Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szegedi szenzáció a memória kutatásában

Szeged - Donald Hebb hatvan évvel ezelőtti zseniális pszichológiai alaptételét bizonyították Tamás Gábor szegedi agykutató csoportjának bravúrkísérletei. Az emberi idegsejtek vizsgálata áttörést jelent a memóriakutatásban, és átütő sikert hozhat a skizofrénia és epilepszia gyógyításában.
Egyedülálló közös kutatásba kezdett négy éve a Szegedi Tudományegyetem Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékén Tamás Gábor neurobiológus kutatócsoportja és Barzó Pál tanszékvezető egyetemi tanár az idegsebészeti klinikán. Először sikerült tanulmányozniuk az emberi agysejtek közötti kapcsolatokat működés közben.

Ahhoz, hogy az ideggyógyászatban – így például a skizofrénia és epilepszia gyógyításában – és a gyógyszerkutatásban hathatós eredményeket lehessen elérni, fel kell térképezni az idegrendszer belső felépítését és működését. Ebben a szegedi agykutatók két átütő eredményt értek már el – ezekről mi is beszámoltunk. Két éve az egyik legtekintélyesebb folyóirat, a Science közölte, hogy a szegedi kutatók bravúrkísérletekkel vizsgálták meg az agykéreg talán legegyedibb sejtjét, az úgy nevezett kandelábersejtet. Kísérleteikkel egy harminc évig uralkodó nézetet cáfoltak. Kiderítették, hogy a kandelábersejtek nem csak gátolják, hanem éppen fordítva, serkenthetik a többi idegsejt működését. Karmesterhez hasonlóan vezénylik az agykéreg zenészeinek, az idegsejteknek különféle csoportjait.

Donald Hebb hatvan évvel ezelőtti zseniális pszichológiai alaptételét bizonyították Tamás Gábor szegedi agykutató csoportjának bravúrkísérletei
Donald Hebb hatvan évvel ezelőtti zseniális pszichológiai alaptételét bizonyították Tamás Gábor szegedi agykutató csoportjának bravúrkísérletei

Az újabb szegedi szenzációról vezető cikkben számol be a legfontosabb internetes folyóirat, a Public Library of Science, amelyben ez az első magyarországi közlemény. A lap a felfedezést annyira átütőnek értékelte, hogy rögtön mellette egy amerikai szaktekintély méltató írását is közli. A szegedi kutatócsoport – főként Molnár Gábor és Oláh Szabolcs emberi idegsejtes kísérleti eredményeinek köszönhetően – a memória kialakulásának alapelméletét bizonyította. A pszichológia pápája, a kanadai Donald Hebb hatvan éve állította fel elméletét arról, hogy a memóriát megfelelő sorrendben aktiválódó idegsejtek láncolatában tárolja az agy. A szegedi kutatók bizonyították, hogy a Hebb-féle aktív idegsejt-láncolatok valóban léteznek az agykéregben, és ráadásul a tárolt memóriaegységek „kiolvasását" egyetlen emberi idegsejt is elindíthatja. A Hebb-féle memória-egységek felépítésében a korábban felismert kandelábersejtek serkentő működése is fontos.

A kutatócsoport munkája segíthet megfejteni az idegi kód „betűit", amelyek az emberi agykéregben úgy tűnik, tízszer olyan hosszú „szavakká" képesek összeállni, mint amilyet kísérleti állatokban valaha megfigyeltek.

Biztos háttér

A két éve alakult MTA–SZTE Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoportot a 39 éves szegedi Tamás Gábor vezeti. Az egyetem és az akadémia támogatása mellett a kísérletek finanszírozásában döntő fontosságú a csoportvezető Európai fiatal kutató-ösztöndíja, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Polányi-pályázata, valamint amerikai magán (Howard Medical Institute) és állami (National Intitutes of Health) támogatás.

