Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Szegedi szabadtéri: egyelőre vágyálom az esőmentesítés

Szeged - Izgalmas az idei nyár a szabadtérin: az eddigi hat előadásból hármat zavart meg az eső. A fesztiváligazgató szerint milliárdos költséggel lehetne a Dóm teret esőbiztossá tenni.
A szezonnyitó Cigányszerelem premierjén rendben lement az első felvonás – a másodikat ugyan háromszor is esőszünet szakította meg, de végigjátszották a darabot. A következő pénteken csak az első felvonást sikerült megtartani, a másodikat el sem tudták kezdeni. A szabályzat szerint – és a többi hazai szabadtéri színház gyakorlatához hasonlóan – ilyenkor is megtartottnak kell tekinteni az előadást.

– Fájt a szívem a közönségért, amely csak az élmény 50 százalékát kaphatta meg. Szerettünk volna „kárpótlást" adni, ezért azt találtuk ki, hogy másnap a nézőtér mögött felállított projektoron nézhették végig az operettet. Támadás is ért bennünket, holott ennek a lehetőségnek biztosítása nem lett volna kötelességünk. A többség szerencsére hálás volt a gesztusért – mondja Bátyai Edina. A fesztivál igazgatója szerint a néző a jegyvásárláskor elfogadja a szabadtéri egyértelmű feltételeit. – Ahhoz, hogy kiszámíthatóan tudjunk működni, be kell tartanunk saját szabályzatunkat, amelynek eső esetére vonatkozó, a jegyeken és a honlapunkon is olvasható legfontosabb rendelkezései nem változtak évtizedek óta. Mindegyik helyzet más, mégis ugyanazt a szabályt kell alkalmaznunk. Akár az is előfordulhat, hogy el sem tudjuk kezdeni az előadást. Ilyenkor 11 óráig várunk, s ha még akkor is esik, jöhet az esőnap.

rnyőerdő a szabadtéri nézőterén. Idén többször is meg kellett szakítani az előadásokat. Fotó: Schmidt Andrea
rnyőerdő a szabadtéri nézőterén. Idén többször is meg kellett szakítani az előadásokat.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az időjárás kiszámíthatatlan, így az előrejelzések sem lehetnek százszázalékosak. Az elmúlt hétvégén két kilót fogytam, miután végighallgattam, hogy Nyugat-Európában milyen pusztítást végzett az a hidegfront, amelynek az érkezését mi is vártuk. Azt hittem, szombatra kő kövön nem marad a Dóm téren. Ehhez képest „mindössze" annyi történt, hogy a balettprodukció utolsó öt percét el kellett hagynunk. Sohasem szabad felülni a rettenetes híreknek, mert akkor rossz döntéseket hozhat az ember. Ez a nézőkre is vonatkozik: előfordult már, hogy rendben folyt az előadás, két–három saroknyira a Dóm tértől pedig szakadt az eső – vagy épp fordítva. Mindenképp érdemes kimennie a térre annak, akinek jegye van – hangsúlyozza Bátyai Edina. A helyszínen igyekeznek korrektül tájékoztatni a közönséget, bár arra is akadt már példa, hogy a hangosító rendszer is csődöt mondott a hatalmas eső miatt.

2005-ben Csikós Attilával, az Operaház több nemzetközi fesztiválon dolgozó tervezőjével közösen álmodozott a szabadtéri arról, hogy az időjárás veszélyeit kivédendő, mobil sátrat kaphatna a színpad és a nézőtér. 1,8 milliárd forintra taksálták a költségeket – így abba is maradt a tervezgetés.

Forródróton a meteorológia

A szabadtéri jó munkakapcsolatot ápol a meteorológusokkal: heti előrejelzést kapnak e-mailben, s ha kell, óránként egyeztetnek telefonon, hiszen nem csak az előadások, a próbák napjain is több száz ember dolgozik a Dóm téren.

– Önerőből nem megy, ezért egy olyan hosszú távú fejlesztési programot kell találni, amelynek segítségével megoldhatnánk a problémát. A Dóm tér méretei elég nehézzé teszik ezt. A zenekari árkot tesztüzemben sikerült idén esőmentesítenünk – egyelőre szakmai viták folynak a műszaki megoldásról a karmesterek között – mondja Bátyai Edina, aki szerint ha csak a színpadot esőmentesítenék, az körülbelül egyharmadába kerülne a teljes térének. Ezzel üzembiztosabbá válhatna a próbaidőszak, a nézők pedig – mint ahogyan Nyugat-Európa több fesztiválján is – esőkabátban, esernyő alatt nézhetnék az előadást akár zivatarban is. Ha esőnapot kell tartani, az is pluszköltség. A művészek szerződésében benne van, hogy milyen esetben kötelesek rendelkezésre állni, a műszakot és a kiszolgálószemélyzetet azonban nem ilyen megállapodással foglalkoztatják. 2005-ben például azért nem tudott minden csoport részt venni a nemzetközi néptáncgála esőnapján, mert a táncosok repülőjegye adott napra szólt, haza kellett indulniuk.

