Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szegedi szuperpaprikák

Délibáb és Picador – ez a két, Szegeden kinemesített, új fűszerpaprika-fajta. A két új szuperpaprika. A Délibáb édesnemes, a Picador csípős. Új fajtákhoz új előállítási módszer dukál – ez pedig a fólia alatti, hideghajtatásos intenzív termesztés. Mindez a fűszerpaprika-kutató kht. nevéhez fűződik, mely spanyol paprikásokkal is együttműködött.

Fűszerpaprika-földolgozás „végterméke
Leszedték már a fűszerpaprika zömét a termelők, akik kipróbálták a Fűszerpaprika Kutató-fejlesztő Kht. által létrehozott, két új fajtát, s a termeléstechnológiát.

Ez az év volt a próbaév, és bebizonyosodott, nagyon jó eredményeket lehet e fajtákkal, ezzel a technológiával elérni – mondja Somogyi György, a kht. tudományos osztályvezetője.

Az új termesztéstechnológia révén a tenyészidő meghosszabbodik – van, ahol még a napokban is szedik a paprikát, holott a hagyományos, szabadföldi módszerekkel termesztve legföljebb az első fagyokig tarthatott volna a szezon. Paprikatövenként két, két és fél kilónyi termést is el lehetett érni: ez sokszorosa a hagyományos módszerrel dolgozók eredményeinek. A három-négy hetes utóérlelési idő ez esetben is fontos: a piros színanyag ebben az időszakban, szedés után dúsul föl a termésben. De ami a lényeg: az új fajtákban ötven százalékkal több jön belőle létre, mint a többiben.

A legtöbb termést – ezt a bizonyos, tövenkénti két, két és fél kilót – a balástyai Kordás Sándor érte el, aki szegfűtermelésről állt át fűszerpaprikára, a szegfűháló közé bújtatta a paprikát – és a röszkei Paprika Molnár Kft.-vel kapcsolatban álló termelők eredményei is kitűnőek. Egyébként nemcsak szegedi, Szeged környéki termelőknek juttatott vetőmagot az új fajtákból a kht.: Győr környéki, vajdasági és székelyföldi gazdálkodók egyaránt kaptak belőle – a legkülönbözőbb adottságok között ki lehetett próbálni őket. S mennyire van igény az újdonságok iránt? Bár nemigen reklámozták őket, mégis gyorsan terjedt létrehozásuk híre, és máris sokszorosan annyi vetőmagra lenne szükség, mint amennyi rendelkezésére áll.

Már egy Balmazújváros térségi, országszerte ismert, hatszáz mangalicát tartó biotermesztő is jelezte érdeklődését: a saját előállítású húsipari

A röszkei példa

Most már csak arra lenne szükség, hogy a termelők ne külön-külön igyekezzenek a fűszerpaprikából megélni, hanem szövetkezzenek, s feldolgozó cég irányításával. Úgy, ahogyan Röszkén történik – hívja föl a figyelmet az osztályvezető. Ha az összefogás létrejön, akkor létrejön az egységes minőség, csomagolás is, ekkor pedig indulhat a marketing – és onnan már semmi nem gátolná, hogy a szegedi paprika visszaszerezze pozícióit 

termékeket szintén saját termesztésű fűszerpaprikával akarja ízesíteni-színezni, ő is igényelne vetőmagot.

Mindez nagyon szép – de vajon megtérülnek-e a termelők kiadásai, kellő áron tudják-e értékesíteni a terméket? Az első tapasztalatok szerint: igen. A röszkei Paprika Molnár Kft. legalábbis a szokásos, kilónkénti 60 forint körüli összeg helyett mintegy 100 forintért tudta átvenni a vele kapcsolatban álló termelőktől a paprikát.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illatos tananyag a Fodor Józsefben

Az ötvenéves jubileumára készülő szegedi Fodor József szakközépiskolában az élelmiszeripar szinte… Tovább olvasom