Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Szegedi sportberuházások, ingatlancserékkel

Szeged - Koncepcióvá állt össze több, eddig külön-külön megénekelt történet a szegedi sportberuházásokkal kapcsolatban. Két új létesítményt húznak fel, az egyik az az uszoda, amely a Szeol-pálya és a Ligetfürdő vételárából épül, a másik a Móravárosi körúti rendezvénycsarnok.
Magát a Szeolt is felújítják, és eladása után is örök életre a sportot kell szolgálnia. Egyedül az SZVSE-pálya zárna be, ha a közgyűlés megszavazza.

Három, egymáshoz kapcsolódó szegedi sportberuházás megvalósulása múlik azon, hogy a velük kapcsolatos előterjesztéseket elfogadják-e a képviselők a pénteki közgyűlésen: két vadonatújat építenek, egyet pedig felújítanak.

Az egyik tervezett nagy sportberuházás az Etelka sori, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas, 50 méteres fedett versenyuszoda, amelyet az önkormányzat szeretne megvalósítani hárommilliárd forintból. Létrehozása indokolt, hiszen erre a Gomba, a jelenlegi sportuszoda és a Ligetfürdő alkalmatlan. Ennyi pénze azonban nincs a városnak, de az önkormányzat uniós forrásra sem pályázhat, ezért elhatározták, hogy a szükséges forrásokat ingatlanértékesítésből teremtik elő – tudtuk meg – Botka László polgármestertől.


Eladják a Szeol-pálya stadionját mintegy 700 millió forintért, felújítási kötelezettséggel, és azzal a kikötéssel, hogy azt a jövőben, örök időkre, kizárólag sportcélokra lehet hasznosítani. Öt év múlva pedig eladják az Aqualand-projektbe bevitt Ligetfürdőt, versenyeztetve, az 1,4 milliárdos minimális „kikiáltási" árról indulva.

Ne legyen kevesebb létesítmény!

Kohári Nándor ellenzéki önkormányzati képviselő, a sportbizottság elnöke szerint politikai döntés kérdése, hogy rászán-e az önkormányzat 4-5 milliárd forintot a sportlétesítményekre. Ha nem, akkor áll elő olyan helyzet, hogy a magukra hagyott egyesületek nem tudják fenntartani az ingatlanokat, és más megoldásokhoz kell nyúlni. Ezért nem tartják szerencsésnek a Ligetfürdő és a Szeol-pálya eladását. A rendezvénycsarnok és az uszoda építését támogatják. Alapvető szempontjuk az, hogy ne csökkenjen a sportlétesítmények száma a városban.

Amíg a tervezett összegek nem állnak rendelkezésre, kedvezményes fejlesztési hitelből indulhat el az uszoda beruházása az Etelka sori dobópálya helyén, hogy legkésőbb 2010-re elkészüljön. A város ezzel három legyet is üt egy csapásra: uszodát épít, felújíttatja a Szeol-pályát és közreműködik az ország egyik legnagyobb élményfürdőjének létrehozásában.

Egy másik, 2,5 milliárd forintos megasportberuházásban is összefognak a magántőkével: a Szeviép Zrt. beruházásában épül meg ugyanis a Móravárosi körút és a Kálvária sugárút sarkán egy Szegedről eddig hiányzó, 5 ezer négyzetméteres rendezvény- és sportcsarnok – alsó szintjein a buszporttal. Létrehozását indokolja, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség 2009-től már olyan feltételekkel írja ki a Bajnokok Ligáját, ha a továbbjutók legalább 5 ezer főt befogadó kulturált csarnokban mérkőzhetnek. A Szeviép pályázhat uniós forrásokra is, 800 milliót nyerhet az önkormányzat támogatási nyilatkozatával, ha 2008. március 1-jéig benyújtja az anyagot.

A város a tervek szerint azzal is segítené a szegedi „Syma-csarnok" megvalósulását, hogy kereskedelmi célú hasznosítást engedélyezne más ingatlanokon (hiszen a Szeviép saját, kereskedelmi célokra alkalmas tulajdonán építkezik közösségi célokra): a Mars téri jelenlegi buszpályaudvart és az SZVSE-pályát minősítené át, ez utóbbi tehát a sport számára megszűnne. A Mars térre a Kika költözne információink szerint, az SZVSE-pályával kapcsolatos elképzeléseket még nem ismerjük. A Tisza Volán Zrt.-vel aláírt megállapodás értelmében a buszportot a Mars téri és a Bakay Nándor utcai Volán-tulajdonért cserébe 50 évig ingyen használná a busztársaság.

Karácsonyi ajándékosztás 4 repülőjegy vár Önre!

Olvasóink írták

  • 3. csanyiv 2007. december 11. 23:40
    „Lala, ezt bővebben is kifejtenéd?”
  • 2. Lala 2007. december 11. 10:28
    „megy a lenyúlás, az ingatlan panama”
  • 1. kovinorbi 2007. december 11. 08:33
    „Kiváncsi lennék, hogy kinek adják el a Szeol-pályát és h mikor lesz felújítva a Stadion?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet adótorony a tápéi Búcsú téren

Szeged - Saját döntésének szöges ellentétéről határozott a közigazgatási hivatal. Eszerint mégis épülhet telefontorony a tápai Búcsú téren. Tovább olvasom