Friss infók a honlapon

Az aktuális Dóm téri előadással kapcsolatban a legfrissebb és legpontosabb információkat mindig a szabadtéri akár percenként frissülő honlapján találhatják meg legegyszerűbben a nézők. A www.szegediszabadteri.hu -n értesítik a közönséget az esetleges esőnappal vagy „kárpótlással" kapcsolatos tudnivalókról is.
Forródróton a meteorológia. A szabadtéri jó munkakapcsolatot ápol a meteorológusokkal: heti előrejelzést kapnak e-mailben, s ha kell, óránként egyeztetnek telefonon, hiszen nem csak az előadások, a próbák napjain is több száz ember dolgozik a Dóm téren.

Olvasóink írták

 • 19. zehn 2009. augusztus 10. 17:35
  „Ugyan már! Nyugaton / mert bizony nem csak Szegeden van szabadtéri előadás / rég feltalálták a nézőtér fölé húzható esőponyvát. egyszerű és elmés szerkezet.Mi több, a szinpadot is esőmentesíteni lehet ezzel a módszerrel.Szó nincs milliárdos beruházásról. Igaz, ezzel könnyű takarózni, meg sajnálkozni, ha nem akaródzik tenni ellene. Csak a szándék hiányzik,egy kis ötlet, meg egy kis pénz. De közel sem milliárdos nagyságrendben. Jó propaganda is lenne.”
 • 18. Yossarian 2009. július 22. 16:25
  „bakker, hát a szabadtéri erről szól. ez a varázsa. a csillagok fénye alatt élvezni a látványos előadást. így meg benne van a pakliban egy-egy eső. az a pech az egészben, hogy sajna a klimaváltozás már itt is érződik.”
 • 17. mombars 2009. július 22. 08:17
  „A legdurvább, hogy egy amerikai újságíró, aki mellesleg épp egy utazási magazin tudósítója volt és azért jött hazánkba, hogy a játékokról írjon cikket, mélységes csalódottságát fejezte ki, mert sikerült az esős- "félig megtartott előadáson részt vennie. Gondolom milyen kritikát fog írni a programról. Biztosan sokan jönnek majd...”
 • 16. mombars 2009. július 22. 08:15
  „Mind szép és jó, ami a cikkben megjelent, de kicsit érdekes, hogy az összes reklamáló kommentet eltüntették a szabadtéri állítólag "percenként frissülő honlapjáról".
  Gusztustalan, amit művelnek.
  Testközelből ismerem az elintézési módokat, és bárki-bármit mond, ez tényleg csak a profit hajszolásáról szól.
  Nézzük már meg a Reökben is mi megy....”
 • 15. dean23 2009. július 21. 16:57
  „Kár volt a cikket is megírni. Pereljék be a felhőket!”
 • 14. .suhym. 2009. július 21. 16:54
  „főlé = fölé
  (elütöttem)”
 • 13. .suhym. 2009. július 21. 16:52
  „12. hozzászólás antikos 2009.07.21. 16:19

  Tényleg? Nem mondod?:))))))))))))))

  Te "lükealadár" (meg ne sértődj!), nem állandó tetőről van szó.)))))))))))
  Bátyai úgy fogalmaz, mobil sátor a színpad főlé-))))))))

  Nehogy azt mondd, nem jó ötlet.”
 • 12. antikos 2009. július 21. 16:19
  „Figyi má!!!

  Nem azért szabadtéri mert szabad téren van?

  Ha befedik akkor befedett téri lesz???:)”
 • 11. .suhym. 2009. július 21. 16:03
  „9. hozzászólás daveedbrown 2009.07.21. 15:50

  Egyetértek...aztán majd a néző a saját pénzéért eldönti, hajlandó-e- esernyő alól megnézni a műsort.
  Így megspórolnák az esetleges esőnapi előadások nem kevés költségét, és csordogálna vissza a a tetőbe befektetett pénz.”
 • 10. .suhym. 2009. július 21. 15:59
  „4. hozzászólás sauron2 2009.07.21. 14:41

  Ha értelmeznéd, amit írtam, akkor rájönnél, hogy egyáltalán nem ezt vitattam.)))))))))), sőt:

  "Az ő, saját feltételeik szerint természetesen igaza van, .."

  .............................................................................................................

  5. hozzászólás Boytronic 2009.07.21. 14:58

  Igazad van, valóban a Turku legmagasabban lévő sorából is lehet hallani, igaz a látáshoz már színházi látcső szükségeltetik...... sőt, ha be sem mégy, a zenét akkor is hallod .))))))))

