Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi szabadalmak

Szeged - Két sikeresen megvalósított egészségügyi kutatás-fejlesztési projekt zárult nemrégiben Szegeden, uniós forrásokból. Az egyik szabadalom a gyógyszerkutatást segíti, a másik humánus légzésvizsgálatot tesz lehetővé.
21-21 millió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjában az Avicor Kutató, Fejlesztő Kft. és a Tonosoft Orvostechnikai és Kutatásfejlesztési Kft., amiből két szabadalmat, illetve terméket sikerült kidolgozni.

Az Avicor – amelynek ügyvezetője Puskás László, az MTA doktora, az SZBK tudományos tanácsadója – a hatékonyabb gyógyszerkutatást szolgáló szabadalmat dolgozott ki. A kutatás során alkalmazott DNS-chiptechnológia segítségével következtetni lehet például arra, hogy a páciens genetikailag mennyire veszélyeztetett egyes betegségekre nézve. A kifejlesztett technológia segítségével felgyorsítható a gyógyszerkutatás korai szakasza, könnyebben azonosíthatók a gyógyszerjelölt vegyületek – amelyek később gyógyszerek hatóanyagai lehetnek.

A Tonosoft – amelynek alapítója Boda Domokos szegedi gyermekgyógyász professzor és a közgazdász Sarusi-Kiss József – új légzésvizsgáló módszert és szondát dolgozott ki. A módszer lényege, hogy a légzési elégtelenséggel küzdő páciens gyomrából vesznek mintát, és abban mérik a szén-dioxid-koncentrációt. A szonda – ami egyszerű, gyors és kíméletes vizsgálatot tesz lehetővé – a koraszülöttektől a tüdőbetegeken és traumás betegeken át a pánikbetegekig sokakon segíthet. A légzési elégtelenség agykárosodást, halált is okozhat, eddig csak fájdalmas és költséges módon lehetett előre jelezni. Az új módszerrel a gyomorból vett minta értéke alapján következetnek: várható-e légzési elégtelenség, s ha igen, mikor és milyen mértékű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindszenty utazása

Szeged - Az utolsó simításokat végzi Kligl Sándor szobrászművész Mindszenty József bíboros életnagyságú bronzszobrán. Tovább olvasom