Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szegedi szelfi koreai és tajvani módra

Szeged - Olcsó, nyugodt, tiszta, lerobbant, finom és nagyszerű – ezekkel a jelzőkkel illették Szegedet és a hagyományos magyar ételeket a városban a napokban vendégeskedett fiatalok. Egy tajvani–koreai házaspárral és egy német fiatalemberrel találkoztunk.
– Nem hittem volna, hogy ilyen elegáns kávézó, szórakozóhely van ebben a lerobbant épületben. Ha egy helyi barátom nem hívja fel rá a figyelmemet, magamtól biztos nem nyitottam volna be egy ilyen romos épületbe – mondta a tajvani Chen Shih Wei a szegedi Hungi Vigadóban, miközben egy dupla csokis muffint evett tejeskávéja mellé feleségével, a koreai Sojung Kimmel.
A fiatalok néhány éve ismerkedtek meg Amerikában, egy New York-i nyelviskolában. Tavaly házasodtak össze. Egy ideje üzleti okokból Párizsban élnek. Két napot töltöttek Szegeden, ahová egy barátjukhoz érkeztek látogatóba. Most először jártak közép-európai országban.

Szegedet mindketten nyugodt városként írták le, ami egyáltalán nem meglepő, annak tükrében, hogy mindketten egy többmilliós ázsiai nagyvárosból – Tajpej és Szöul – érkeztek.

– Szeged nyugodt város, nem olyan zsúfolt, mint Párizs vagy Tajpej. Az emberek kedvesek, és az ételek is finomak. Tisztább, mint azok a helyek, ahol eddig jártunk. Az épületeken látszik a kor, némelyik kissé lepusztult, de van stílusuk – értékelték a Tisza-parti várost.

Szegedi szelfi koreai és tajvani módra. Fotó: Kuklis István (galéria)

Kiváló fürdők, drága parkolás

A németországi Gelsenkirchenből érkezett Benjamin Gevelhoff háromszor járt Szegeden. Egy-egy alkalommal Csongrádra és Mórahalomra is ellátogatott magyar barátaival. Úgy véli, az emberek barátságosak a külföldiekkel. Szeged belvárosát nagyszerű helynek tartja kikapcsolódásra, sétára. Szerinte a külvárosi panelvárosrészekről ugyanez már nem mondható el. Közlekedés szempontjából dicsérte a repülőtéri vonatcsatlakozást és az autópálya minőségét. Mindhárom város fürdőjéről, strandjáról elismerően szólt. A negatívumok közül a drága parkolást és az üzemanyagárakat emelte ki.

A Mars téri piac is tetszett nekik: a kolbászokról, szalámikról és egy húsos hűtőpultról számtalan felvételt készítettek, majd a szelfizés fáradalmait sült hal mellett pihenték ki.

A fiatal párnak Párizs és Ázsia után Szeged meglepően olcsó volt. – Voltunk a város egyik legjobbnak nevezett éttermében, ahol hárman két előételt, két főételt és két desszertet ettünk, amihez megittunk majdnem egy üveg kiváló vörösbort. A minősége alapján ez az étterem nyugodtan lehetne Londonban vagy New Yorkban, annyi különbséggel, hogy ott egy nullát hozzá kellene tenni a végösszeghez – meséltek kulináris kalandozásaikról.

Meglepődtek azon, hogy néhány tradicionális magyar étel és egyes koreai fogások között mennyire megdöbbentő a hasonlóság. Ennek valószínűleg a piros szín és a csípősség az oka.

Szegedi szelfi koreai és tajvani módra. Fotó: Kuklis István (galéria)


A halászléhez hasonló a mae woon leves, ami szintén csípős, egész halat főznek bele zöldségekkel. A csirkepörkölt pedig annyira ízlett nekik, hogy még a receptjét is felírták. A húslevesben lévő cérnametélt olyan, mint egy hagyományos, vékonyra szelt japán tészta.

Wayne és Sojung szerint az egyetlen probléma, hogy nálunk minden el van dugva, nincsenek színes, látványos, világító reklámtáblák, mint Ázsia nagyvárosaiban, ezért nehéz megtalálni az érdekes helyeket. – Egy helyi baráttal többet megismerhet a városból az ember, és a kommunikációs szakadék is könnyebben áthidalható – mondták.

Elmesélték, egyik nap egy gyerekelőadás közönsége tódult ki a Szegedi Nemzeti Színházból, és ők ezt kihasználva benéztek az aulába. Útban kifelé egy csapat gyerek bámulta őket kíváncsian, majd az egyikük elkiáltotta magát: „konichiwa", ami japánul annyit tesz: jó napot. Ezen jót nevettek. – Majdnem eltalálták a nyelvet, csak egy-két ezer kilométert tévedtek – mondták.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisimítják a torz orvosi fotókat

Digitális fényképezőgéppel készült orvosi és biológiai fotók torzítását „simítja" ki a szegedi Horváth Péter kutatócsoportjának felfedezése. Eredményüket a Nature Methods írta meg. Tovább olvasom