  A macsek rúgja meg, ha a 87. éves anyámmal mi pl. a London szektor második sorának, 1. és 2. székén szeretünk ülni, mert onnan sokkal jobban lehet látni, mint legfelülről:))))))))))”
 • 9. daveedbrown 2009. július 21. 15:50
  „legalább akkor a színpadot csinálják már meg fedettre....ha legalább a néző ázik a műsort csak tartsák meg...”
 • 8. IVY 2009. július 21. 15:28
  „7.
  Azért nem, mert ő az önjelölt közönségkedvenc DMéknél......:)”
 • 7. Nemzetirock 2009. július 21. 15:23
  „érdekes flexmaki-t nem moderálják,pedig öt aztán lehetne. a legszélsöségessebb forumozo.”
 • 6. Nemzetirock 2009. július 21. 15:15
  „botka a hibas. :D”
 • 5. Boytronic 2009. július 21. 14:58
  „Nem kenyerem hogy védjem,de megteszem mert igazságtalanul piszkálják a szabadtérit..Tehát a 11000ezer forintos jegy nem a legolcsóbb kategória van ennél lényegesebben könnyebb árfolyamú jegy is igaz lényegesebben hátul,mondjuk a Turku..de onnan is élvezhető az előadás nopersze ha az idő engedi..Nem irigylem az igazgatóasszonyt hisz rengeteg munkája megy veszendőbe amikor az elemek meghiúsitják egy egy előadását a szabadtérinek,de ugyhiszem mégiscsak van valami varázsa az egésznek hisz a nézőszám a négyezer ember kiváncsisága is ezt jelzi...A repertoár pedig pénzfüggő dolg ugye a kulturára mondanom sem kell hogy mennyi támogatást kaphatnak én mégis azt mondom hogy az "unalmas"műsorok"ellenére büszke vagyok rá hogy ezt az évről évre létrejövő csodát a szervezők megtudják valósitani,nagy kár hogy az időjárási viszonyok irányitása hatáskörön tul van..mégis gratulálnom kell mert nem lehet egyszerű!!Ja és mielőtt valaki meggyanusitana..csak egy szegedi vagyok a sok közül,semmi közöm a szinházhoz csak a véleményem ez mint szegedinek.....”
 • 4. sauron2 2009. július 21. 14:41
  „de elégedetlenek vagytok mindennel! Ha azokra az előadásokra van kereslet, akkor azokat veszik fel műsorra! A többit meg lehet nézni, ott ahol adják!

  2. hozzászólás .suhym. 2009.07.21. 13:10

  te a jegyvásárlással elfogadtad a feltételeket! vagy ha nem olvastad el magadra vess!”
 • 3. IVY 2009. július 21. 14:10
  „2.
  Ezért nem járok a Szabadtérire.
  Kis helyeken, -pl. a vár mellett, vagy a Polgármesteri Hivatal udvarán is vannak színvonalas, aranyos előadások.
  Személy szerint unom már az István a királyt, az Elizabethet és társait.....
  Nem tud újítani a Szabadtéri. Jövőre gondolom (ismét) Macskák, vagy Miss Saigon lesz.....?”
 • 2. .suhym. 2009. július 21. 13:10
  „". Támadás is ért bennünket, holott ennek a lehetőségnek biztosítása nem lett volna kötelességünk. A többség szerencsére hálás volt a gesztusért - mondja Bátyai Edina."

  Bátyai Edina biztosan nem olvassa a saját honlapjukon a véleményeket, és nem hallotta a kivetítésen megjelenő emberek véleményét.

  Az ő, saját feltételeik szerint természetesen igaza van,
  DE
  azért engedtessék már meg, hogy a 11.000.-Ft--os jegyért ne csak egy 63 perces műsort akarjanak a nézők látni.

  Kéretik nem elfelejtkezni arról az apróságról, hogy régebben 1,5 ill. 2 felvonás után nem volt megtartva az esőnap. Ilyen magas jegyárak mellett talán vissza kellene hozni azokat a szabályokat.

  Gondolom, mégiscsak ők vannak a nézőkért, és nem fordítva, arról már nem is beszélve, hogy a fizetésükhöz a jegyvásárlásból befolyt összeggel a nézők is hozzájárulnak.”
 • 1. TUTI 2009. július 21. 12:27
  „Egy hasonlo, de optimistabb kicsengesu cikket szeretnenk latnia 3. hidrol is!!!
  (alsovarosi, vagy 3. belvarosi hid, vagy 5-ik szegedi kornyeki vagy ahogy akarjatok nevezni)
  ELore is koszonettel! HAJRA PICK SZEGED! MAGYAROK!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hetvenhét éves biciklist ütött el egy Mercedes Szegeden

Szeged - Az idős férfi nem nézett jól körül. Tovább olvasom