Olvasóink írták

 • 11. Írástudatlan. 2008. szeptember 13. 10:50
  „A professzor úr nem válalná el a Vásárhelyi pólgármester kezelését?Rá férne egy alapos kivizsgálás! Mert igen csak hülyeségekre használja azt a kis memóriáját is!”
 • 10. Brumee 2008. szeptember 13. 08:18
  „Ha még lenne kétkedő a Professzor úr munkája iránt,betűzök ide még egy linket.
  http://www.otka.hu/index.php?akt_menu=2912”
 • 9. Brumee 2008. szeptember 13. 08:03
  „http://www.mindentudas.hu/tamasgabor/index.html
  Tamás Gábor
  neurobiológus

  Szegeden 1993-ban szerzett kitüntetéses oklevelet biológus szakon. Doktoranduszként Szegeden és Oxfordban kutatta az agykérgi idegsejtek közti kapcsolatok szerkezetét és működését. 1998-ban Szegeden kutatócsoportot alapított és az Összehasonlító Élettani Tanszéken kezdett dolgozni magyar és külföldi ösztöndíjak támogatásával. 1992 óta a Szegedi Tudományegyetem oktatója, 2005 óta az MTA doktora. Jelenleg EURYI ösztöndíjasként irányítja az MTA-SZTE Agykérgi Neuronhálózatok Kutatócsoport működését”
 • 8. Ati. 2008. szeptember 13. 07:38
  „Szegedet ezért ismerik! Itt a józan gondolkodás és az okos emberek tanulnak ami a világot segiti!”
 • 7. KukoricaJancsi 2008. szeptember 12. 21:21
  „Arvisura szólásához:

  Na ezt nevezem én tiszta gondolkodásnak!!

  REMEK észrevétel. Nagyon jó az asszociáció! (holott egyszerű)

  Szinte (negatív) csoda, hogy az emberek általában ezt így nem értik.”
 • 6. arvisura 2008. szeptember 12. 20:51
  „Egyetlen észrevételem lenne, az orvosokkal kapcsolatban.
  Egyik hír, hogy börtönre ítélik azokat a szülőket, akik nem engedik a védőoltásokat beadni a gyermeküknek.
  Másik hír, két szegedi kutató orvos 30 éves uralkodó orvosi nézetet cáfolt!
  Kérdés, mi lesz, ha pár év múlva bebizonyosodik, a szülőknek volt igazuk?
  A tisztiorvos szerint kisebb a kockázat a védőoltás esetében....
  Ezt az oddsot honnan vette?
  A szülő nem rulettezni akat a gyerekével szerintem.
  A természetes szelekció nem a kockajátékra épül, azt hiszem! :)
  Természetesen gratulálok a két orvosnak az elért eredményhez.
  Szomorú hogy máris amerikai támogatók vannak a közelükben, úgyhogy ez is megy a profit javára majd.”
 • 5. pszi 2008. szeptember 12. 19:51
  „Szkizofréniának ehhez nem sok köze van. Majd egyszer megtanulja mindenki, hogy a cipész maradjon a kaptafánál. Egyebként a felfedezés érdekes, bár felvet némi etikai problémát.”
 • 4. zweistein 2008. szeptember 12. 18:48
  „3-as: Kérem ne keverjen ide politikát, főképp akkor ne, ha a rövid hozzászólásából is kiderül teljes tájékozatlansága. És én itt be is fejezem.”
 • 3. Szép munka! Majd lesz, aki besározza! 2008. szeptember 12. 17:47
  „Szép, le a kalappal és az Isten óvjon benneteket a depressziós, mindent tagadó fideszes kampánytól mert ha megtalálnak benneteket is, akkor majd rólatok is kitalálják miért nem ngy szám amit csináltatok! :/”
 • 2. N.P. 2008. szeptember 12. 17:43
  „Gratulálok ! Ez is felér egy olimpiai arannyal ! Szeged ebben legyen jó ne a nehéziparban.”
 • 1. Lovi 2008. szeptember 12. 17:31
  „Szláh!

  Gratulálok mindannyiótoknak! Csak így tovább!

  Lovi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tor-túra Szegeden, avagy mit raknak elénk ebédidőben

Délidőben Szeged belvárosában számos étterem és kifőzde csábítja a munkában megéhezett dolgozókat.… Tovább olvasom