Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Szegedi találmányok nyomában

Szeged - Szegedi feltalálók és találmányaik nyomába eredtünk. Mire jutottak azóta, hogy először hírt adtunk róluk? A vonatbalesetek megelőzésére szolgáló sorompókutya iránt csak külföldiek érdeklődnek, míg a szegedi kisállathamvasztóhoz a gazdik az ország másik feléből is elhozzák elpusztult kedvenceiket.
– Egyre inkább külföldön akarjuk értékesíteni a találmányunkat. Az izraeli kormányon kívül a lengyelek érdeklődnek a szerkezet után – mondta Rácz Attila, a köztudatba sorompókutyaként bevonult szegedi találmány egyik szülőatyja.

Elismerik, de pénzt nem adnak

Az eszköz lényege: egy buszban vagy autóban elhelyezett vevőkészülék riasztó hangjelzéssel hívja fel a figyelmet a vasutak és utak kereszteződésében a pirosan villogó lámpára, már százötven méterre az átjárótól. (A fénysorompóra szerelt rádióhullámos adó tilos jelzésnél jeleket küld a jármű vevőjének.)

A szegedi Nagy István világszabadalma egy budaörsi jacuzziszalont díszít.
Fotó: Miskolczi Róbert

A találmányt, amelyet két és fél éve mutattak be Szegeden, különösen a MÁV tudná alkalmazni, hogy elkerülje az olyan szerencsétlenségeket, mint a tizenöt évvel ezelőtt történt pörbölyi buszbaleset, ahol a sofőr ráhajtott a sínekre, és összeütközött egy vonattal; tizenegy diák halálát okozta. A szegedi munkacsoport a találmány bemutatásakor már csak a közlekedési tárca áldására, és a MÁV pozitív hozzáállására várt. – Az előbbi megtörtént, ám a vasúttársaság anyagi helyzete csak romlott. A tárca elismeri a szerkezet szükségességét, de pénzt nem ad rá – mondta a férfi. A kísérletekbe kétmillió forintot öltek.

Vadászgörényt is hamvaszt

Milliós befektetéssel vágott bele vállalkozásába a szegedi Balogh Csaba is. Másfél évvel ezelőtt alapított mobil kisállathamvasztó szolgáltatása egyedüli volt az országban.

– Főként az elmúlt egy évben lendült fel az üzlet. Az állatorvosok kezdetben bizalmatlanok voltak, de ma már mindenhol ajánlják ezt a lehetőséget – mondta a fiatalember, akihez a gazdik az ország másik feléből is elhozzák elpusztult kedvenceiket.

Balogh Csabához a gazdik az ország másik feléből is elhozzák elpusztult kedvenceiket. Fotó: Miskolczi Róbert

– Győr-Újbarátról is megkerestek, ami 430 kilométerre van Szegedtől – mondta Csaba, aki kutyán és macskán kívül pintyet és vadászgörényt is elhamvasztott, valamint Macit, a régi Hafner-telep idős őrkutyáját, aki huszonhárom éves korában pusztult el. A fiatalember nem bánja, hogy eddig nem térült meg befektetése. Elmondása szerint fontosabb, hogy egy hiánypótló szolgáltatást vezetett be.

Hűt az acélszobor

A szegedi Nagy István formatervezett, a szobor szépségét a légkondicionáló funkciójával egyesítő világszabadalmának elkészítése szintén több millióba került. A nonfiguratív, nyári kánikulában a szobát hűtő acélszobor prototípusa két éve készült el. – Nem történt meg az az átütő siker, amire számítottunk, de ez nem jelenti, hogy feladtuk volna – mondta.

– A hagyományos légtechnikai szolgáltatások felé indultunk el, hogy referenciát szerezzünk a cégünknek. Ha megvan a bizalom, könnyebben értékesíthetjük a találmányomat is – vélekedett a férfi, aki eközben szorgalmasan dolgozik szobra átalakításán. Egy tengerentúli üzletember érdeklődik a kompozíció után, ami manapság egy budaörsi jacuzzi szalont díszít. A feltaláló jelen pillanatban „amerikanizálja" találmányát, hiszen az államokban nemcsak a dugaljzat formája, hanem az áramerősség is eltér az európaitól.

Olvasóink írták

  • 1. barnabasbela 2008. március 01. 00:48
    „Ejnye-bejnye!
    A cikk szerint a budaörsi jacuzziban a léghűtő szobor van, a fénykép szerint viszont a bajuszos, nyakkendős férfi tart egy szirénát a kezében. Vagy ennyire élethű az acélszobor?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új helyre költözik a szegedi Alliance Française

Szeged - Március 1-től új helyen, a Dugonics téren, az Olasz és a Román Intézet mellett várja a francia nyelv és kultúra iránt érdeklődőket az Alliance Française. Tovább olvasom