben 100 ezer kilométer van, s ennek nagyobb részét a városban tették meg, ami még jobban igénybe veszi a járművet. Ennek ellenére megbízhatóan működnek a japán gépek.

A rendőrök civilben is szeretnek motorozni. Katona Csabának például 1983-ban hamarabb volt A kategóriás jogosítványa, mint autós. – Ez egy életforma. A magyar közlekedési kultúrában sajnos nem vigyáznak az autósok a motorosokra. Csak a száguldozó őrülteket látják bennük – pedig nem azok.

A nagymotoron közlekedő rendőrök áprilistól október közepéig, végéig járnak a kétkerekűvel. Öt-hat fokig lehet motorozni. A különleges béléses ruha és kesztyű jól véd a hidegtől. Ami előny télen, hátrány nyáron – a hőségben izzadnak rendesen a jól szigetelt uniformisban.

A járőrözés mellett gyakran biztosítanak különböző helyszíneket, kísérnek konvojokat. A motor nagy előnye az autóval szemben, hogy könnyebben mobilizálható és gyorsabb. – Minden két hétben van olyan rendezvény, amihez kellünk – mondták a rendőrök. Múlt pénteken munka után például a kamionos felvonulás lebonyolításában vettek részt.


Már a gyerekek is

Katona Csaba zászlós elmondta, 9 és 11 éves fiai is be vannak oltva a motorozás szenvedélyével. – Igaz, most még csak kerékpároznak, de néhány év múlva jöhet a kismotor, robogó, majd az igazi nagymotor – mesélte a zászlós. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindhalálig dzsessz

Tegnap délelőtt érkezett meg a szegedi Dóm hotelbe George Benson. A turné menedzsere, Billy Heaslip… Tovább olvasom